En güvenli ülke: Türkiye

  Avrupa ülkelerinde 100 bin kişi üzerinden suç ortalamasının 5 bin ile 15 bin arasında değiştiğini belirten Şahin, “Bizde ise bin 350 seviyelerinde. Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi” dedi.İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dünya genelindeki suç ortalama

En güvenli ülke: Türkiye

 

 Avrupa ülkelerinde 100 bin kişi üzerinden suç ortalamasının 5 bin ile 15 bin arasında değiştiğini belirten Şahin, “Bizde ise bin 350 seviyelerinde. Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi” dedi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, dünya genelindeki suç ortalamalarına bakıldığında en güvenli ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

Şahin, şahsa vemala karşı işlenen suçları sosyal içerikli projelerle önleyeceklerini belirterek, "Bin 750 sosyal içerikli suç önleme projesini hayata geçirdik.

Suçu oluşmadan önlemek, aydınlatmak ve soruştu-rmaktan çokdaha az maliyette" dedi.

Suç işlenmesinden mutlu olan bir bakanlık olmadıklarını dile getiren ve en az maliyetli güvenlik hizmetini sunmayı amaçladıklarını anlatan Şahin'in verdiğimesajların ana başlıkları şöyle:


ÇETELERİ TEMİZLEYECEĞİZ

Yüz bin kişiden bin 339 kişiye suç düşüyor. Bu durumAvrupa ülkelerinde 5 ile 15 bin kişi arasında değişiyor. Bizde ise bin 350 seviyelerinde. Türkiye dünyanın en güvenli ülkesi. Dünya ölçeğinde faili meçhul sayısının azlığı açısından başarılı bir ülkeyiz. Bizde şahıslarakarşı işlenen suçların aydınlatılması yüzde 95. Aydınlatma oranı illere göre yüzde 98'lere kadar yükseliyor. Firardaki sanıkların (şüphelilerin) yakalanmasında yüzde 90 başarılıyız. Son bir yılda 301 terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi. Yakın dönemde çok sayıda terörist de pişmanlık duyarak örgütten kaçıp güvenlik güçlerine teslim oldu.

Halk arasında mafya, çete olarak bilinen organize suç örgütlerine yönelik planlı operasyonları çok önemsiyoruz. Çeteleri temizlemeye kararlıyız.

Delilden sanığa gidilecek bilgi destek sistemli model oluşturmak, MOBESE'leri yaygınlaştırmak, daha çok devriyeyi sokağa çıkartmak ve istihbarata dayalı projeli 'nokta' operasyonlar ile suçun önlenmesi için bir çalışma tarzı yürütüyoruz. Bu amaçla sosyal içerikli suç önleme projelerini uygulamaya koyduk. Temiz ülke ve temiz toplum hedefliyoruz.

Bunu gölgelemek, lekelemek isteyen hiçbir suç örgütüne müsaade etmemekte kararlıyız. Hukukun, ahlakın dışına çıkanlara geçit vermeyeceğiz.Mafya ve çete diye bilinen suç örgütlerine dönük baskınları artırdık. Sadece 2011'de polisin gerçekleştirdiği çok önemli 100 operasyonda 2 bin 350 şüpheli yakalandı.

Jandarma Teşkilatı da geçen yıl 14 bin 741 kaçakçılık, 2 bin 617 yasa dışı göç, 4 insan ticareti ve 144 organize suç örgütü olayına müdahale etti.

Bilişim suçları alanında polis ve jandarma kendini geliştirdi.Önlemeye yönelik tedbirleri geliştirdik.


İŞKENCEYE SIFIR TOLERANS

Sanıktan delile gitme uygulamasını tamamen ortadan kaldırdık. Delilden sanığa giden bir anlayışı hayata geçirdik. Bu konuyu insan haklarına ve insanlığa saygı olarak görüyoruz.Oyüzden işkence ve kötümuameleye sıfır tolerans tanıyacağımızı deklare ettik. Bundan asla geri adım atmayacağız. Emniyetin 11, Jandarma'nın ise 4 kriminal laboratuvarı delilden sanığa ulaşılmasında önemli rol oynuyor.


POLİS İLE JANDARMA FARKLI

Şahin’den özlük haklarında iyileştirme bekleyen 256 bin polise kötü haber geldi. Şahin, aynı bakanlığa bağlı oldukları jandarma ile aynı işi yaptıklarını savunarak onlarla eşit şartlara gelmek isteyen polisler için, "Polis ile jandarma aynı değil. O yüzden durumları farklı. Polisin 8 yıl öncesine göremaaşı daha iyi. Maliye Bakanlığı ile özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.


POLİSİMİZ YÜKSEKOKUL MEZUNU

256 bin polisin yüzde 87'si yüksekokul mezunu seviyesine ulaştı. 10 yıl önce polisteki üniversite/yüksekokul mezunu oranı yüzde 21 idi. Hedefimiz bu oranı yüzde 100'e çıkartmak. 2002'de 22 bin 500 olan binek araç ile sadece 620 olan zırhlı taşıt sayısını üç katına çıkarttık ve mevcutları yeniledik, modernize ettik. 81 ilde MOBESE kurulumu yapıldı. 59 ilçede sistem kuruldu. Halen 20 ilçede ise kurulum çalışmaları devam ediyor. MOBESE'ler için bugüne kadar genel bütçeden 203 milyon lira ödenek harcandı. Bir o kadar da İl Özel İdareleri, belediye ve STK'lar kaynak ayırdı.


ÖZEL TİMLERDEN KORKUYORLAR

"Türkiye çapında 7 bin 500 Polis Özel Harekat (PÖH) ile 30 bin dolayında Jandarma Özel Harekat (JÖH) ile komando birliği görev yapıyor. 21 JÖH Taburu mevcut. Polis özel timinin üçte ikisi terör illerinde yer alıyor. Biz, PÖH ve JÖH'leri çok seviyoruz. Ancak teröristler onları hiç sevmiyor, çok korkuyor. PÖH ve JÖH'ler kırsal alanda ortak operasyonlar icra ediyor. Özel harekatın sayısını artırmayı hedefliyoruz."

 

UYUŞTURUCU EN BÜYÜK TEHDİT

Uyuşturucu çok büyük bir tehdit ve tehlike oluşturuyor. Okul çevrelerinde uyuşturucu tüketimini artırmak isteyen suç çeteleri yer alıyor. Bunlar okul çevrelerini seçiyorlar. Ankara, İstanbul ve İzmir'de sokak satıcılarına dönük ciddi önleme ve müdahaleler yapıldı. Yapılan baskınlar ile uluslararası uyuşturucu şebekeleri güzergah, rota değiştirmek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset