Ercan Şılbır: “Trabzon her anlamda bitiriliyor”

Demokrat Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ercan Şılbır Haber61 TV’de soruları yanıtladı.

Ercan Şılbır: “Trabzon her anlamda bitiriliyor”

Haber61 – Haber Servisi – 31 Mart 2019 yerel seçimlerine az bir zaman kala adaylar çalışmalarını sürdürürken Demokrat Parti Trabzon Büyükşehir Belediye başkan Adayı Ercan Şılbır Haber61 TV’ye konuk oldu.

Gündem Özel programında Haber61 Genel Koordinatörü Tuncay Lakot’un sorularını yanıtlayan Ercan Şılbır, Trabzon’un son yıllarda turizmden geçindiğini belirterek bunun için hiçbir şey yapılmadığını vurguladı. Sanayi esnafının birçoğunun kapattığını sözlerine ekleyen Şılbır, Trabzon’un her anlamda bitirildiğini söyledi. 

Ercan Şılbır’ın açıklamaları şu şekilde;

Tanzim satışı kısa vadeli çözümler. Hükümetimizin yasaları yanlış icra etmesinden kaynaklanan hadiseler. Hükümetimiz çıkarılan 31.10.2006’da çıkarılan 5553 sayılı yasa ile birlikte yerli tohumla üretim yapılmasını yasaklamış ve hibrit tohumla üretim yapılmasına neden olarak emperayalist güçlerine oyununa alet olmuştur.

TANZİMDE 2.KALİTE VE İHRACAT FAZLASI ÜRÜNLER SATILIYOR

Ben şunu merak ediyorum, seçim öncesinde sebze meyvenin fiyatı yüksek diyen hükümet yetkilileri geçen yılla bu yılki fiyatlar karşılaştırıldı mı? Fiyatlar yüksek diye yaygara yapılmasının amacı siyasi amaç mı yoksa 31 Mart’ta yürürlüğe girecek cumhurbaşkanlığı tarafından da açıklanan yeni hal yasasının provası mıdır? Bugün tanzimat satışının uygulanış biçimi ne Müslüman bir topluma ne de sosyal devlet anlayışına yakışır şeyler değildir. 17 yıldır devlet ticaret mi yapar diyen hükümet insanları kuyrukta rencide ediyor. Bunları da daha da basit şekilde yapmak mümkündür.  Aynı malı hallerde esnafa 1.95 TL’ye satıp bütün köylere 5 kuruş farkıyla ulaştırıp herkesin alabilmesi imkanı mevcuttur. Bunlar kasıtlı olarak yapıldığı kanaatinde değiliz ancak bilgi aldıkları kişilerin yanlış bilgilendirmesiyle oluyor. Bugün insanlar tanzimde haketmedikleri ürünleri alıyorlar. 2. Kalite ürünler, ihracat çıkması ürünler halkımıza ucuzmuş gibi bir algıyla veriliyor.  Tanzim satıştan ürün alanların yüzde 80’i ikinci kez gidip ürün almıyorlar. Burada bir kandırmaca söz konusu. Tanzim ile birlikte ileride yapılmak istenen Türkiye’nin emperyalist güçlerin eline bırakılmasının provası mı yapılıyor

TARIMA VERİLEN TEŞVİK 2002’DEN DAHA AZ

Bugün hükümetimiz tarıma afaki rakamlar verdiklerini söylüyorlar ama verdikleri rakamlar 2002 öncesinde devletin verdiği desteğin bütçe içindeki orana baktığınız zaman 6da bir azalma var. Şuanda verilen destekler ekmeme, üretmemeye yönelik teşvikler. Bunun en başında da fındığa dönüm başına 150 TL verilmesi de bunun örneğidir. İnsanlar arttık fındığa bakmamaya başladı.  Bugün fındıktan kazanılan ancak toplamaya harcanan yevmiyeyi karşılamaktadır. 

Bugün hibrit tohumlardan farklı bölgelerde aynı sonucu beklemek hayaldir. Bölgesel olarak tohum üreterek bunları desteklemeliyiz. 

AKLA MANTIĞA ZARAR

Tank palet fabrikası satıldığı için feveran ediliyor. Bence satılmasının önemi aslında var ama yok. Çünkü hibrit tohuma mahkum edilmiş bir ülke yarın ekmek bulup hayatını idame ettirip savaşamayacak. Burada patates üretimi yasaklanmış akla mantığa zarar. İnşallah yetkililer gerekli işleri yaparlar. Allah’ın toprağı ile suyu ile devletin yatırım yapmadığı tarım ekonomisi vardır. Her bölgede bu tarz ekonomiler oluşmalıdır.

TRABZON’DA GERÇEK SERACILIK YOK

Trabzon diğer bölgelere göre daha az güneş alan bir bölge. Trabzon’da seracılık anlamında gerçek seralar yok. Burada örtü altı yani ikinci derecede seralar var. Modern seracılıkta tavanı açıp kapatacaksınız, içerideki ısıyı ve nemi ayarlayacaksınız. Birçok ürün 18 derecenin altında ve 28 derecenin üzerinde üretimini durdurur. Bir ağaç bir meyveyi sadece insanlar yesin diye vermez. Doğal afet durumunda kendini korumak için verir. Trabzon’da o anlamda seracılık yapmak çok büyük maddiyat ister.  Ama seralarda güneş panelleriyle üretim yapılabilir. 

TRABZON GECEKONDU ŞEHRİNE DÖNDÜRÜLDÜ

Bugün Boztepe’den Trabzon’a baktığınızda diğer illerde yaşayanların bildiği düşündüğü algının tam tersi olarak bir gecekondu şehri gibi gözüküyor.  Diğer illerdeki insanlar Trabzon’u doğayla birleşik yeşil biliyor. Veya denize 300-500 metre açılıp baktığınızda hiçte güzel bir görüntü yok. Trabzon bir gecekondu şehri haline getirildi.

SAHİL YOLU TRABZON’UN KATLİDİR

Trabzon’a yapılan sahil yolu Trabzon’un katlidir. 31 Ocak 1999 tarihinde bile kararnamesi yazılıp geçirilmiş olan güney çevre yolu bu dönemde bakanlar kurulu kararı alınsa dahi hala bir çivi çakılmadı. Biz bu teklifi verdiğimizde haberi olmayan Ordu başladı bitirdi, Gümüşhane bitirdi, Rize bitirdi. Trabzon bu bölgede kasıtlı olarak 17 senedir küçültülüyor.

AKYAZI YAPILMAMALIYDI

Bu hükümet Trabzon’da sadece gözle görünür bir stat var yaptığı. O da söylenenlere göre yakın bir tarihte kullanılmaz hale gelecek. Çok maliyetli bir projeydi. Bana göre yapılmamalıydı. Bütün dünyaya bakıldığında şehir içindeki statlar modernize ediliyor ulaşımı rahatlatılarak revize ediliyor. Trabzon’a baktığınızda da böyle olması daha makul olurdu. Umarım akıbeti iyi olur.

DENİZLE İLİŞKİ KESİLDİ

Gülcemal projesi eğer devam ederse sadece oradaki değil Faroz’daki balıkçığın da akıbeti belli değil. Ganita bölgesinin de akıbeti değil. Trabzon insanını denizden kopardılar. Yapılan T’ler ile kendi kendine oluşan kumsallar olmuştu. Sürekli dolgu yapıldı. DOĞA 40 yılda verdiğini geri alır. Ayrıca bunlar hep ölü yatırımlar ve insanları doğadan uzaklaştırma yatırımları olarak görüyorum.

GÖLETLER YAPILMALIYDI

Bugün onları yapacağınıza 94’te Ali Akar’ın projeleri olan Zağnos vadisinin başında ve botanik bahçesinin başında 26 dönümlük bir gölet yapılması gerekirdi. Çünkü bölgede oluşabilecek bir doğal afette HEM YAPILMIŞ OLANLARIN tahrip olmaması hem de can güvenliğinin sağlanması adına. Bu dönemde turizmde iyi bir gelir kaynağı olmuş burada da yararlanılabilirdi. Aynı şekilde Yenicuma’da da 16 dönümlük gölet yapılması gerekirdi. Maalesef şimdi çok çirkin bir şekilde oralar katledildi.

GENÇ HAKLARINA SAHİP ÇIKSA KENDİSİ BÜYÜKŞEHİR BİNASINDA GÜMRÜKÇÜOĞLU İL ÖZEL İDARE BİNASINDA OLURDU
 

Pazarkapı’da yapılan kentsel dönüşün akabinde Ortahisar Belediye Binası yapıldı. Ortahisar Belediyesi’nin Ortahisar Kaymakamlığının böyle devasa binalara ihtiyacı var mıydı? Sayın Ahmet Metin Genç 5 yıldır nerede başkanlığının yapıyordu.  Genç kendi haklarına sahip çıkabilseydi bugün kendisi Büyükşehir Belediye Binasında, Gümrükçüoğlu’da Çimenli’deki İl Özel İdare Binasında oturuyor olması lazımdı. Devasa binalar yapıp bu kadar israf yapılmasına ne gerek vardı. 
Temsil ve ağırlama giderleri belediye giderleri içerisinde çok yüksek. İki başkandan da bu oranları rica ediyorum. Acaba belediye giderleri arasında seçim giderleri diye bir kalem var mı? Varsa bunu nasıl açıklayacaklar. Yine bir duyum üzerine, sayın vali yardımcısı Arslan Malkoç’a sormak istiyorum, Avni Aker’in yıkımından mütehattiten alınan 3.5 Milyon TL ile Bakan Süleyman Soylu’nun Trabzon’daki seçim giderleri karşılanmış. Bu konuda cevap bekliyorum.

ZORLUOĞLU SORMUŞ SUYU NASIL UCUZLATACAĞIZ?

Murat Zorluoğlu bizim kitapçığımızda suyun yüzde 30 ucuzlatılacağını görünce merak edip sormuş bunu nasıl yapacaklar değil. Akşam kahve gezilerindeydik. Yalı Mahallesi’nde Fen İşleri’nde çalışan bir arkadaşımızla da aynı konudan bahsettik. Şuanda içme suyumuz Dalyan Barajı’ndan temin ediliyor. Ama arıtma tesisi Esiroğlu’nda aşağıda. Bu tesisi daha yukarı aynı seviyeye aldığınızda Trabzon genelinde 27 tane metopob devre dışıdır. Bunların elektrik giderlerinden elde edilecek kar yüzde 30’a tekabül ediyor. Başka bir şey yok. İkincisi de köylerde kaynak sularının kullanılması. Bugün bunlara belediyemiz sayaç takmış para alıyor. Kanun gayet açık, hizmet vermediğin şeyden vergi alamazsın. Belediye buralarda ne hizmeti veriyor. Kendi imkanımızla, sondajımızla, elektriğimizle, motorumuzla çıkardığımız suda belediyenin ne katkısı var ki para alıyor. Ne yazık ki yasa tanımaz bir anlayışla idare ediliyoruz.

ÇAY FABRİKASINDAN ÇAY BAHÇELERİNE

Dün Çaykara’daydık bir vatandaşımız orada bize şöyle dedi; Sizin dönemleriniz bu bölgede 46 tane çay fabrika açıldı. Şimdi Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da Botanik Parkıhaline getirdiği yerde çay bahçesi açıyor. Çay fabrikası açan zihniyetten çay bahçesi açan zihniyete… Bunlar yapılmayacak işler değildir. Bazı şeyler uğraş ister. Bizimki tüketime değil üretime dair bir anlayış. Trabzon’da botanik parkı yapılana kadar denizdeki arıtma projesi yapılsaydı daha iyiydi. Niye yapı

GÖNÜL İŞİYSE GELİN GÖNÜLLÜ YAPALIM

Şimdi çıktılar AK Parti belediyeciliği gönül belediyeciliği diyorlar. Tamam gelin gönüllü belediye başkanlığı yapalım. Ben noter huzurunda imza vermeye hazırım. Yanıma gelecek olan eşime dostuma söyleyecek olduğum çayın kahvenin parasını da kendim vermek kaydıyla, maaş almamak kaydıyla bir belediye başkanlığı taahhüt ediyorum. Diğer rakip arkadaşlarıma soruyorum kabul edebiliyorlar mı? Gönül işiyse gelin gönüllü yapalım vatan hepimizin. Buyurun biz elimizi taş altına koyalım. Lafta değil özde yapalım. Bugün Murat Zorluoğlu sinevizyonda proje açıklıyor, tramvay projesi anlatıyor almış İzmir’deki tramvayın görüntüsünü koymuş bari renklerini değişseydiniz. Yani bu kadar ifşa olmasaydınız. Bir terminal projesi yapmışlar uzay üssü gibi. Sadece insanları kandırabilmek için bir şeyler yapmayın.

ZORLUOĞLU HALA KORUMAYLA…

Parti liderlerinin ortamı bu kadar gerdiği dönemde daha olumlu bir siyaset yapalım. 1 Nisan’da hepimiz kardeş olacağız. Birbirimizin cenazesine gideceğiz. Bugün geçmişteki örnekler de var. Bu insanlar Orhan Karakullukçu’nun hizmetlerini Volkan Canalioğlu’nun insanlığını unutmadık. Ama bakıyorsunuz Murat Zorluoğlu cenazelere korumayla geliyor. Sayın valim belediye başkanı olacaksanız halkın içine gireceksiniz. 

ULAŞIM SORUNLARI

Kunduracıları Uzun Sokak’ı kapattık. Maraş Caddesi kapatılırsa oraya ulaşımı nasıl sağlayacaksınız. Bu olmaz. Ama bize göre oradaki trafiğin akış yönü yanlış. Trafiğin akışı sağlanırsa problem çözülür. Bu trafiği ters yönlere vermekle değil doğru yönlere vermekle çözülür. Çözümü sadece ben yaptım oldu derseniz olmaz. Dolmuşçunun esnafın vatandaşın düşüncesini de almalısınız. Yapılanlar ortada işte.

Cudibey Trabzon’un hassas bir konumda. Oraya düşündüğümüz 5 katlı bir otopark var. Tanjanttan girildiğinde Tabakhane’den çıkacak şekilde Meydan trafiğini azaltmayı planlıyoruz. 

SOĞUK HAVA DEPOSU

Soğuk hava deposu konusunda Gümrükçüoğlu’na ben Frankfurt da olan modeli önermiştim. Bu konuda AB’nin verdiği bir destek de var. Ancak kullanılmadığı için bu para geri gönderiliyor. Gümrükçüoğlu bunun karşılığında bize “AB’den para almak o kadar kolay mı” diye cevap vermişti. Belediye başkanı olarak bunu söylerseniz biz ne yapalım.

Sayın Soylu bizim partimizden AK Parti’ye geçmiş bir isim değildir. Sayın Soylu yaptığı hatalar nedeniyle partimizden ihraç edilmiştir. Sayın Soylu 15 gün önce terör bitti diyor, 10 günce önce 700 tane terörist var diyor. Halkımıza çarpık bilgiler vermemeli. İnsanlara 1 hafta ayrı bilgi 1 hafta tam tersi bilgi vermesin. 

TRABZON HER ANLAMDA BİTİRİLİYOR

Trabzon’un güney girişi Trabzon’a hiç yakışmayacak biçimde. Sanayileri anayoldan kaydırmamız lazım. Trabzon son yıllarda turizmden geçiniyor. Bunun için bir şey yapılmıyor. Sanayi esnafının birçoğu kapatmış. Trabzon her anlamda bitirilmiş.. Bankalar bile bölge müdürlüklerini buradan taşımışlar.  

YOMRA AKÇAABAT ARASINA HAFİF RAYLI SİSTEM

Trabzon’a hafif raylı sistemin getirilmesi konusunda biz Yomra Akçaabat arası düşünüyoruz. Trabzon’un nüfusunun büyük çoğunluğu bu araya sıkışmış durumda. İvedilikle Yomra Akçaabat arasını düşünüyoruz. Bunları bürokrat zihniyeti yapamaz. Gümrükçüoğlu olsun, Zorluoğlu olsun, Atakan Aksoy olsun… Bürokrat gözüyle baktıkları için bunlara kaynak da bulamazlar.

Trabzon’da üniversite öğrencilerinin sayıları belli. Çocuklar otostop yapıyor. Maalesef belli makamlarda olanlar bunların farkında değil. Bir öğrenci için 2 Lira büyük bir paradır. 

VATANDAŞ ORTADA KALMAYACAK

Büyükşehir belediyesi ile Ortahisar belediyesinin anlaşamadığı bir yerde seçimlerde bir belediyeyi farklı diğer belediyeyi farklı parti kazandığı zaman nasıl anlaşacaklar.  Bir belediye binasında aynı parti mensupları çözemiyorsa vatandaş ne yapsın. Birçok köyde hem yol hem kanalizasyon sorunları var. Belediyenin birçok aracı Fen İşlerinde atıl şekilde duruyor. Birçok personel aynı şekilde oturuyor. Millet uzaya giderken biz köydeki yolu kim yapacak diye tartışıyoruz. Büyükşehir olarak hepsini biz yapacağız. Vatandaş ortada kalmayacak.

TRABZON DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR

T’ler tekrar sahilde yapılırsa 3-5 yılsonunda kendiliğinden kumsallar oluşur ve insanların denize gireceği alanlar oluşur. Karadeniz yapı itibariyle her 5 yılda bir yarım metre sahilden çekilir ve kumsal oluşur. Önemli olan T’lerin yapılması. Burada önemli olan niyet. Burada kimse niyet etmiyor. Trabzon’da Trabzon düşmanlığı yapılıyor.

Deniz dolgusuyla birlikte insanların sosyal alanları yok edildiği gibi balıkçılığa zarar verildi. Örneğin Rusya’da hiçbir dere vadisinde yapılaşma yapamazsınız, deniz kenarına bir çivi bile çakamazsınız. Rusya bugün doğaya karşı yeni bir oluşum yapmıyor. Doğayı kendine değil, kendilerini doğaya adapte ediyor.

SEMT SAHALARI

Semt sahalarını sadece sportif aktivite olarak değil, çocukların kaynaşabileceği alanlar olarak düşünüyoruz. Şimdi sitelerde insanlar var hiçbiri birbirini tanımıyor. Burada en önemli nokta çocuklardır. Çocuklar vasıtasıyla insanlar tanışır. Bunu mahallelere yaymamız lazım.

2002 ile 2007 yılları arasındaki sonrasındaki AK Parti hükümetler farklı. Bunun sebebi de Ahmet Necdet gibi bir emniyet supap şeklinde Cumhurbaşkanı olması. Maalesef Sayıştay, Danıştay, Yargıtay çalışmıyor. Türkiye’nin dengeleri ile aşırı derecede oynanmıştır. Bugün ne yazık ki Türkiye iflas etmiştir. Yazık günah değil mi. İflas etmiş bir TOKİ’yi para kazanır hale getirdiler, şimdi faizle insanlara daire satma peşine düştüler. Bu insanları borçlandırarak nereye varacaksınız. 

Akyazı’da toplu konut yapılarak uygun rakamlarla vatandaşlarla buluşturmak istiyoruz. Orada önemli hazine arazileri var.

Her ay farklı ilçede meclis toplantıları gerçekleştireceğiz. Halkın içerisinde her ilçeyi gezerek, herkesle dertleşerek yapmak istiyoruz. 

Beka sorunu vardır, ama bin yıldır vardır. 

1 NİSAN’DA BÜYÜK SÜRPRİZLER OLACAK

1 Nisan’da Türkiye ve Trabzon halkının birilerine çok büyük sürprizleri olacak. Bu sürprizleri de 1 Nisan şakası olarak algılamasınlar. Hayal etmedikleri bir yıkım yaşayacaklar. 17 yıldır her istediğini veren vatandaş şimdi diyor ki “Ben her istediğini verdim artık yeter” . Bunu bilerek hareket etsinler. Ben bu memleketin gerçek akillerinin tavsiyeleriyle bu yola çıktım. Türkiye dönüşüme giriyor. Herkesin yerini almasını ve diğer partililerin herkesin bir arada olması gerektiğini düşünüyorum. Yapılan hataların sonucunu insanlar sandıkta cevabını verecektir. Demokrat Parti’nin basında çıkarılmaması yok sayılması birilerinin baskısıyla oluyor. Biz bize bu imkanı verdiğiniz için Haber61’e teşekkür ediyorum. Geçmişi yad etmek için 31 Mart’ta Kırat’ın böğrüne mührünüzü bekliyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset