Hamzaçebi'den yeni bir iddia

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin, görevini kötüye kullananlara ceza indirimi getiren düzenlemeyle bugüne kadar iktidar kadrolarının işlemiş olduğu suçlara af getirdiğini iddia etti.Hamzaçebi, Mecliste, partisinin Adalet Komisyonu üyeleri

Hamzaçebi'den yeni bir iddia

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin, görevini kötüye kullananlara ceza indirimi getiren düzenlemeyle bugüne kadar iktidar kadrolarının işlemiş olduğu suçlara af getirdiğini iddia etti.

Hamzaçebi, Mecliste, partisinin Adalet Komisyonu üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, dün komisyonda kabul edilen, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın, “görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine uygulanan hapis cezalarında indirime gidilmesini öngören” kanun teklifini eleştirdi.

AK Parti'nin, TCK'nın “görevi kötüye kullanmak” başlıklı 257. maddesinde yapmak istediği değişikliğin basit bir değişiklik olmadığını ifade eden Hamzaçebi, “Yolsuzlukla mücadele deyince tüyleri diken diken olan AKP, yapmak istediği değişiklikle bugüne kadar iktidar kadrolarının işlemiş olduğu suçlara af getirmektedir” görüşünü savundu.

Hamzaçebi, dokunulmazlıkların kaldırılmasını teklif ettikleri AK Parti'nin, dokunulmazlık nedeniyle mahkemelerde bekleyen dosyaları ortadan kaldırmayı hedeflediğini söyledi. TCK'nın 257. maddesinin, mevcut haliyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını düzenlediğini hatırlatan Akif Hamzaçebi, “Hapis 3 yıla kadar olduğu için ceza ertelenemiyor. Ancak teklifle, hapis cezası '6 aydan 2 yıla kadar' şeklinde değiştirilerek hafifletilmektedir. Cezanın üst sınırı 2 yıla kadar olduğu için de ceza ertelenebilecek. Yeni düzenleme, görevi kötüye kullanma suçu kapsamındaki bütün suçları kaldırmaktadır” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, teklifin şaşırtıcı bir şekilde, hızlıca işleme alındığını ifade ederek, düzenlemenin, CHP'nin bütün itirazlarına rağmen komisyonda kabul edildiğini söyledi.

“Bunun kapsamına Sayın Melih Gökçek'in suçları girmemektedir veya Sayın Zahid Akman'ın suçunun ortadan kaldırılmasıyla da sınırlı değildir bu düzenleme” diyen Hamzaçebi, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, 2 bakan ve bazı AK Parti'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezlekelerin, “görevi kötüye kullanma” ve “görevi ihmal” suçlarından oluştuğunu öne sürdü.

“SEÇİME DOĞRU SİLME İŞLEMİ YAPMAKTADIR”

Hamzaçebi, teklifin yasalaşmasının ardından, kesinleşmiş olan cezaların da yeniden ele alınabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu bir af yasasıdır ve ben bunu halkımıza şikayet ediyorum. Başbakan, hoşuna gitmeyen bir üslup olunca 'biraz edep' kavramını kullanıyor. Ben de kendisine 'biraz ahlak' diyorum. Bu teklif ahlaksız bir tekliftir, derhal geri çekilmelidir ve TBMM Genel Kurulunda görüşülmemelidir. TBMM'yi onuruna sahip çıkmaya davet ediyorum. Çağrım; AK Parti grubunadır, Sayın Başbakanadır, Hükümetedir. Parlamento'nun onurunu koruma görevi aynı zamanda onlarındır da.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayan AKP, seçime doğru silme işlemi yapmaktadır. 'Yarın dokunulmazlıkların kaldırılmasına mecbur kalabiliriz, seçime doğru vatandaş bizden bunu isteyebilir, ne olur ne olmaz düşüncesiyle biz bu suçlarımızı ortadan kaldıralım' demektedir AKP.”

“KAMUOYU YENİ YOLSUZLUK DOSYALARIYLA TANIŞACAK”

“TBMM, aklama Meclisi değildir” diyen Akif Hamzaçebi, kamuoyunun yeni yolsuzluk dosyalarıyla tanışacağını söyledi.

Akif Hamzaçebi, teklifi savunan AK Parti'nin, “her suç bu kapsama girecek, maydanoz tipi suç...” dediği öne sürerek, bu konuda görüşünün sorulması üzerine, bunları söyleyen kişilere biraz kamu yönetimi dersi almalarını tavsiye ettiğini belirtti. Hamzaçebi, “Öyle herşeye maydanoz olan bir suç yoktur. TCK'de yerleşmiş bir suçtur bu suç. Mahkum olma endişeleri var. Düzenlemeyle kamudaki ihale yolsuzluklarının üstü de örtülmek istenmektedir.”

Hamzaçebi, düzenlemenin aslında bir tasarı olduğunu, Hükümetin kamuoyuna karşı böyle bir düzenlemenin sahibi gibi görünmemek için bir milletvekilini aracı ettiğini ileri sürdü.

Akif Hamzaçebi, basın toplantısının sonunda gazetecilere, aralarında Başbakan Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysi Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de bulunduğu bazı AK Parti'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin toplam 49 dosyanın “görevi ihmal”, “görevi kötüye kullanmak” suçları kapsamında olduğunu iddia ettiği yazıyı dağıttı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset