İki liderin kritik buluşması

 Son dönemde Suriye nedeniyle dış politikada sıkça ters düştüğümüz Rusya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırladı. Şam'da sıcak gelişmelerin yaşandığı bir güne denk gelen buluşma, dünyanın dikkatini Moskova'ya yöneltti. 3 saat süren görüşme sona erdi. Bu

İki liderin kritik buluşması

 

Son dönemde Suriye nedeniyle dış politikada sıkça ters düştüğümüz Rusya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ağırladı. Şam'da sıcak gelişmelerin yaşandığı bir güne denk gelen buluşma, dünyanın dikkatini Moskova'ya yöneltti. 3 saat süren görüşme sona erdi.

 

Buluşmada dikkat çeken nokta MİT müsteşarının da Erdoğan'a eşlik etmesiydi. 

 

Moskova’ya günü birlik ziyarette bulunan Başbakan Erdoğan, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. 

 

İki lider basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde dünya medyasının önüne çıkıp birlikte samimi pozlar verdiler. 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşme sona erdi. Erdoğan şu açıklamayı yaptı:

 

İKİ ÜLKE ARASINDA İŞBİRLİĞİ ARTACAK

 

"Suriye'deki durumu ele aldık. Türkiye'nin Rusya'dan 3.5 milyon gibi bir turist ağırlaması var. Bu yıl ticaretimiz çok daha ileri seviyelere çıkacaktır. En önemli ikili ilişkilerimizdeki adım enerji alanında. Türkiye enerjisinin yüzde 50'sini doğalgaz çevrim santrallerinden temin etmektedir. Bu noktada doğalgazımızı birinci derecede temin ettiğimiz ülkede Rusya Federasyonu'dur. Gerçekten çok çok sıkıntılı günlerde Rusya Federasyonu'nun gösterdiği hassasiyetler bu sıkıntılarımızı aşmada kolaylık sağlamıştır. Çok da önemli biradımı nükleer enerji alanında atıyoruz. Bu da yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırım.

 

 

 

GÖKTÜRK UYDUSUNU FIRLATACAĞIZ

 

Uydu sistemlerinde de Rusya ile anlaşmamız var. Önümüzdeki yılın sonunda Göktürk uydusunu fırlatacağız.

 

 

 

SORULARI YANITLADI

 

Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin soruların da yanıtladı

 

TÜRK JETİ GÖRÜŞMEDE KONUŞULDU MU?

 

Rusya ile paylaştığımız belge yok, ama bilgi noktasında sayın başkanla bir telefon görüşmesi yaptım. Sayın Başkanın bana aktardığı bilgiler vardı. bende bizim belgelere dayalı bilgileri aktardım. aramızdaki bilgi paylaşımı budur. Belge paylaşımı yoktur.

 

 

 

SURİYE KONUSUNDA RUSYA İLE İHTİLAFIMIZ YOK

 

Suriye'nin istikrarı noktasında ihtilafımız yok, aynı şeyi düşünüyoruz. Suriye'nin bölünmesine kesinlikle karşıyız. Ama bildiğiniz gibi suriye'de otokratik yapının bir gereği olarak, şu anda 18 bini bulan öldürülmüş insan var. Kendi halkını acımasızca öldüren bir rejim var. 40 bin göçmen bizim ülkemizde var. 150 bin göçmen ürdün'de var. 20 bin göçmen Lübnan'da var. Böyle bir tablo karşısında bir değerlendirme yapıyoruz. Biz diyoruz ki, olması gereken halkın iradesi Suriye'de neyi istiyorsa o olsun.

 

Beşşar Esad'dan sonrasının kararını Suriye'nin dışında başka ülkeler vermesin. Suriye halkı versin. BM GÜvenlik Konseyi'ne çok önemli görev düşüyor. Cenevre'de yapılmış toplantı aslında çok önemli bir yol haritasıdır. Bu yol haritası istikametinde atılacak bir adımla yol alınabileceğine inanıyorum.Sürecin uzaması orada Baba Esad'ın yaptığı katliamların neticesini getiriyor. Bizim isteğimiz Türkiye olarak katliamlar dursun. Barış Suriye'ye egemen olsun. Halkın iradesiyle Suriye huzur bulsun.

 

Gayet olumlu gelişme var

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin olumlu geçtiğini belirterek, ''Gayet olumlu gelişme var'' dedi.

 

Başbakan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından The Ritz Carlton Otel'e geçti. Başbakan Erdoğan burada Sberbank Başkan Heman Gref'i kabul ederek bir süre görüştü.

 

Erdoğan, görüşmenin ardından otelden ayrılırken Türk gazetecilerinin soruları üzerine İstanbul'a indiğinde basın açıklaması yapacağını, buradaki soruları cevaplandırması halinde oradaki yapacağı toplantının bir anlamı kalmayacağını söyledi. Gazetecilerin ısrarı üzerine Erdoğan, Rusya Federasyonu Başkanı Putin ile gayet güzel bir basın açıklaması yaptıklarını ve soruları cevaplandırdıklarını söyledi.

 

Kendisini takip etmek için Moskova'ya gelen Türk gazetecileri kendi uçağına alarak İstanbul'a götürebileceğini ve oradaki basın toplantısını takip edebileceklerini ifade eden Erdoğan, gazetecilerin farklı otellerde kaldıklarını belirterek, eşyalarını toplamalarının zaman alacağını söylemeleri üzerine de ''2,5 saat sonra İstanbul'daki arkadaşlarınızla görüşeceğiz'' dedi.

 

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Putin'le görüşmeden tatmin oldunuz mu sorusuna da, ''Gayet olumlu gelişme var'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler