Kılıçdaroğlu'nu sordu, espriyi yaptı

 “Ulusal Bayram Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği”nin değişmesinin ardından bu yıl 30 Ağustos’ta ilk defa askerlerle birlikte siyasiler de Ata’nın huzuruna çıktı. Daha önceki 30 Ağustos’larda sadece Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel

Kılıçdaroğlu'nu sordu, espriyi yaptı

 

“Ulusal Bayram Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği”nin değişmesinin ardından bu yıl 30 Ağustos’ta ilk defa askerlerle birlikte siyasiler de Ata’nın huzuruna çıktı. Daha önceki 30 Ağustos’larda sadece Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı’nın aralarında bulunduğu askerler Anıtkabir’e geliyordu.

 

Bu sene 30 Ağustos Zafer Bayramı ilklere tanıklık etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilk kez 30 Ağustos’ta, Anıtkabir’deki törene başkomutan sıfatıyla katılacaktı ancak kulağındaki rahatsızlık nedeniyle gelemedi. Anıtkabir’de Gül’ü, “vekalet” verdiği TBMM Başkanı Cemil Çiçek temsil etti.

 

Cumhurbaşkanı çelengi

 

Törende, Aslanlı Yol’da yürüyen devlet erkanın önünde önceki 30 Ağustos’lardaki “Türk Silahlı Kuvvetleri” yazılı çelenk yerine bu kez “Cumhurbaşkanı” yazılı çelengin hazır bulunması dikkat çekti. Tören, Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkan Vekili Adnan Keskin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakulukçu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kuvvet komutanları, bazı bakanlar kurulu üyeleri ve diğer devlet erkanının Aslanlı Yol’dan yürüyüşüyle başladı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Güney Afrika programı nedeniyle törene katılamadı.

 

BDP’liler törene katılmadı 

 

Törende, BDP’liler de yer almadı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile CHP’li Güldal Mumcu, 30 Ağustos törenlerinde Anıtkabir Aslanlı Yol’da yürüyen ilk kadın siyasiler oldu. Önceki 30 Ağustos’larda Anıtkabir Özel Defteri, Genelkurmay Başkanları tarafından imzalanıp, yazılıyordu. Yönetmelik değişikliğinin ardından bu protokol de değişti. Çiçek, Atatürk’ün mozolesine, üzerinde ”Cumhurbaşkanı” yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Cemil Çiçek, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı ve deftere yazdığı metni okudu. Çiçek, şunları kaydetti:

 

‘Nifak sokmak isteyenler’

 

“Aziz Atatürk, tarihimizin en önemli gurur günlerinden Büyük Zafer’in yıldönümünde huzurunuzdayız. Büyük yokluklar içinde güçlü ordulara karşı Kurtuluş Savaşı’nda verdiğiniz mücadele milletimizin hür ve bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Yüce milletimiz ve kahraman ordumuzla 30 Ağustos’ta muazzam bir destan yazdınız. Bizlere bu cennet vatanı ve cumhuriyeti miras bıraktınız. Bizler bu ülkenin her karış toprağı için ne bedeller ödendiğinin bilincindeyiz. Emanetiniz güvenilir ellerdedir. Emanetinize sonsuza kadar kararlılıkla sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti’ni işaret ettiğiniz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için büyük gayret gösteriyoruz. Bin yıldır etle tırnak gibi ayrılmaz bir bütün olan milletimiz, birlik ve beraberliğinden aldığı güçle hedeflerine ulaşmak için var gücüyle çalışıyor. Aramıza nifak sokmak isteyenler tarihin her döneminde olduğu gibi hüsrana uğrayacaktır... Ruhunuz şad olsun.”

 

Gökçek’ten kabineye kahvaltı

 

Anıtkabir’deki törenin ardından Başbakan Erdoğan ve kabine üyesi bazı bakanlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ev sahibi olduğu kahvaltıda bir araya geldi. ASKİ Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltının ardından, Erdoğan ve bakanlar, 30 Ağustos kutlamalarının gerçekleştirileceği Hipodrom’daki tören alanına geçti.

 

Köşk resepsiyonu da iptal

 

Yönetmelik değişliğinin ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında da köklü değişikliğe gidilmişti. Tebrikatlar artık Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda değil, başkomutan sıfatıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü’nde yapılacaktı. Zafer Bayramı Resepsiyonu da orduevi yerine Köşk’te verilecekti. Ancak Gül’ün kulağındaki rahatsızlık nedeniyle değişiklikler bu yıl hayata geçmedi.

 

Tribünler tenha kaldı

 

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, AKM (Atatürk Kültür Merkezi)’de resmi geçit töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tedavisi nedeniyle katılamadığı tören, Gül’e vekalet eden Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in tören aracında askeri birlikleri selamlamasıyla başladı. Çiçek, Erdoğan ve Keskin’in yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan ve Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Birgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve diğer yetkililerin katıldığı töreni, yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş da izledi. AKM’deki törene geçmiş yıllarda devlet protokolünün eşleri katılmazken komutan eşleri katılırken bu yıl devlet protokolünün komutan eşleri de gelmedi. Geçtiğimiz yıllardaki 30 Ağustos törenlerinin aksine bu yıl tribünlerin boş kalması ise dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset