'Fındığı eline yüzüne bulaştırdılar'

CHP Trabzon İl başkanı M. Volkan Canalioğlu, Trabzon Fındık Üreticileri Derneği tarafından hazırlanan fındık ile ilgili raporuna parti olarak destek verdiklerini söyledi. Fındık Üretecileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak ve yönetim kurulu üyeleri CHP İl

'Fındığı eline yüzüne bulaştırdılar'

CHP Trabzon İl başkanı M. Volkan Canalioğlu, Trabzon Fındık Üreticileri Derneği tarafından hazırlanan fındık ile ilgili raporuna parti olarak destek verdiklerini söyledi.

 

Fındık Üretecileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak ve yönetim kurulu üyeleri CHP İl Başkanı M. Volkan Canalioğlu’nu ziyaret ederek hazırladıkları acil fındık raporu konusunda destek istediler.

 

Başkan Canalioğlu, dünya fındık üretiminin yüzde 75’inin Türkiye’de yetiştirildiğini belirterek, binlerce üreticinin her geçen gün fındıktan aldığı payın azaldığını söyledi.

 

Canalioğlu, “Bölgemizde binlerce ailenin en önemli gelir kaynağı olan fındık AKP hükümetinin beceriksizliği nedeniyle para etmez duruma gelmiştir. 5-6 yıl öncesine kadar 7 liraya kadar yükselen fiyat bunca fiyat artışlarına karşın günümüzde.60 TL’ye kadar düşmüştür.  Fındık Artvin’den Adapazarı’na kadar geniş alanlarda üretilmekte ve milyonlarca üreticiyi ilgilendirmektedir. Son yıllarda fındık politikasındaki hatalar üreticilerimizin her yıl daha da zor durumda kalmasına neden olmaktadır. Fiskobirlik’in devreden çıkması üreticinin aleyhine olmuş, üretici bir avuç alivrecinin insafına terk edilmiştir. Bu yıl rekoltenin yüksek olmamasına rağmen fiyatların düşük olması nasıl izah edilebilir” dedi.

 

Başkan Canalioğlu, üreticinin üretim maliyetini dahi karşılayamadığını ifade ederek, “Dernek tarafından hazırlanan fındık raporundaki önerilerin bir kısmı partimizin fındık politikası ile örtüşmektedir. Bu nedenle bu rapor yetkililer tarafından dikkate alınmalıdır. Üretici her yıl daha da yoksullaşmaktadır. Acilen tedbir alınmalı, Alınabilecek acil önlemler hayata geçirilmelidir. Yoksa fındık üreticilerimiz her geçen gün daha da fakirleşmektedir” diye konuştu.

 

Fındık raporunda dernek tarafından acil olarak alınması gereken önlemler bazıları şöyle:

1-    Tarımsal Birlikler Yasası değiştirilmelidir.

2-    Üreticilerin haklarını öne plana çıkaracak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

3-    Fındık Borsası Doğu Karadeniz’e kurulmalıdır.

4-    Fiskobirdlik’e finansman sağlanarak alımlara girmesi sağlanmalı.

5-    Doğrudan gelir desteği randımana verilmeli.

6-    Fiskobirlik üreticinin ürününe talip olabilecek yapıya kavuşturulmalı, fındık bölgeleri illerinde lisanslı depolar kurulmalı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset