İdamla yargılanan paşanın sırları

  27 Mayıs 1960 darbesinde idamla yargılanan Rüştü Erdelhun Paşa'nın 50 yıl boyunca kırmızı bir valiz içinde saklanan günlükleri, el yazısı notları ve fotoğrafları sergilenmeye başladı. 60'lı yıllara tanıklık eden sergi, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi

İdamla yargılanan paşanın sırları

 

 

27 Mayıs 1960 darbesinde idamla yargılanan Rüştü Erdelhun Paşa'nın 50 yıl boyunca kırmızı bir valiz içinde saklanan günlükleri, el yazısı notları ve fotoğrafları sergilenmeye başladı.

 

60'lı yıllara tanıklık eden sergi, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Taksim Sanat Galerisi'nde açıldı.

Serginin açış konuşmasını yapan AK Parti İstanbul Milletvekili ve Darbeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, "Yassıada'da savunmasına başlarken Paşa'nın sözlerine baktığımda onurlu bir duruşun gelecek nesillere nasıl bir manifesto olarak sunulduğunu görüyorum." dedi.

 

Rüştü Erdelhun'un çok müstesna bir Genelkurmay başkanı olduğunu söyleyen Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali ise, "Kırmızı çantada bulunan hatırat, 27 Mayıs öncesine ışık tutmak açısından çok önemli. Şekillendirilmiş, bir tarafı meşru kılmaya çalışan resmi tarihin gerçek yüzünü yansıtması açısından da önemi büyük." şeklinde konuştu.

Meclis Darbeleri Araştırma Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Yaşar Karayel de, serginin önemine değinerek "Bu aslında sadece Erdelhun Paşa'nın hayat hikâyesi değil, Türkiye'nin hayat hikâyesidir. Bu, Türkiye'nin bir bakıma geçmişiyle yüzleşmesidir." dedi.

Komisyon üyelerinin Erdelhun Paşa'ya ait belgelerin bir nüshasını talep ettikleri öğrenildi.

Sergide, Erdelhun Paşa'nın mektupları, Kore Savaşı fotoğraf albümü, Yassıada savunmaları görülebilecek.

İBB Taksim Sanat Galerisi'nde dün açılan sergi, 10 Temmuz'a kadar gezilebilecek.

 

aaa.20120628124808.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset