Kabineye 10 yeni isim!

Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Çankaya Köşkü’ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den 61. Hükümeti kurma yetkisini aldı. Erdoğan, saat 12.15’te girdiği Çankaya Köşkü’nden 14.25’te çıktı. Görüşmenin ardından Köşk’ten yapılan açıklamada, “Say

Kabineye 10 yeni isim!

Başbakan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Çankaya Köşkü’ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den 61. Hükümeti kurma yetkisini aldı. Erdoğan, saat 12.15’te girdiği Çankaya Köşkü’nden 14.25’te çıktı. Görüşmenin ardından Köşk’ten yapılan açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Çankaya Köşkü’nde kabul ederek, 61. Cumhuriyet Hükümeti’ni kurmakla görevlendirmişlerdir” denildi.

Başbakanlık kaynakları, Gül ile Erdoğan’ın öğle yemeği de yediğini belirtti. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri basın merkezinde Erdoğan’ın açıklama yapma ihtimali üzerine kürsü hazırlarken, Başbakan’ın, görüşmenin ardından açıklama yapmadan Köşk’ten ayrılması dikkati çekti. Görüşmede, tutuklu vekillerin durumu nedeniyle yaşanan krizin de ele alındığı öğrenildi.

YARIN AÇIKLANABİLİR

Erdoğan böylece, kendisi dahil 25 kişiye düşürdüğü, 6 yeni bakanlık ile bir Başbakan Yardımcılığı eklenen ve sayısı 20’ye çıkarılan icracı bakanlıklardan oluşacak olan yeni kabineyi kurma yetkisini almış oldu. Erdoğan’ın yetkiyi almasının ardından, yeni kabinenin yanısıra ilk kez ihdas edilen bakan yardımcılıklarına getirilecek isimler de belirlenecek. Erdoğan’ın yarın yeni kabineyi açıklaması bekleniyor.

10 YENİ İSİM

Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın yeni kabineyi şekillendirirken 10 yeni isme görev vermesi bekleniyor. Geçtiğimiz dönem icracı bakanlık üstlenen bazı isimlerin Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılacağı da belirtiliyor. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu bu isimlerin başında sayılıyor.

Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün’ün isimleri İçişleri Bakanlığı için geçiyor. Ergin’in Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılabileceği de belirtiliyor.

Demokratik açılım konusunun bir Başbakan Yardımcısı’na bağlanması ve İçişleri Bakanlığı’nın uhdesinde alınmasının da sürpriz olmayacağı kaydediliyor. Erdoğan’ın, anayasa değişikliği çalışmalarını gözeterek, bazı isimleri de Meclis yönetimini güçlendirmek için görevlendireceğine kesin gözüyle bakılıyor.

İLKLERİN HÜKÜMETİ

Erdoğan’ın kuracağı 61. Hükümet birçok açıdan ilkleri barındıracak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Avrupa Birliği Bakanı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanı, Ekonomi Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı ile Kalkınma Bakanı ilk kez 61. Hükümet döneminde göreve başlayacak.

Yeni yapıda sayısı 20’ye çıkarılan icracı bakanlıklara üçlü kararnameyle atanacak bakan yardımcıları da ilk kez görev yapacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset