İmamoğlu ve Yıldırım karşı karşıya geldi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleri öncesi, AK Parti adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun katıldığı ortak yayın sona erdi.

İmamoğlu ve Yıldırım karşı karşıya geldi!

HABER61 - HABER SERVİSİ

İstanbul seçimlerine bir hafta kala gözler Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifak'ı Ekrem İmamoğlu arasında bu akşam saat 21.00’de gerçekleştirilen ortak canlı yayına çevrilmişti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırm, Seçim Özel programında karşı karşıya geldiler.

* Ekrem İmamoğlu ve Binali Yıldırım birbirlerine babalar günü dolayısı ile hediyeler verdi.

Konuşmalardan satır başları:

- Seçimde oyumu kullandım. Ben seçimde bir hata yaptım. Fakat seçim iptal oldu. Sorumşu: Biz bu seçime neden gidiyoruz?

+ Yıldırım: "Evet doğru. Sizin bir kabahtıniz yok. Ama sziin oylarınız sayılırken şaibe oldu ve YSK seçimin yenilenmesine karar verdi. Biz seçime gittik. Keşke oyların tamamı sayılabilseydi, insanların kafasında soru işareti klamyacaktı. İnsanların planlarını bozmayacaktık. Bu seçimde oylar çalındı. Oyların tekrar sayılmasını çok istedik ama bir dirençle karşılaştık. Yolda giderken biri cüzdanını çalsa polise 'Benim cüzdanım çalındı dersiniz. Benim oyum başka bir adaya yazılıyorsa bu çalınmadır."

+ İmamoğlu: " 'Oyların tekrar sayılmasını istedik ama CHP karşı çıktı' sözü yanlıştır. 31 Mart gecesinde TV kanalların bir kısmı yasakları çiğneyerek bir süreç başlattı. AA'dan veri alınmama kısmı 12 saat sürdü. Oylar kafa kafaya geldiği andan itibaren ne olduysa Yıldırm ben seçimi kazandım dedi. Biz elimizdeki verilerle sonuç değişmeyeceği biz seçimi kazandık dedi. O gecenin sabahında YSK Başkanı açıklama yaptıç Bizi teyit eden."

- Biz seçmen olarak zarfın içine 4 pusula attık. Nasıl olur da bu 4 pusulada 3'ün doğru biri yanlış olur?

İmamoğlu: "Sayın Yıldırım AA veriyi neden kesti? YSK karar verdi. Bu zarfta 4 oy var. Muhtarlık seçimi, ilçe belediyesi meclis üyesi seçimi, ilçe belediye başkanlığı seçimi... Bir tek şaibeli olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı... İstanbul BB. seçimleri tertemizdir. Anamızın ak sütü gibi helaldir. Çaldılar lafı olmaz. AK Partili, MHP'li, İyi Parti'li sandık görevlilerine mi söylüyorsunuz? YSK'nın açıklamasında çaldılar lafı yok ama meydanlar da çaldılar var..."

+ Yıldırım: "Nihai fark 13.729. Ekrem Bey ilk açıklamasını saat 21:00'da yaptı. Ben ilk açıklamamı saat 11:25'de yaptım. Sayıda vermedik. Eldeki bilgilere göre kazandığımız ortaya çıktı. AA neden mi yayını kesti? O benim işim değil. Bizim müşahitlerimiz, mazbatalarımız var. Ona göre Genel Merkemiz'den teyit ederiz. Dört tane ayrı pusula var. Ama itiraz edilen Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı oyu... İlçelerde de itirazlar var... Hatta Sancaktepe'de CHP oyları saydırdı. İtiraz edilen oy pusulası sayılır. Zarf aynı ama sayımlar ayrı ayrı yapılır. Biz buna itiraz ettik, ilçelere değil."

- 31 Mart'ta seçim bitti. Biz tekrar seçime gidiyoruz. Bu seçim neyin seçimi? Bu seçimin manası nedir sizin açınızdan?

+ Yıldırım: "31 Mart'a takılmayalım. Bir kere Ekrem Bey şunu söyledi. 'Biz yeniden sayılmasına itiraz etmedik' dedi. Bu kocaman bir yalan. CHP'nin itirazı var.... Aynı zamanda YSK'ya getirdik. Asla tekrar sayılmasını kabul etmedi. Maltepe'de tamamen oylar sayıldı. Aradaki oylar 880 oy... Eğer  sayılsa bizim lehimize olacak. Biz bu şaibeler ortadan kalksın istedik. Burada istediğimiz anlayışı göremedik. Söylemlerimde hiç bir değişim yok. Baştan beri İstanbul'u anlatıyorum. Ben organik bir kampanya yapacağım. 'Kadınlarla, gençlerle buluşacağım' dedim aynende bunu yaptım. Biz bir ittifakla seçime gidiyoruz. İki ittifakta partiler var. Ayrıca HDP'de Millet İttifakı'nı destekliyor."

+ İmamoğlu: "Saat 21:00'da açıklama yaptığımız doğru. AA gibi bir garabet gördük. Yaklaşık bir buçuk saatin üzerine AA'nın üzerine hukuk olmayan bir şekilde yayın yaptı. Saat 02:20'de girdiğimiz veriler üzerinden seçöimin değişme şansı kalmamıştı. Bizde o veriler üzerinden söylemiştik. İşinize geldiği gibi rakamlarla oynamayayın. İtiraz etmedik demedim. Bu CHP'nin işi değildir dedim. Sadece sandık kurulu üyelerine bakıyorum. Soyadına göre seçmeni tanıdıklarını söylediler. Bu yenilenen seçim bir demokrasi seçimidir. Ben mazbatasını  almış bir belediye başkanıyım. Kul hakkı yenilen insanların mücadelesidir. Bunu kendileri de ifade ettiler; Beka sorunu var dedileri, ama nedense bu süreçte beka sorunu yok."

- Ben neden Ekrem İmamoğlu'na oy vereyim?

+ İmamoğlu: " '31 Mart akşamını geçelim' dedi sayın Yıldrım. Bunu geçemeyiz. O gece sırayla söylüyorum; AA'nın veri girişi, sayın Yıldırmı'ın açıklaması, İl başkanının açıklaması, pankartların asılması... Biz mücadelemizi verdik. O işte yüzbinlerce insan görev yaptı. Ben İlçe başkanlığı yaptım. Yeniden oyların sayılması gibi bir durum yok. AA müdürü ile görüşmedim demek bana inandırıcı gelmiyor. AA insanları yanılmıştır. AA işine gelmediği için veriyi kesti. Kazanan belli değilken pankartlar neden asıldı? Kul hakkı yiyenlere karşı mücadele veriyoruz."

- Ben neden Yıldırım'a oy vereyim?

+ Yıldırım: "Seçim sonrası yaşananları hukuk mücadelsi vererek hakkımızı aradık. İlk defa olan bir şey değil. Biz araya çıkan farkı görünce rahatlıkla söyleyebiliyorum. Biz birbirine yakın oy aldık. Mazbata düzenlenirken 13 bin küsür oydu. Hal böyleyken, birbirine yakın oy almışken, benim lehime oylar kazanılırken neden ben kazanamıyorum?"

- 18 günü bize anlatır mısınız?

+ İmamoğlu: "Ben yalan konuşmam onu öncelikle söyleyeyim. 23 Haziran süreci üzerine verdiği sayılar benim belge üzerindendir. Sayın Yıldırım'a söylüyorum: yanlış kampanya yönettiniz. Biz 18 günde vaad ettiklerimizi tek tek yerine getirdik. Ulaşım indirimi dediğimizde, parayı nerede bulacaksınız dediler. Bakını İsmail Bey, 25 yılda yaptıklarını diyor... Koskoca 25 yıl... Tabiki yapacaksınız. Sayın Cumhurbaşkanı Belediye Başkanı oldu. İyi de bir dönem geçirdiler. Ama bizim 18 günde yaptıklarımızı kendi üzerlerine geçirmesinler. Dolayısı ile biz taahüt ettik yerine getirdik. Kopyada çekseler zaten böyle olmalı."

- Binali Bey'e bir soru sorar mısınız?

+ İmamoğlu: "Tekrar soruyorum. Sayın Yıldrıım AA'nın yaptıkları size neyi ifade ediyor? Gece yarısı bakanlarla yaptığınız görüşmeleri doğal karşılarken, AA ile görüşme yaptığınızı reddediyorsunuz. Gece yarısı tüm bilboardlarların 'Gönül Belediyeciliği' ile donatılması doğru mu?"

- Yıldırım: "AA'nın yayın kesmesini, AA yetkilileri açıklamalı ama sorumlusu ben değilim. Niye Gönül Belediyeciliği kazandı. Seçimi kaybettik mi diyecektik. 25 belediye kazanmıştık. Herhalde ben anlatamadım. Çok açık söyledim. İBB'nin toplam belediyesi sayısı 310. Millet İttifakın bunların 130'unu kazanmış, Çoğunluk Cumhur İttifakı'nda idi. Tabiki kazandık. nitekim bir iki gün sonra YSK kararı verilmemişti. Onlarda pankart astılar."

- İmamoğlu'na bir soru sorar mısınız?

+ Yıldırım: Gelir gelmez İBB'nin verilerini kopyalama işlemini neden yaptınız. Bunu yasa dışı olduğunu bilmiyor muydunuz?

- İmamoğlu: "18 Nisan bize mazbatanın verildiği gün. Veri yedekleme bu kadar basit bir işlemi başka bir yere taşımak olmaz. Yedeklenildiği zaman muhafaza edildiği yer yine burası olacaktır. Sanki ajanlar basmış.."

- Bu kez Pazar günü yapılacak seçimler sonrasında herhangi bir itiraz olacak mı?

+ Yıldırım: "Vatandaşlar iyi bilsin. Veri yedekleme ayrı iştir, kopyalama ayrı iştir. İstanbul verileri iki ayrı yerde yedekleniyor. Güvenlik meselesidir. Bilgisayarda bile yedekleme sistemi vardır. Benim söylediğim cümlenin sadece bir kısmını Ekrem Bey cevapladı. Tabiki Belediye Başkanı herşeyi yapar ancak neden yedekleniyor. Kaldı ki mahkeme kararı da yanlıştır dedi. Veri kopyalama işi bir FETÖ taktiğidir. FETÖ bunu geçmişte yaptı. Dışarıdan üç tane uzmanda görevlendirildi. Devlet işinde en hassas noktalarda dışarıdan adam getiremezsiniz. İtiraz nasıl hukuki bir işlem ise itiraz yine olur. Bu sefer belki de biz değil, Ekrem Bey eder. İnşallah itirazlık bir durum olmaz."

+ İmamoğlu: "Seçimlere itiraz haktır. Ama uydurma gerekçelerle uydurma yapmayız biz. Dolayısı ile sürece dair eleştirdiklerimiz bunlardı. İtiraz sürecinde algı diye itiraz edilen şey karşı tarafın yarptığı bir uygulama. Bu çaldılar lafı hep tekrar edildi. Kim çaldı? Bunun cevabı yok. Ben FETÖ uygulamalarından anlamam. Veri kopyalama işi masum bir işlemdir. İBB seçimi yüzbinlerce insanın katkısı ile güvenli olacaktır ve itiraz hakkı kalmayacaktır."

- Trabzon ve Giresun'da çok kalabalık bir mitingler yaptınız. Fakat Ordu'da VIP'de bir sıkıntı oldu. Orada neler oldu? Valiye hakaret ettiniz mi?

+ İmamoğlu: "Trabzon'da memleket ziyaretim ve Karadeniz ziyaretlerim... Miting değil bayramlaşmadır. Muazzam bir süreçti ama ne yazıkki tuzakla sona erdirilmek istenmiştir. Annemin orada düştüğü durum... Benim VIP derdim yok. VIP süreçlerinin bu ülkede çok daha netleşmesi gerekir. Kaldı ki ben beni buradan geçirin demem. Trabzon VIP'den geçtik, Ordu'dan neden geçemedik? Ben ne söylediğimi iyi biliyorum. Bu konu İstanbul'un konusu değil. Valiye hakaret etmedim. 'Basitleşmişsin' demek hakaretse hakarettir. Bize Pontus dediler, Yunan dediler... Bu kimseyi rahatsız etmedi..."

- İzmir Belediye Başkan Adaylığında kaybettiniz, İstanbul'da 31 Mart'ta da geride kaldınız. Bunun analizini nasıl yapardınız?

+ Yıldırım: "İzmir seçimi geride kaldı. İzmir tarihinde alınabilecek en yüksek oyu aldım. Buradaki seçim sonuçlanmadı. Olsa idi seçim yenilenmezdi. Ekrem Bey, bu çarpıtmayı, doğru söylememeyi alışkanlık haline getirdi.Soruları İsmail Bey'den aldı edmişti. Siz de yalanladınız. Web sitesine yapılan harcamalar yalanlandı. Fatih Portakal bile RTÜK'e takılırız diye görüntüyü yayınlamadı. Aslında şimdi İstanbullular'dan ve milletten özür dilemesi gerekir. İstanbuk Türkiye'nin özetidir."

- İKSV'nin Müzik Festivali açılışında idim. Bana soruların verildiğini söylediler. Lakin daha sonra çıktığımda Fatih Altaylı 'Binali Bey'in soruları istediğini benim verdiğimi, sonra İmamoğlu soruları istediğini benim vermediğimi' söyledi. Henüz benim ismim ortada yok iken iki parti yekilieri '10 soru AKP 10 soru CHP hazırlasın' gibi bir düşünce ortadaymış. Bu söylenti de buna istinaden çıkmış.

+ İmamoğlu: "Benim ifademde İsmail Küçükkaya diye bir şey yok. Fakat sayın Yıldırm öyle dedi. Bana '10 soru AKP 10 soru CHP hazırlasın' düşüncesi vardı. Ben de reddettim. Benim ifadem nettir."

- Biz FETÖ ile mücadeleyi önemsiyoruz. Siz Belediye Başkanı seçilirseniz FETÖ ile mücadele bağlanımda neler yapacaksınız? Siz hiç FETÖ yurtlarında kaldınız mı, dershanelerinde okudunuz mu?

+ İmamoğlu: "Ben devlete inanırım. Sayın Yıldırım, 'FETÖ ile mücadelede vakıflar var..." diyor. Bu çok talihsiz bir açıklama. Yahu devlet var. Ben yurt yapamıyor muyum da vakıfa para vereceğim? Ben herkesimdeki vakıflarla işbirliği yaptım. Anlık yapabilirsiniz. Ama yurdu belediye yapar. Kadınlar içinde erkekler içinde yurt yapacak. Zaten başımızda FETÖ belası oluştu. Allah aşkına bu nedir? İstanbul BB. olarak bugüne kadar açılmamış kreşler açacağız. Devletinin güçlenmesine inanan bir anlayıştan geliyoruz."

+ Yıldırım: "Tabi temiz vakıflara veririm diyor. Temiz olduğuna kim karar verecek? İstanbul'da 23 bin vakıf var. İl ve ilçe belediyeleride destek olur. Belediyeler o kuruluşlara nakdi destek olamaz. Vakıflara destek olmak yanlış değildir. Sizin yapamadığınızı onlar yapar. Kurslar, geziler düzenleniyor. Nakdi bir yardım vakıflara yapamaz. Yapılmadığına dair beledye açıklamasını yaptı. Ekrem Bey'in FETÖ açıklamasını takdir ediyorum. 251 şehit vermiştik. FETÖ ile mücadele elbette devam edecek."

- İşsizlik ve kent yoksulluğu ile mücadelede neler yapacaksınız?

+ Yıldırım: "Ekonomik bir sıkıntı çekiyoruz. Bu da inanların hayatına yansıyor. İstanbuk Avrupa'nın 13. büyük ekonomisidir. Gelen turistin üçte biri İstanbul'a geliyor. Tuzla'da Biyoteknoloji vadisi kuracağız. Döviz kaybını önleyeceğiz. Teknoloji üssü kuracağız. Büyük verinin işlenmesi üzerine gençlerde istihdam edilecek. Gençler akıl terini sermayeye dönüştürecek. Pendikte bir teknoloji geliştirme bölgesi olacak. Bunun örneği Rotterdam'da var, Singapur'da var. Atatürk Havalimanı Millet bahçesi olacak."

+ İmamoğlu: "Ben temiz vakıflarla iş birliği yapacağım dedim. Herşeyi de sayın Yıldırım'la konuşmaya hazırım. Bu şehrin yoksulluğu var. Bu şehirde 350 bin genç var. Okutamadık, iş sahibi yapamadık. Bu acı faturada biz israfı konuşacağız. İsrafı önleyeceğiz. Ulaşım indirimleri, su da indirim, eğitim seferberliği... Dört aileden birisi bu şehirde açlık sınırının altında... Açlık sınırının altındaki ailelere maddi destek sunacağız. 500 bin öğrencimiz eğitim destek paketimizde var. Biz işsimizin yanında olacağız. 200 bin insamıza iş bulacağız. 12 yaş altına ve bebeği olan annelere ücretsiz ulaşım imkanı sunacağız."

- Ben İstanbul'da yaşayan Kürt kökenli Türkiye aşığı bir kardeşinizim. Ben hanginize oy vereyim?

+ İmamoğlu: "Yoksulluktan bahsediyorum. Ben 16 milyon İstanbullu'dan bahsediyorum. Partizanlık bu ülkede bitecek. Bunun içinde AKP'li hemşerimde var, MHP'li hemşerimde var. Ben sadece Millet İttifakı'nın başkanı olmayacağım. Biz bu milleti barıştırmaya geliyoruz. Partizanlığın yok edilmesi ile herkes mücadele etmeli..."

+ Yıldırım: "16 yıldır Türkiye'de hizmet yapıyorum. İnsanların inançlarına etnik kökenlerine bakmayız. Prensibimiz budur. Seçimlerde parti vardır. Seçim bitince rozetinizi çıkartır hizmet yaparsınız. Ekrem Bey, İzmir'e gitsin orada neler yaptığımızı görsün. İZBAN'ı, otoyolu belediye ile beraber yaptık."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
26 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset