Gül'den Esad'a korkma mesajı

Beşar Esad'a Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Gül de mesaj yolladı...Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye halkının liderini sevdiğini belirterek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, "Sevilen bir liderin reform yapması daha kolay olur. Tuzağa düşme, reformlar

Gül'den Esad'a korkma mesajı

Beşar Esad'a Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Gül de mesaj yolladı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye halkının liderini sevdiğini belirterek, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a, "Sevilen bir liderin reform yapması daha kolay olur. Tuzağa düşme, reformlarını korkmadan yap" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, Tokat gezisinden Ankara'ya dönüşünde İhlas Ankara Medya Grup Başkanı Nuri Elibol'un, gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı. Kayseri'de kaçırılan 3 çocuğun vahşice öldürüldüğünün ortaya çıkmasının ardından idam tartışmalarının yeniden başladığının hatırlatılması üzerine Gül, "İnsanlar idam cezasının karşılığı yok zannediyorlar. İdam cezasının karşılığı, ağırlaştırılmış müebbet hapistir. Türkiye'nin idam cezası konusunda tekrar geriye gitmesi mümkün değildir.

Şu anda gelişmiş, zenginleşmiş hiçbir demokratik ülkede idam yok zaten" diye konuştu.
Libya'da yaşanan gelişmeleri değerlendiren Gül, harekatın komutasının NATO'ya geçmesinin, fırsatçılık çabasıyla bireysel öne çıkma çabası içinde olan ülkelerin engellenmesi açısından olumlu olduğunu bildirdi. Gül, "Bunların sanki Libya'da gizli niyetleri varmış gibi öne çıkma durumları söz konusu oluyordu. Bu durum rahatsızlığa neden oluyordu herkeste. Bu açıdan koordinasyonun sağlanabilmesi için bir çatıya ihtiyaç vardı. Bu da işte NATO oldu, iyi de oldu" dedi.

Afganistan'da bazı hatalar yapıldığına işaret eden Gül, bu nedenle bilmeden, aceleci davranışlarla ve strateji belirlemeden bir ateş yakılması halinde tehlikenin nereye gideceğinin bilinemeyeceğini söyledi. Gül, "Onun için daha farklı yöntemleri denemek lazım. Savunmaya ihtiyacı olan muhaliflerin savunmasını NATO yapacak" dedi.

Libya'nın, Afganistan olacağını zannetmediğini dile getiren Gül, şunları kaydetti:
"Afganistan bütün imparatorluklara mezar olmuş bir yer. Vaktiyle İskender'e mezar olmuş, İngilizlere, Ruslara mezar olmuş. Afganistan farklı bir yer. Coğrafyasıyla, insan tipiyle. Libya farklı. Dolayısıyla Libya'da Kaddafi'nin daha fazla dayanması mümkün değil"

BİR EVİN İÇİNDE KOKUYU SİZİN BURNUNUZ ALMAZSA BAŞKALARININ BURNU ALIR
Gül, 'Ortadoğu'daki liderlere bir tavsiyeniz var mı' sorusu üzerine, İslam ülkelerinin kendi evlerinin içini düzene koymaları gerekliliğini her fırsatta söylediğini hatırlattı. "Bir evin içinde koku varsa, bunu sizin burnunuz almıyorsa, başkalarının burnu alır bunu" diyen Gül, 2003 yılında İslam Konferansı'nda çok açık seçik bunu söylediğini ve herkesin, 'evin içinden birisi konuşuyor' diye gayet saygıyla karşıladığını belirtti. Gül, "Konuşurken hep evin içinden biri olarak bazen 'kızım sana söylüyorum gelinim sen anla' şeklinde söylemişizdir.

Bazen de çok direk söylemişizdir. Çünkü bugünkü dünyada kapalı toplum devam etmez. Hele askeri rejim hiç devam edemez. O açıdan her fırsatta, bu işlerin ülkelere zarar vermemesi için reformları o ülkelerin liderlerinin yapması gerektiğini söylemişimdir. Bugünkü açık dünyada ya kendi evinin içini kendin düzene koyarsın, liderler koyar, ya da halk mecbur eder, veya bugünkü dünya yapısı buna müsaade etmez açıkçası" değerlendirmesini yaptı.

BAZEN ZAMANLAMALAR KAÇIRILIRSA LİDER ZORLANIYOR
Gül, Suriye'de yaşanan gelişmelere de değindi. Bu anlamda Türkiye'nin en çok konuştuğu ülkenin Suriye olduğuna işaret eden Gül, Beşar Esad'ın, en yakın dostluğu olan liderlerden birisi olduğunu vurguladı. Gül şöyle konuştu:

"Samimi bir insandır. Konuşmalarımızda adeta sınırsız bir şekilde düşüncelerimizi paylaşırız. Ben kendisinin samimi bir şekilde Suriye'de köklü değişiklik yapma arzusu içinde olduğunu biliyorum. Bazen zamanlamalar kaçırılırsa lider zorlanıyor. Onun için bir adım öne atlayacaksınız ve o problemi inisiyatif alarak yöneteceksiniz. Benim Cumhurbaşkanı Esad'a hep tavsiyem şu oldu; Ortadoğu'da bu olaylar başlayınca 'arzunu hiç tereddütsüz yerine getir, reformlarını yap' dedim. 'Şimdi sana, 'Şimdi zamanı değil, korktu da yaptı derler' falan diyecekler. Bu bir tuzaktır, bu tuzağa düşme' dedim. Kendisinin samimi ve arzulu olduğunu biliyorum. Gerçekleri görüyor ve halkını seviyor. Aslında şansı da çok. Sevilen bir liderin reformları yapması daha kolay olur."

Kürt sorunuyla ilgili yaşanan gelişmelere ilişkin soru üzerine Gül, bu konuları uluslararası platformlara taşıma çabası içinde olanlar ve istismar etmek isteyenler olacağına dikkat çekti. "Neyse sorununuz, uğraştığınız kavga neyse, doğru olan bunu kendi inisiyatifinizle çözmektir. Başkasını karıştırmamalısınız" diye konuşan Gül, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya düşünüldüğünde bunlara asla üçüncü ülkeleri karıştırtmamak gerektiğini ifade etti. Gül, "Ben Dışişleri Bakanıyken çok gelirlerdi. 'Kuzey Irak'la, Kürt yönetimiyle sizin aranızı bulalım' falan diyenler çok olurdu. Ben de her zaman 'Siz kim oluyorsunuz ki, Atlantik'in ötesinden gelip benim coğrafyamda, benim akrabalarımla benim aramı bulacaksınız. Kültürünü bilmezsiniz, asıl niyetini bilmezsiniz, dinini bilmezsiniz' derdim. Her zaman aradan çıkarmışımdır. Hiçbir zaman sokmamışımdır. Daima Kuzey Irak'la da, oradaki Kürt yönetimiyle de kendi işimizi kendimiz görmeliyiz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler