Erdoğan'ın Evinde Mini Zirve

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de yaşanan mortgage krizi ve bunun piyasalara olumsuz etkileri nedeniyle dün mini bir zirve yaptı.Erdoğan'ın Keçiören'deki konutunda yapılan toplantıya Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı

Erdoğan'ın Evinde Mini Zirve

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de yaşanan mortgage krizi ve bunun piyasalara olumsuz etkileri nedeniyle dün mini bir zirve yaptı.

Erdoğan'ın Keçiören'deki konutunda yapılan toplantıya Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Başkan Yardımcısı Erdem Başçı ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile bazı bürokratlar katıldı.


Önlemler konuşuldu Basına kapalı olan toplantı yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmede Babacan ve Yılmaz'ın ABD'de yaşanan kriz ve bunun piyasalara etkisine ilişkin bilgi verdiği öğrenildi.

Türkiye'nin bu krizden hangi boyutlarda etkilendiği ve alınacak önlemlerin masaya yatırıldığı toplantıda, önümüzdeki döneme ilişkin verilerin de ele alındığı belirtildi. Toplantıda, ekonomide uluslararası alanda yaşanan dalgalanmaların, Türkiye'ye yansımaları ile Türkiye ekonomisinin temellerini güçlendirmek ve kırılganlığı azaltmak amacıyla kamu maliyesi, bankacılık, para politikası ve yapısal reform alanlarında uygulamaya konulan tedbirlerin değerlendirildiği öğrenildi.

Reformlar ele alındı Edinilen bilgiye göre toplantıda, ABD konut piyasasında son dönemlerde iyice belirginleşen sorunların kredi piyasaları ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hisse senedi, para ve tahvil piyasalarına yansımaları masaya yatırıldı.


Toplantıda, başta ABD ve Avrupa Merkez Bankası olmak üzere ülkelerin gelişmeler karşısında aldıkları tedbirler de ele alınırken, bugüne kadar atılan adımların yanı sıra önümüzdeki döneme ilişkin kamu maliyesi öncelikleri ile yapısal reform takvimi tartışıldı.

FED, geçen hafta cuma günü sürpriz bir şekilde iskonto faizlerini yüzde 5.75'e indirerek dünya borsalarındaki satış paniğini önlerken, haftanın ilk gününde Avrupa borsaları yükseliş yönünde, gelişmekte olan ülke borsaları ise küçük çapta düşüş kaydetti.

FED'in kararından önce kapandıkları için açılışta yükseliş yönünde tepki veren Asya borsaları, dün yüzde 6 ile tarihi yükselişlerinden birini yaşadı. Avrupa ve ABD borsaları ise cuma günkü FED kaynaklı toparlanmayı sürdürdü.

Londra, Paris ve Frankfurt borsaları yüzde 1'i aşkın artış kaydetti. 112 seviyesinin altına inerek cuma günü son 14 ayın en düşük düzeyini gören dolar/yen paritesi de dün 114.82'ye yükseldi.

Dünyadaki dalgalanmada en çok hasar gören borsalardan İstanbul Borsası ise dün yüzde 0.92'lik düşüşle 46.148'e geriledi. Dolar, bankalararası piyasada cuma gününe göre yüzde 1'lik düşüş kaydetti ve 1.35'e indi. Bono faizleri de 0.42 puanlık düşüşle yüzde 18.26'ya geriledi.

IMF Başkanı Rodrigo Rato, piyasalarda yaşanan çalkantıya rağmen dünya ekonomisinin görünümünün halen iyi olduğunu söyledi. Rato, Mozambik'in başkenti Maputo'daki açıklamasında, merkez bankalarının piyasalara kısa dönemde likidite sağlamak için verdiği yanıtın yerinde olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset