Erdoğan'a suikast doyaları yargıda

Birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin değerlendirme yaparak ara kararları aldı. Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün talebi üzerine, İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılık

Erdoğan'a suikast doyaları yargıda

Birinci "Ergenekon" davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık ve avukatların taleplerine ilişkin değerlendirme yaparak ara kararları aldı. Tutuklu sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün talebi üzerine, İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılıkları'na müzekkere yazılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına suikast ihbarı konulu MİT yazısı gereğince açılan bir soruşturma olup olmadığının araştırılması ile varsa neticesinin bildirilmesine hükmetti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazı yazılmasını da kararlaştıran mahkeme heyeti, 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimleri olduğu yönünde yapılan tüm soruşturmaların il il tüm Türkiye çapında, emniyet müdürlükleri tarafından araştırma yapılarak bu kapsamda tutuklanan, gözaltına alınan, ifadelerine başvurulan, şüphelisi olan olayların tek tek tespit edilerek soruşturma sonuçlarının bildirilmesini istedi.

ÇARKIN'IN İFADELERİ İSTENECEK

Heyet ayrıca Tokat Valiliği'ne müzekkere yazılarak, tutuklu sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in Reşadiye Çakırlı köyünde korucu görevlendirilmesinin ve bu kişilere silah dağıtılmasının hangi yasal mevzuata dayalı gerçekleştirildiğinin sorulmasını karara bağladı. Mahkeme heyeti, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinden de avukat Yusuf Ekinci'nin 1994'de öldürülmesine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan Susurluk davası hükümlüsü eski Özel Harekat Dairesinde görev yapan polis memuru Ayhan Çarkın'ın savcılık ve mahkemede alınan ifadelerinin de onaylı bir örneğinin istenilmesini kararlaştırdı.

MİT BİLGİ VERMİŞTİ

Başbakan'a suikast iddiaları mahkemenin gündemine daha önce de gelmiş, Dışişleri ve MİT'ten bilgi istenmişti. MİT'ten gelen yazıda, İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık'ın uyarıldığı söylenmiş ve 27 Temmuz 2007 tarihine dikkat çekilmişti. O suikast iddiasında Zekeriya Öztürk'ün ismi geçiyordu. Saldırı Erdoğan, Kısıklı'daki evine giderken yapılacaktı. Hatta sokakta sarı renkli bir ev kiralanmış ve duvardaki iki tuğla çıkarılmıştı. Savcı bunun üzerine Genelkurmay, Emniyet ve Dışişleri'ne yazı yazılmasını ve Bulgaristan bağlantısının açığa çıkarılmasını istedi. İddiaya göre emri Bulgaristan'da yaşayan Emekli bir Albay vermişti.

Erdoğan'a yönelik diğer suikast girişimleri:

2003: Oğulunun düğününde... DHKP-C .

2004: Üsküdar'daki evde C-4 ile. Fark edildi.

2006: Atabeyler. Roketatarlı suikast planı.

2010: Meclis yolunda suikast ihbarını Emniyet de doğruladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset