Hükümetten Memura Zam

Hükümetin, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki teklifini, bugün toplu görüşme masasına getirmesi bekleniyor. Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerin beşinci turu, bugün saat 10.00'da Başbakanlık Merkez Binası'nda yapıla

Hükümetten  Memura Zam

Hükümetin, memur maaşlarına yapılacak zam konusundaki teklifini, bugün toplu görüşme masasına getirmesi bekleniyor. Hükümet ile memur sendikaları arasında sürdürülen toplu görüşmelerin beşinci turu, bugün saat 10.00'da Başbakanlık Merkez Binası'nda yapılacak.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki toplantıya Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, yetkili sendikaların genel başkanları ile Kamu İşveren Kurulu üyeleri katılacak.

Bakan Şahin'in, toplu görüşmelerin 4'üncü turunun ardından yaptığı açıklama doğrultusunda, hükümetin memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusundaki teklifini memur sendikalarına sunması bekleniyor.

Şahin, hükümetin teklifini ele almak üzere geçen cuma günü Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve ilgili bürokratlarla bir araya gelmişti.

KESK'in, "toplu sözleşme talebi kabul edilmediği" gerekçesiyle katılmama kararı aldığı toplu görüşmelerde, Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerini Kamu İşveren Kurulu'na sunmuştu.

Türkiye Kamu-Sen yetkilileri, tüm kamu görevlilerine gelecek yıl 2 dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık ortalama yüzde 10 zam talep ediyor.

Konfederasyon, bu talebin 2009'da en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olarak hesaplanan bin 130 YTL'ye çekilmesine ve üstüne enflasyon ve refah payı eklenmesine bağlı olduğunu belirtiyor.

Memur-Sen yetkilileri ise bir kısmı taban aylık bir kısmı denge tazminatı üzerinden olmak üzere memur maaşlarına 250 YTL seyyanen zam yapılmasını ve enflasyon farkı verilmesini istiyor.

Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin maliyetini 5.3, Memur-Sen'in taleplerinin maliyetinin ise 7 milyar YTL'ye karşılık geldiği ifade ediliyor.

KESK'liler Ankara'ya yürüyecek Bu arada, KESK'in, "İnsanca Yaşam İçin Toplu Sözleşmeye Yürüyoruz" adıyla İstanbul'dan Ankara'ya yapacağı yürüyüş bugün başlayacak.

Toplu sözleşme talebi kabul edilmediği için toplu görüşmelere katılmayan KESK, toplu görüşme sürecinde uygulama kararı aldığı eylem ve etkinliklerin sonuncusunda Ankara'ya yürüyüş düzenleyecek.

KESK'in Ankara yürüyüşü, İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda saat 13.00'te yapılacak açıklamanın ardından başlayacak.

Daha sonra Hava-İş Genel Merkezi'ni ziyaret edip toplu sözleşme süreciyle ilgili desteklerini sunacak KESK'liler, yürüyüş boyunca Gebze, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir'de açıklamalar yapacak.

Yürüyüşe, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, KESK Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, KESK'in Danışma Meclisi'ni oluşturan bağlı sendikaların merkez yöneticileri katılacak.

KESK'in yürüyüşü, 29 Ağustos Çarşamba günü Ankara'da sona erecek. Yürüyüşe katılanlar ile KESK'e bağlı sendikaların illerdeki şube yöneticileri, Maltepe'deki Ankaray İstasyonu'nda bir araya gelecek.

Burada oluşacak topluluk, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nı izleyerek Kızılay Yeni Karamürsel Mağazası önünde Ankara'daki KESK üyeleri ve destekçileri ile buluşacak.Konfederasyon üyelerinin buradaki etkinliği akşam saatlerine kadar sürecek.

İsmail Hakkı Tombul, Türkiye'nin onayladığı uluslararası sözleşmelerin kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı tanıdığını ve bu sözleşmelerin Anayasa ve yasalar için de bağlayıcı olduğunu söyledi.

Bu hakkın kullanımının önünde yalnızca siyasi engel bulunduğunu dile getiren Tombul, Hükümet'e bu siyasi engeli kaldırması konusunda çağrıda bulundu.

"İnsanca Yaşam İçin Toplu Sözleşmeye Yürüyoruz" yürüyüşünün toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılır hale getirmesi yolundaki adımlardan biri olduğunu ifade eden Tombul, ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerini toplu sözleşme anlayışı içerisinde ele alıp, hayata geçirmek istediklerini vurguladı.

Tombul, yürüyüşten sonra Ankara'da gerçekleştirecekleri etkinlikte, KESK'in önümüzdeki süreçte izleyeceği mücadelenin perspektifini kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset