Hamzaçebi'den açıklama

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Deniz Feneri olayının asıl boyutunun Türkiye'de olduğunu belirterek, "Şimdi yapılması gereken, işin Türkiye boyutunun ve Türkiye'deki elebaşlarının ortaya çıkarılmasıdır" dedi. CHP Trabzon Milletvekili Hamzaçebi, y

Hamzaçebi'den açıklama

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Deniz Feneri olayının asıl boyutunun Türkiye'de olduğunu belirterek, "Şimdi yapılması gereken, işin Türkiye boyutunun ve Türkiye'deki elebaşlarının ortaya çıkarılmasıdır" dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada Almanya'daki Deniz Feneri davasının bugünkü duruşmasında Almanya'da 1999 yılında kurulan Deniz Feneri Derneği'nin 2002-2007 arasında 41 milyon euro bağış topladığı, bunun 17 milyon eurosunun kuryelerle Türkiye'ye gönderildiği, 8 milyon euronun şirketlere aktarıldığı ve 8 milyon euronun da Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği'ne aktarıldığı tespitlerinin yapıldığını hatırlattı. Hamzaçebi, bu kararla Almanya'da insanların dini duygularını istismar ederek yardım amaçlı olarak toplanan paraların amacında kullanılmadığının ortaya çıktığını söyledi. Mahkeme Başkanı'nın davayı Almanya tarihinin en büyük mali yolsuzluğu olarak nitelendirdiğine işaret eden Hamzaçebi, Alman hakimin değerlendirmelerinin, olayın boyutunun sadece bir kısmı olduğuna dikkat çekti. Olayın asıl boyutunun ve faillerinin Türkiye'de olduğunu öne süren Hamzaçebi, şimdi yapılması gereken işin, Türkiye boyutunun ve Türkiye'deki elebaşlarının ortaya çıkarılması olduğunu vurguladı.

Alman mahkemesinin verdiği kararın, Türkiye'deki mevzuata göre ortada bir kara para akışının olduğunu gösterdiğini söyleyen Hamzaçebi, kara paranın, suç teşkil eden faaliyetlerden elde edilen her türlü para olduğuna işaret etti. Hamzaçebi şunları kaydetti:
"Bu para Türkiye'deki şirketlerin finansmanında kullanılmak suretiyle aklanmaya çalışılmıştır. Türk Ceza Kanunu'na göre kara para aklanması faaliyeti 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektirmektedir. Bu nedenlerle davanın Türkiye ayağı ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmasının yanı sıra Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı harekete geçmelidir. Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği'ne gönderilen 8 milyon euro amacında kullanılmış mıdır? Harcama belgeleri gerçeği yansıtmakta
mıdır? Bu da İçişleri Bakanlığı tarafından derhal incelenmelidir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset