Erbakan'a tatil gibi ev hapsi

Yaşı nedeniyle 'Hoca', cezasını evde çekecek. Ancak ev cezası her şey dahil tatil gibi... Deniz, bahçe, ziyaretçi, telefon serbest. Hatta telekonferansla mitinge bile katılabilecek!Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbaka

Erbakan'a tatil gibi ev hapsi

Yaşı nedeniyle 'Hoca', cezasını evde çekecek. Ancak ev cezası her şey dahil tatil gibi... Deniz, bahçe, ziyaretçi, telefon serbest. Hatta telekonferansla mitinge bile katılabilecek!

Yargıtay 11. Ceza Dairesi, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın, “özel evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkumiyetini onadı. Yargıtay ayrıca mahkemenin kararı doğrultusunda, Erbakan'ın cezasını evinde geçirmesine de onay verdi. Hoca cezasını evinde geçirecek ama, bu nedenle infaz indiriminden yararlanamayacak. Cezaevinde geçirecek olsaydı 11 aya düşecek olan hapis cezası, “özel inf az koşulları” nedeniyle 2 yıl 4 ay olarak uygulanacak.

Ancak Hoca bu cezayı çekerken pek de zorlanmayacak. Hoca eşinin vefatı ve ilerleyen yaşı nedeniyle özellikle son bir yıldır sadece cuma namazları için Balgat'taki Muradiye Camii'ne gitmek için evinden çıkıyordu. Ayrıca normal zamanda ne yapıyorsa yine hemen hepsini yapabilecek. İşte Hoca'nın özel infaz koşulları:

ZİYARETÇİLER GELİP GİDECEK: Erbakan'ın Balgat'taki evi hem partililerin hem de Türkiye'nin farklı yerlerinden gelen sevenlerinin en sık ziyaret ettiği yerlerden biri. Hoca cezasını çekerken de ziyaretçileriyle istediği gibi görüşecek.

TELEFON SERBEST: Hoca istediği herkese istediği zaman telefonla ulaşabilecek. Telefon kısıtlaması olmadan dilediği kişilerle görüşebilecek.


KENDİ HAPİS, SESİ ÖZGÜR: Erbakan'ın, bedeni evde olacak ama sesini istediği zaman duyurabilecek. Telekonferansla mitinge bile katılıp, halkı selamlayabilecek.
Hocanın ilerleyen yaşı nedeniyle mitinglere katılamadığı biliniyor. Hoca partililerine ulaşmak için yine sesini kullanabilecek.

CUMAYI BAHÇEDE KILABİLECEK: Evden ayrılamadığı için cuma namazlarını Balgat'taki Muradiye Camii'nde kılamayacak. Hocanın hayatındaki en büyük değişiklik cumalarını evinde geçirecek olması olacak. Ancak Hoca, konutunda ayrılacak bir bölümde veya bahçesinde ziyaretçileriyle namaz kılabilecek. Yani Balgat'taki evini mescit gibi kullanıma açabilecek.

DENİZE DE GİREBİLİR: Erbakan, evinin bahçesine istediği zaman çıkabilecek, misafir ağırlayabilecek. Hoca bahçesine çıkmakta da özgür. Evinin dört bir tarafını çevreleyen yemyeşil bahçesine dilediği zaman çıkıp, hava alıp, misafirleriyle de burada görüşebilecek. Cezasının yazlık bölümünü de isterse Altınoluk'taki yazlığında çekebilecek. Ancak sağlık sebebi dışında denize giremeyecek. Hoca bel ağrıları nedeniyle yüzmek isterse ve bunu doktor tavsiyesiyle bildirirse denizin nimetlerinden de faydalanacak.

“MEŞRU” NEDENLE DIŞARI ÇIKABİLİR: Dışarıya ancak, “meşru ve kabul edilebilir mazeret” bildirerek, savcılıktan izin alarak çıkabilecek. Hastalık ya da binada zorunlu tamirat olması halinde veya doğal afetler sebebiyle evden dışarı çıktığında da “derhal” bilgi verilecek.

SÜREKLİ KONTROL EDİLECEK: Erbakan'ın konutta olup olmadığı, eve gelerek veya telefonla aranıp kontrol edilecek.

'KAYIP TRİLYON'DAN MAHKUM OLMUŞTU

Erbakan RP'ye kapatılmadan
önceki 1 trilyon liralık Hazine yardımıyla ilgili Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı ve eski TCK'nın “özel belgede sahtecilik” suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum oldu.

63. maddeye dayandırıyorlar

AVUKATLARI bu formülü, Türk Ceza Kanunu'nun 63. maddesine dayandırmayı planlıyor. TCK'nın 63. Maddesi; “Hüküm kesinleşmeden önce gerçekleşen ve şahsi hürriyeti sınırlama sonucu doğuran bütün haller nedeniyle geçirilmiş süreler, hükmolunan hapis cezasından indirilir” hükmünü düzenliyor. Savcılık bu başvuruyu, mahkumiyet kararını da veren Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. Son kararı mahkeme verecek.

12 Eylül'de yattığı 11 ayı cezasından düşürmek istiyor

ÖZEL infaz koşullarına rağmen Erbakan'ın avukatları, infazını 1 yıl 5 aya indirecek çözüm yolları arıyor. Hocanın 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, askeri mahkeme kararıyla İzmir Uzunada'da yattığı 11 aylık tutukluluk süresini kullanmayı planlıyor.

 

Erbakan 21 Milli Selamet Partisi (MSP) yöneticisiyle birlikte “MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak” suçlamasıyla 12 Eylül darbesinden sonra 1 No'lu Sıkıyönetim Mahkemesi'nin kararıyla tutuklanmıştı. 24 Temmuz 1981'de ise beraat ederek, serbest bırakılmıştı. Erbakan beraat ettiği halde, devletten boşa yattığı 11 ay için tazminat istememişti. Avukatları bu 11 aylık tutukluluğun, özel evrakta sahtecilik suçundan aldığı hapis cezasına mahsup edilmesini ve cezasının 1 yıl 5 aya indirilmesini talep edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset