Gül'e Dünyadan Tebrik Yağdı

ABDULLAH Gül'ün 11. cumhurbaşkanı seçilmesi dünya siyasetinin gözünün de Türkiye'ye çevrilmesine neden oldu. Dünya liderleri birbiri ardına Gül'ü kutlayan tebrik mesajları yayınladı. Abdullah Gül'ü ilk tebrik eden Devlet Başkanı, Almanya Cumhurbaşkanı Hor

Gül'e Dünyadan Tebrik Yağdı

ABDULLAH Gül'ün 11. cumhurbaşkanı seçilmesi dünya siyasetinin gözünün de Türkiye'ye çevrilmesine neden oldu. Dünya liderleri birbiri ardına Gül'ü kutlayan tebrik mesajları yayınladı. Abdullah Gül'ü ilk tebrik eden Devlet Başkanı, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler oldu. Köhler'in kutlama mesajında, "Sorumlulukla dolu olan görevinizin yerine getirilmesinde size çok başarılı, enerji ve 'uğurlu bir el' diliyorum" ifadeleri yer aldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Gül'e görderdiği mesajda "Cumhurbaşkanı seçilmenizden dolayı sizi kalpten kutluyorum. Yeni görevinizde de ilişkilerimizin derinleşmesine ve Avrupa'nın ve Atlantik Birliği'nin esenliğine önem vereceğinize inanıyorum" dedi.

BUSH'TAN TELEFON

ABD Başkanı George W. Bush ise Gül'ü telefon ederek kutladı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da Gül'ü tebrik eden ilk büyükelçi oldu. Amerikan Büyükelçiliğinden basın mensuplarına gönderilen SMS mesajında "Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ü kutluyoruz. Türkiye'nin demokratik kurumlara bağlılığı ile hukukun üstünlüğü bir kez daha gücünü ve sağlamlığını kanıtlamıştır" denildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey de, "Türk demokrasisinin bu sonucunu memnuniyetle karşılıyoruz ve sanırım bu, ülkenin demokratik gelişimi yolunu devam ettiriyor" dedi.

AB: BU YENİ BİR FIRSAT

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Gül'ün seçilmesini "Bu, Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde bazı kilit alanlarda ilerlemek konusunda taze, acil ve olumlu bir teşvik sağlayacak bir fırsat sunacaktır" sözleriyle değerlendirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio da Türkiye'de yapılan genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin siyasi açıdan istikrar getireceğini, bunun da reformlar ve AB'ye katılım aşamalarında etkili olacağını belirtti.

PRODİ: GÜL, AKILLI BİR DEVLET ADAMI

İtalya Başbakanı Romano Prodi de Abdullah Gül için "Çok akıllı bir devlet adamı ve çok iyi ve başarılı bir Cumhurbaşkanı olacağından şüphem yok" dedi.

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de kutlama mesajında, "İki ülkenin ikili ilişkilerinin, uluslararası hukuk temelinde daha da geliştirilmesi çabalarının sürdürülmesi umudunu" ifade etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Gül'ü telefonla arayarak tebrik etti. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref de mesajında, Gül'ün seçilmesinin "cesaretlendirici" olduğunu belirterek, "Seçilmeniz, Türk halkının adanmış liderliğinize olan güven ve itimadının bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

DÜNYADA FLAŞ GELİŞME

Abdullah Gül'ün 11. cumhurbaşkanı seçilmesini, uluslararası ajanslar acil koduyla duyurdu. Associated Press, "Laik yapıyla aylar süren zıtlaşmanın ardından İslami tabanlı hükümet büyük zafer kazandı" ifadesini kullanırken Reuters, "Türk ordusunun 10 yıl önce hükümetini iktidardan indirdiği Abdullah Gül'ün siyasi rehabilitasyonu, eski İslamcı'nın cumhurbaşkanı seçilmesiyle tamamlandı", AFP ise "Gül, laik cumhuriyetin İslamcı geçmişe sahip ilk cumhurbaşkanı" yorumunu yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset