Gül Çankaya'ya Aday

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kesin bir dille ilan etmese de örtülü olarak Çankaya'ya aday olduğunun mesajını verdi.

Gül Çankaya'ya Aday

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, kesin bir dille ilan etmese de örtülü olarak Çankaya'ya aday olduğunun mesajını verdi.

Dışişleri Bakanlığı konutunda basın toplantısı düzenleyen Gül, bir gazetecinin, "Kararınız nedir? Tamam mı devam mı?" sorusuna karşılık şu yanıtı verdi:

"Benim kararım; deminden beri söylediklerim gayet açıktır. Benim herhalde meydanların işaretini görmemezlikten gelecek halim yoktur. Milletin iradesini de görmemezlikten gelecek halim yoktur. Ama tüm bunları olgunluk içinde, yapıcı bir üslup içinde, Türkiye ve Türk milletini güçlü şekilde çıkartacak şekilde götürmek gerekir."

Bakan Gül, muhalefete seçim sonuçlarını hatırlatarak milli iradeye saygılı olunmasını istedi.
Herkesi saygılı ve olgun olmaya çağıran Gül, muhalefetin seçim öncesi öne sürdüğü iki argümanın gerekçesinin ortadan kalktığına işaret etti.

İşte Gül'ün gündeme bomba gibi oturacak açıklamaları:

YENİ MECLİS HERKESİ TEMSİL EDİYOR

Milli irade tecelli etti, demokrasi güçlendi. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ifadesi halkın iradesiyle ortaya çıktı. Temmuz yında olmasına rağmen katılım çok yüksek oldu. Katılımcı demokrasi açısından önemli bir durumdur. Temsil kabiliyeti açısından elde edilen sonuç başarılı.

HER YERDEN OY ALAN TEK PARTİ

Her iki oydan birini almak bizim için büyük bir şeref ve onurdur. Halkın teveccühü büyük sorumluluk yükledi. Halk 4.5 yıllık icraatlara güvenoyu verdi. Her yerinden oy alabilen tek siyasi parti olduk. Bir il hariç bütün illerde milletvekili çıkardık.

5500 dolar milli geliri olup ta demokrasiyi yürüten başka bir ülke dünyada yok. Terörle mücadele, Irak'la temaslar, enerji konusunda İranla mutabakat sağlandı. Devlet hizmetleri aksamadı.

Önce bu seçimin niçin en sıcak günlerde yapıldığını hatırlamamız gerekiyor. Normalde Kasım ayında yapılacaktı. Bunun sebebi Cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirememiz yatıyor.

İki tur yapıldıktan sonra Meclis'in itibarını düşünerek adaylığını geri çekmiştim.

CUMHURBAŞKANINI YENİ MECLİS SEÇSİN DENİYORDU

O gün bazı partilerin argümanları vardı. meclis görevini tamamlamak üzere son aylarda cumhurbaşkanlığı konusunda kara vermemesi gerekir. Seçim yapılsın Millet ne düşünyor Yeni Meclis cumhurbaşkanını seçsin deniyordu

Temsil kabiliyeti yeterli değil dolayısıyla temsil kabiliyeti iyi olan Meclis seçsin deniyordu. İki argüman karşılanmış durumda. Açık toplum olmak önemli. Bütün bunlar tartışıldı. Seçim kararının doğru olduğuna karar verdik.

Yüzde 85 Meclis'te temsil ediliyor. Bu neticeleri halkın iradesini iyi bir şekilde tahlil etmeliyiz. Hepimiz üstümüze düşen dersleri çıkarmalıyız. Önmüzdeki süreç bellidir. Bir acelecilik içinde olmanın iyi olmadığı kanaatindeyim. Resmi sonuçlar, mazbatalar yemin töreni yapılacak. Meclis başkanlık divanı seçilecek, Hükümet kurulacak.

MUHALEFETİ YAPICI OLMAYA ÇAĞIRDI

Bütün partiler değerlendirme yapacaktır. Partilerin aktif ve yapıcı yer almalarını ümit ediyorum. AK Parti'nin diğer partilerin oylarını önemsediğini gibi diğer partilerin de bizim oy oranını önemseyeceklerini umuyorum.

Büyük bir siyasi olgunluk içinde milli iradenin gösterdiği istikamet içinde sürecin götürülmesi gerektiğine inanıyorum.

MİLİ İRADEYE SAYGI GÖSTERİLSİN

Büyük bir siyasi olgunluk içinde milletin gösterdiği istimatte hareekt etmemiz gerektiğine inanıyorum. Herkesin değerlendirme yapacağına inanıyorum.

Halkın arzusu talebi en iyi şekildre değerlendiirlmelidir. Hepimizin ibresinin pusulasının demokrasi olmalı. ben aday olmam diye bir şey söz konusu değil. Kim Türkiye'yi içride dışarıda iyi temsil edebilir bu konuşulmalı. Her iki kişiden birinin oyunu aldık. Halkın iradesine saygı gösterilmeli.

NİÇİN SICAKTA SEÇİME GİTTİK?

Niçin insanlar tarlasını, plajını bırakıp sıcağın ortasında oy kullandı? Meclis'te kilitlenen sürecin açılması için seçime gittik.

Belki referandum erkene alınabilir. Belki siyasi partilerle görüşülüp bu yola gidilebilir. Bunun için aceleciliğe gitmek doğru değil.

Bir gazetecinin, "Kararınız nedir? Tamam mı devam mı?" sorusuna karşılık
Gül, şu yanıtı verdi:

"Benim kararım; deminden beri söylediklerim gayet açıktır. Benim herhalde
meydanların işaretini görmemezlikten gelecek halim yoktur. Milletin iradesini de görmemezlikten gelecek halim yoktur. Ama tüm bunları olgunluk içinde, yapıcı bir üslup içinde, Türkiye ve Türk milletini güçlü şekilde çıkartacak şekilde götürmek gerekir."

Heyecana gerek yok. Erdoğan ile görüşeceğiz. O da meydanlarda bu havayı gördü. Dolmabahçe'de Büyükanıt ile Erdoğan'ın kendi adaylığı dışında başka bir isimle uzlaşlıdığı yönündeki iddialara tepki gösterdi.

Demokrasiden bahsettik İslam dünyası çinde örnek olduğumuz söyledik. Böyle şeyleri konuşmamız bile doğru değil.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler