Erdoğan söyledi Günay yalanladı!

 Günay, İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtilen Sulukule projesine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: "Sulukule ile ilgili mahkeme kararını bugün gazetelerden gördüm.Arkadaşlarımın verdiği bilgiye göre, 2007'de alınmış kurul kararını mahk

Erdoğan söyledi Günay yalanladı!

 

Günay, İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtilen Sulukule projesine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: "Sulukule ile ilgili mahkeme kararını bugün gazetelerden gördüm.

Arkadaşlarımın verdiği bilgiye göre, 2007'de alınmış kurul kararını mahkeme iptal etmiş. Çok gecikmiş bir yargı süreci. Her zaman söylediğimiz bir söz var 'Gecikmiş adalet adalet değildir' diye. Arada bir süreç işlemiş. Belediyenin yaptığı planlar ve uygulamalar var. 15 gün sonra burada kura çekecek olan vatandaşlar var. Yargının bunları, bu saatten sonra durdurması çok zor. Herhalde duruma uygun yeni bir plan çalışması, yeni bir karar süreci yaşayacağız. Ben Sulukule'nin şu anda eskisinden daha yaşanılabilir, hem geleneğin içinde yaşatılabileceği hem de modern hayatın imkanlarından insanların yararlanabileceği bir konuma kavuştuğunu düşünüyorum. O yüzden önümüzdeki süreçte projeyi arkalamaya devam edeceğiz."

 

Çamlıca'ya cami

 

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Çamlıca'ya büyük bir cami yapılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, bu konuda bir projenin olmadığını söyledi. 

 

Günay, "Çamlıca'ya cami yapılmasına ilişkin bir fikir söylendi ama ortada bir proje olmadığını herkes ittifakla söylüyor. Ne belediyeye ne bizim kurullarımıza gelmiş bir düşünce yok" şeklinde konuştu.

 

İstanbul'un tarihi camilerine ilişkin yapılacak çok şey olduğunu söyleyen Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok sevindiğim bir olaydır, Selimiye Camisi ve külliyesini dünya mirası listesine aldırmayı başardık. 1985'te de İstanbul tarihi yarımadası listeye girmişti. Fatih Camisi çevresinde bir restorasyon yapıldı, İstanbul'a güzel bir armağandır. Sayın Başbakan da katıldı, ben de oradaydım bir açılış yaptık. Onun çevresinde yapacağımız nice iş var. Süleymaniye Camisi'nin çevresi bence ne İstanbul'a, ne Süleymaniye'ye, ne Mimar Sinan'ın hatırasına, ne muhafazakar, ne modern ne derseniz deyin, bir yönetim anlayışına yakışmıyor. 

 

Çevrede inanılmaz bir eskimişlik var. Yeni camiler yapmayı saygıyla karşılıyorum elbette. İhtiyaç olan yerlerde elbette bunları yaparız. Örneğin Ataköy'de çok güzel bir örnek geliştiriliyor ama tarihi camilerin etrafının, İstanbul'daki güzel camilerimizin, medreselerimizin, külliyelerimizin etrafının açılması, temizlenmesi, tarihsel dokusuna uygun ve bir hale getirilmesi bence öncelik taşıyor."

 

Mütedeyyin çevrelerin dikkatle takip ettiği yayın organlarında da Çamlıca'ya cami yapılmasına karşı olan görüşlerin dile getirildiğini ifade eden Günay, "Cami, insanların toplandığı bir yerdir. İnsanların zorla taşınacağı ya da özel biçimde taşınacağı bir yer, cami ihtiyacı olan bir yer değildir. Cami, cemaatin, cumhurun, ahalinin cem olduğu, toplandığı, bir çatı altında buluştuğu yerdir ki, insanın ihtiyacından doğar. Cami cemaatini toplamaz, cemaatin olduğu yerde cami yapılır" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset