Gül vahşi hayvanlarla

Ulusal parkı ziyareti sırasında vahşi hayvanların yaşadığı ortamda safari yapan Gül, gördüğü hayvanları kendisi fotoğrafladı. Çitaların kafeslerine girerek seven Gül, parkı gezen ilkokul öğrencileriyle de hatıra fotoprafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah

Gül vahşi hayvanlarla
Ulusal parkı ziyareti sırasında vahşi hayvanların yaşadığı ortamda safari yapan Gül, gördüğü hayvanları kendisi fotoğrafladı.

Çitaların kafeslerine girerek seven Gül, parkı gezen ilkokul öğrencileriyle de hatıra fotoprafı çektirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kenya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Kenya Başbakanı Raila Odinga'yı kabul etti.

Gül'ün konakladığı, İntercontinental Otel'de basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde gazetecilerin görüntü almasına izin verildi.

Kabulde Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye-Kenya Parlamentolar arası dostluk grubu başkanı AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Türkiye'nin Nairobi Büyükelçisi Levent Şahinkaya ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de hazır bulundu.

GÜL ÇİFTİ ÇİTA SEVDİ

Gül çifti, Nairobi Ulusal Milli Parkı'nı gezdi. Gül, eşi Hayrunnisa Gül ile bir çitayı sevdi.

Sanskritçede benekli anlamında kullanılan Çitraka sözcüğünden gelen Çita, kedigiller ailesinin ilginç bir üyesi. Aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanırlar.

EN HIZLI MEMELİ

Saatte 120 km hıza çıkabilen çitalar, 460 metreden fazla koşarsa vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar. Bu da çitanın beynine zarar verir. Vücudunda benekler olup başı küçüktür. Gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler bulunur. Bu çizgiler güneş ışınlarını çeker ve böylece av için daha rahat bir görüş sağlar. En önemli özelliği de dünyanın en hızlı koşan memelisi olmasıdır.

Çitanın avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Zira koşu sırasında vücut ısısı ölümcül derecede yükselir. Av girişimlerinin yalnızca yarısında başarılı olur. Ayrıca çitaların sahip oldukları hızlı koşma yeteneğinden dolayı kemikleri çok incedir. Bu nedenle çitalar avını bir yerde yerken sırtlanlar gibi hayvanlar gelirse o bölgeden çekilerek avını oracıkta bırakır. Çünkü sırtlanların çeneleri çok kuvvetlidir. Bu ince kemikler ise bu güçlü çeneye asla dayanamaz. Çitaların hızlı koşma sebeplerinden birisi de kuyruklarının uzun olmasıdır. Çitalar için kuyruk koşu esnasında da yardımcı olur. Çünkü; çitalar ceylan ve impala gibi savunmasız hayvanları yakalarlar. Ancak; ceylan ve impalalar dünyanın en hızlı manevra yapan hayvanlarıdır, çitalar da yüksek hızlarına rağmen kuyruklarını bir dümen gibi kullanarak keskin dönüşler yapabilirler çitaların maksimum hıza eriştiklerinde her adım arası mesafesi yaklaşık 15 metreye ulaşabilmektedir buda yerde gezen bir hayvan için neredeyse uçmak anlamına geliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset