"Erdoğan ve Gül arasına Nifak Giremez"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan arasına nifak sokmaya çalışan çevrelerin hep olduğunu belirterek, “Onların arasına kolay kolay fitne, nifak çabaları giremez, hiçbir zaman da girmemiştir” dedi

"Erdoğan ve Gül arasına Nifak Giremez"

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan arasına nifak sokmaya çalışan çevrelerin hep olduğunu belirterek, “Onların arasına kolay kolay fitne, nifak çabaları giremez, hiçbir zaman da girmemiştir” dedi. 

Bakan Bağış, Haliç Kongre Merkezi'nde katıldığı “Barış İçin Bilim Uluslar arası Konferansı”nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bağış, Başbakan Erdoğan’ın AK Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmada AB konusuna değinmediği yönündeki bir soru üzerine, “Başbakanımızın konuşmasının içeriğinde yer alan ve ayrıca size dağıtılan 63 maddelik AK Parti manifestosunu iyi incelerseniz aslında kongrede verilen en mesajların ağırlıkla AB reformlarına ayrıldığını görürsünüz. Orada bahsedilen konular AB sürecinde atılan adımların ne kadar önemli olduğu, bundan sonraki süreçte de ne kadar önemli adımlar atılacağını göstermektedir. Sayın Başbakanımız Avrupa’daki bazı dar vizyonlu siyasilere tepki olarak, Türkiye’yi engelleyebileceklerini zannedenlere tepki olarak belki AB kelimelerini çok fazla kullanmamış olabilir. Ama konuşmasında Türkiye’nin 2023 vizyonuna yönelik söylemleri, 2071’e yönelik hedefleri, Sayın Başbakanımızın Türkiye’nin AB standartlarının da üzerine çıkmış, son derece müreffeh, demokratik, şeffaf, saygın bir ülke olması için atılacak adımları sıralamıştır. O 63 maddeye bakarsanız neredeyse tamamı AB müktesebatı çerçevesine atılacak adımlarla alakalıdır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Meclis’in açılışında yaptığı konuşma ile Başbakan Erdoğan’ın parti kongresinde yaptığı konuşmada farklı söylemleri olduğu yönündeki tartışmaların hatırlatılması üzerine de Bağış, “Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleri ile Sayın Başbakanımızın söylemleri arasında aslında çok ciddi bir fark yoktur” dedi. Gül ve Erdoğan’ın hemfikir olmadıkları bazı konuların olabileceğini ve bunun doğal olduğunu aktaran Bağış, şunları söyledi:

“Ben 11 yıldır siyasetin içerisindeyim, partimde 11 yılım. Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül arasına nifak sokmaya çalışan çevreler hep olmuştur. Her seferinde sükutu hayale uğramalarına rağmen bir türlü gerekli mesajı alamamışlardır. Sayın Başbakanımız ile Cumhurbaşkanımız arasındaki dostluğun, kardeşliğin dokusu çok ama çok sağlamdır. Onların arasına kolay kolay fitne, nifak çabaları giremez, hiçbir zaman da girmemiştir. 40 yılı aşkın bir dostluktan, kardeşlikten bahsediyoruz. Tabii ki farklı konularda farklı bakış açıları olabilir; o da onların düşünce dünyasının zenginliğini gösterir. Ama sonuçta ikisinin de arzusu Türkiye’nin her geçen gün daha da demokratik, çağdaş, müreffeh ve saygın bir ülke olmasıdır. Bu açıdan aralarında herhangi bir söylem farkı yoktur, söyleyiş tarzları, belki kullandıkları kelimeler arasında farklılıklar olabilir.”
“Bizim, Sayın Başbakanımızın da, Cumhurbaşkanımızın da pazar ve pazartesi günü yaptıkları konuşmalardan aldığımız çok açık ve net bir talimat vardır; o da durmak yok, reforma devam talimatıdır” diyen Bağış, AB Bakanlığı olarak kendilerini Türkiye’nin reform mutfağı olarak algıladıklarını ve Türkiye’nin daha da gelişmesi için gerekli reform adımlarının hazırlanması konusunda talimatları aldıklarını, çalışmaları ise sürdürdüklerini anlattı.

“DOĞMAMIŞ ÇOCUĞA DON BİÇMEYELİM”
AB Bakanı Egemen Bağış, bir basın mensubunun, “AB İlerleme Raporu’nda pek çok konuda eleştiri yapıldığı yönünde haberler çıktı. Neler söyleyeceksiniz?” sorusuna ise, “Arkadaşlar doğmamış çocuğa don biçmeyelim. Daha rapor çıkmadı, ortada daha henüz bize iletilmiş resmi bir taslak da yok” yanıtını verdi.

Türkiye’nin birçok konuda geçmişle kıyaslandığında çok önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Bağış, “Yani ben son bir yıl içerisinde AB yolunda atılan yasaların listesini önüme koyduğum zaman, ikinci düzenlemelerin listesini önüme koyduğum zaman, Türkiye’de uygulamayla ilgili atılan adımlara baktığım zaman gerçekten çok önemli işler yaptığımızı, hatta AB üyesi ülkelerden çok daha fazla ilerlediğimizi görüyorum. Kendisi ilerleyemeyen bir Avrupa’nın, bize sunacağı bir ilerleme raporunu önce görelim, ondan sonra yorum yapalım. Mutlaka içinde eksiklikler olacaktır, mutlaka içinde doğru noktalar da olacaktır. Bozuk saat bile günde iki kez doğru gösterir. Biz bir raporu görelim, ondan sonra kendi değerlendirmelerimizi yaparız. Ama bizim için önemli olan bizim kendi kendimize verdiğimiz ilerleme raporudur. İnşallah yılsonunda sizlerle de paylaşacağımız bir ilerleme raporunu biz de hazırlıyoruz. Türkiye hangi beklentilerini, hangi hedeflerini gerçekleştirebildi, hangilerinde eksikleri oldu, onları da ortaya koyarız, birlikte değerlendirmelerimizi yaparız” dedi.

Bağış, Türkiye’nin reform sürecinin aynı kararlılıkla devam edeceğini ve bundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Biz en zor günlerde bile ‘kriterlerin adına Ankara kriteri deriz, yine aynı adımları atarız’ demiştik, bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.
Bugün Türkiye’nin müzakerelere başlamasının 7. yıldönümü olduğunu ifade eden Bağış, “Türkiye’de AB sürecinde her zaman AB’den kaynaklanan bir takım sıkıntılarla, sorunlarla, dirençlerle karşılaşmıştır. Ama azmiyle, kararlılığıyla bunları aşmıştır, bundan sonra da aşacaktır” dedi.

Egemen Bağış, AK Parti Kongresi’ne bazı basın yayın kuruluşlarının alınmamasıyla ilgili CHP’nin eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de, “CHP’nin de basın özgürlüğü konusundaki karnesini iyi biliriz, onların da bu konudaki geçmişlerini iyi biliriz. Önce Sayın Genel Başkan kendi belediye başkan adaylığında gazeteciler arasında nasıl ayrım yaptığına bir izahat getirsin, ondan sonra bizi eleştirsin. İğneyi kendilerine, çuvaldızı başkasına batırsın. Sayın Cumhurbaşkanımız kendi görüşlerini dile getirmiştir. Cumhurbaşkanımıza saygı duyuyoruz ama AK Parti’nin kendi kongresine kimlerin davet edilip, kimlerin davet edilmeyeceğine AK Parti yönetimi karar verir. Sayın Cumhurbaşkanımız partiler üstüdür. Sayın Cumhurbaşkanımız hepimizin ortak paydasıdır. Bu konuda da biz Cumhurbaşkanımıza saygı duyuyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler