Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Test ve eğitim görevi icra eden silahsız bir RF-4 uçağımızın 22 Haziran 2012 tarihinde saat 11:58'de Lazkiye'nin 13 mil açığında, uluslararası hava sahasında Suriye tarafından vurulması ve bunun sonucunda Suri

Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Test ve eğitim görevi icra eden silahsız bir RF-4 uçağımızın 22 Haziran 2012 tarihinde saat 11:58'de Lazkiye'nin 13 mil açığında, uluslararası hava sahasında Suriye tarafından vurulması ve bunun sonucunda Suriye karasularına düşmesi üzerine, dün (23 Haziran) Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na bir nota tevdi edilerek, uçağımızın herhangi bir uyarı olmadan düşürülmesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği ve bu saldırının sorumluluğunun tamamen Suriye tarafına ait olduğu bildirilmiştir." denildi.

Açıklamada, "Her türlü iyi niyet ve iyi komşuluk prensiplerine aykırı olan bu saldırgan eylemin, uluslararası hukukun açık ve vahim bir ihlalini teşkil ettiği; Türk Hükümeti'nin, halen kayıp olan pilotlarımız ve uçağımız için tarafımızdan tespit edilecek zaman ve zeminde alınacak mukabil önlemler ve atılacak adımlarla ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tuttuğu da bu notayla vurgulanmıştır." ifadelerine yer verildi.

 

TELEFON DİPLOMASİSİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, olay hakkındaki bilgileri ve Türkiye'nin konuya ilişkin değerlendirmelerini uluslararası toplumun önde gelen ülkelerinden ve örgütlerinden muhataplarıyla paylaşmak amacıyla, dünden bu yana yoğun bir telefon trafiği yürütüyor

 

Diğer taraftan, Ankara'da mukim büyükelçi ve askeri ataşeleri olay hakkındaki bilgilendirmek ve konuya ilişkin değerlendirmelerimi paylaşmak amacıyla, bugün bakanlıkta bir dizi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

NATO VE BM GÜNDEMİNE GELİYOR

Olay hakkında bilgi verilmesi amacıyla NATO Konseyi'nin, Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 4. maddesi çerçevesinde önümüzdeki hafta içinde toplantıya çağrılması için Türkiye'nin NATO nezdindeki Daimi Temsilciliği'nce gerekli girişimlerde bulunuldu.

Türkiye'nin, olaya ilişkin görüş ve tepkilerinin BM nezdinde kayda geçirilmesini teminen BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı'na eşzamanlı birer mektup gönderilecek.

Bakanlık açıklamasında, "Türkiye, uluslararası sularda silahsız bir şekilde seyreden bir uçağımıza yönelik bu saldırgan eylem karşısında, uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutarak hareket edecek, alınması gereken mukabil önlemleri kararlılıkla alacaktır." denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler