Gül'e Ülkede Işıklı Selamlama

TBMM Genel Kurulu'nda 28 Ağustos'ta yapılacak üçüncü tur oylamada 11. Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, seçimin sonuçlanmasının ardından uygulanacak protokol kuralları konusunda bilgilendirildi.Dışişleri Bakanlığı'nın hazırla

Gül'e Ülkede Işıklı Selamlama

TBMM Genel Kurulu'nda 28 Ağustos'ta yapılacak üçüncü tur oylamada 11. Cumhurbaşkanı seçilmesi beklenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, seçimin sonuçlanmasının ardından uygulanacak protokol kuralları konusunda bilgilendirildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın hazırladığı programa göre, Gül seçilmesi halinde cumhurbaşkanlığı makam aracıyla Dışişleri Konutu'ndan alınarak götürüleceği TBMM'de askeri törenle karşılanacak. Ardından Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapılacak. Kamu kurumları binalarında aydınlatmalar açılacak ve tüm ülke Gül'ü ışıklarla selamlayacak.

Gül adına Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Oya Tuzcuoğlu imzasıyla hazırlanan "11. cumhurbaşkanının göreve başlaması törenleri" başlıklı genelge, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Anıtkabir Komutanlığı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürlüğü'ne gönderildi. Genelgede, seçimin sonuçlanacağı gün andiçme ve Anıtkabir'de çelenk koyma törenleri düzenleneceği bildirildi.

Genelgede, "Anılan törenlerin yapılacağı günün akşamı tüm yurtta aydınlatma yapılacaktır" denildi.

Böylece yurt genelinde kamu binalarının aydınlatmaları açılarak, 11. Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Gül'ü tüm ülkenin ışıklarla selamlaması sağlanacak.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, uyarılara rağmen seçimin sonuna kadar salonda beklediği ve oylamanın sonucunu alkışladıktan sonra evine gittiği, yemin etmek için yeniden Meclis'e döndüğü, bu durumun protokolü zor durumda bıraktığı belirtildi. Bu nedenle Gül'den, oyunu kullandıktan sonra sonucun açıklanmasını beklemeden salondan ayrılması ve hazırlıklarını kısa sürede tamamlaması istenecek. Böylece protokol kurallarının tam olarak uygulanması sağlanacak.

TBMM'deki yemin törenini izleyecek davetliler, törenden 15 dakika önce yerlerini alacak ve kapı kapatılacak. Seçilmesi halinde Gül, Dışişleri Konutu'ndan, forsu kapalı cumhurbaşkanlığı makam aracıyla TBMM'ye gelecek.

Salon ayakta bekleyecek

Yeni cumhurbaşkanı, genel kurul salonuna girer girmez yemin edecek. Yemin sona erdiği anda içeride Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, dışarıda askeri bando eş zamanlı olarak İstiklal Marşı'nı çalacak. Kısa teşekkür konuşmasından sonra yine askeri törenle uğurlanacak.

Tören boyunca tüm milletvekilleri ve konuklar ayakta bekleyecek. Marş çalınırken cumhurbaşkanlığı forsu da TBMM özel gönderine çekilecek, Ankara'da ve ordu merkezlerinde 101 pare top atışı yapılacak. Ardından cumhurbaşkanlığı konvoyu Anıtkabir'e hareket edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler