Deniz Baykal Sert Çıktı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanının uzlaşı ile seçilememesi durumunda Türkiye'de yeni bir krizin yaşanacağını ileri sürdü. Başbakan Erdoğan'ın "uzlaşı" niyetini hayata geçirmesini beklediğini söyleyen Baykal, "İktidara akıl ve sağduyu hakim o

Deniz Baykal Sert Çıktı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanının uzlaşı ile seçilememesi durumunda Türkiye'de yeni bir krizin yaşanacağını ileri sürdü. Başbakan Erdoğan'ın "uzlaşı" niyetini hayata geçirmesini beklediğini söyleyen Baykal, "İktidara akıl ve sağduyu hakim olmalıdır. İktidarlar gerektiğinde fedakarlık yapmalıdır. Bunların yapılması onlara da Türkiye'nin de yararına olur" dedi.

Deniz Baykal, seçim sonuçlarının masaya yatırılacağı Parti Meclisi toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanının uzlaşı ile seçilmesi görüşünü yineleyen Baykal, "Bildiğimiz yaparız denilecektir ve daha öne yaşanan sıkıntılar yaşanacaktır. Şimdi gözler başbakandadır onun atacağı adımdadır" dedi.

Türkiye'de seçimden sonra yeni bir siyaset dönemini başlaması gerektiğine inandıklarını ifade eden Baykal, Başbakan Erdoğan'ın bu konuda açık bir taahhüdü olduğunu söyledi. Erdoğan'ın, uzlaşma anlayışı içinde Cumhurbaşkanını seçeceğini söylediğini hatırlatan Baykal, "Başbakan muhalefet partileriyle temas kuracağın söyledi. Biz bu temaslara hazır olarak bekliyoruz. Eğer bize bu konuda bir uzlaşma anlayışı içinde birlikte Cumhurbaşkanı seçimine katkı ver talebi gelirse bunu iyi niyetle değerlendireceğiz" diye konuştu.

Önceki yasama döneminde kendisinin uzlaşı çağrıları yaptığını hatırlatan Deniz Baykal, şunları söyledi:

"Geçen dönem de ben bu çağrıları yapmıştım. Onlar o zaman değerlendirilmemişti. Şimdi tekrar yeniliyorum. Bu sefer değerlendirilsin artık, bu çağrılarımıza kulak verilsin. Bu önerilerimizin değeri ve önemi anlaşılsın ve bu doğrultuda harekete geçilsin Bu Türkiye'nin ihtiyacıdır. Bu süreç başlatılırsa başta ülkemiz olmak üzere bütün siyasi partiler yararlanır. Hiçbir siyasi parti cumhurbaşkanlığı seçimin tekeline almaya kalkışmamalıdır.

Bunu bekliyoruz. Bunu talep ediyoruz. Bu olursa Türkiye rahatlar. Bu olmazsa Türkiye'de tekrar çatışma ve gerginlik dönemi başlar. Kurumlar arası huzursuzluk ortaya çıkar toplum tedirginliğe sürüklenir. Kimseyi üzmek ve tedirgin etmek istemiyorum ama herkesi akla ve sağduyuya çağırıyorum. İktidara akıl ve sağduyu hakim olmalıdır. Bildiğimizi yaparız denilecektir ve daha öne yaşanan sıkıntılar yaşanacaktır. Şimdi gözler Başbakan'dadır onun atacağı adımdadır."

"KİMİ İSTERSEN SEÇ DİYEMEYİZ"

Baykal, kimseye tuzak kurmadıklarını belirterek, AKP'nin Cumhurbaşkanlığı konusunda henüz net bir tutum ortaya koyamamasını da anlamlı bulduğunu söyledi. Baykal, "Ben bunu işaret ekmek istiyorum bir an önce uzlaşma yoluna girmek lazım. Bunu yapma noktasına gelebilmiş değildir. İktidarı doğru yola çekmeye, uzlaşma yoluna çekmeye çalışıyoruz" dedi.
"Kimi isterseniz seçin" diyemeyeceklerini belirten Baykal, "Bunu dememiş olmamız onlara doğru yolu göstermektir. Biz onlara tuzak kurmuyoruz Biz onları ve Türkiye'yi ferahlatacak uzlaşı yolunu öneriyoruz. Bunun için uzlaşın diyoruz" diye konuştu.

"DTP VAR, ASLANLAR GİBİ DESTEKLEYECEKLER"

CHP'nin Cumhurbaşkanlığı konusunda izleyeceği tavrın AKP'nin istediği kişiyi Cumhurbaşkanı seçmesine engel teşkil etmediğine işaret eden Baykal, şöyle devam etti:

"DTP var aslanlar gibi destekleyecekler. Bir partimiz de açıkça yaklaşımını beyan etti, gireceğiz dedi. Mesele yok.. Ama biz diyoruz ki sakın ha yanlış yapma. Seçilecek kişi Türkiye'nin cumhurbaşkanıdır. Bunu parti içi mesele gibi ele alma. Biz demokrasi ve barış yolunu öneriyoruz ve bizim bu tavrımız sonucunda inşallah bu olacak. Yoksa biz de sürüklenmiş olsaydık kimi isterlerse yapsınlar deseydik, işte o zaman AKP için de Türkiye için de yanlış bir yolu önermiş olurduk. Bizim görevimiz Türkiye için iyisi neyse onu yapmak. Benim elimde istediğimi seçerim dersen, seç arkadaş. Ancak yanlış yaparsın.. Yapma. Yapma bunu anlatıyoruz. Bunu AKP içinde de yankı bulduğunu bu yaklaşıma kulak verilmeye başlanıldığın memnuniyetle görüyorum."

SEZER ZİYARETİ

Baykal, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in "artık dinlenmek istediği" mesajı verdiği yönündeki bir soruyu da yanıtladı. Baykal, "Böyle bir gözlemim olmadı. Eskiden beri Sayın Cumhurbaşkanın süresini tamamlayıp ayrılma arayışı içinde olduğunu biliyoruz zaten. Ama son görüşmemizde yeni bir değerlendirme yapılmamıştır" diye konuştu.
Baykal, Sezer'in görevini yapmaya devam ettiğini belirterek, "Bir insan olarak hepimiz gibi bu dönemin noktalanmasını, Anayasaya uygun bur Cumhurbaşkanı seçiminin tamamlanmasını ve özel yaşamına dönmeyi arzu ediyordur diye düşünüyorum ben. Ama bu doğrultuda bir değerlendirme yapmadık" dedi.

SU VE ELEKTRİK KESİNTİLERİ

Deniz Baykal, elektrik ve su kesintilerini de değerlendirdi. Ankara'da su kesintilerinin önlenemez bir gerçek haline geldiğine işaret eden Baykal, "Ne yazık ki Türkiye temel sorunlarını, alt yapı sorunlarını çözmek için gerekli kararları zamanında almamıştır. Tamamen makyaja yönelik sorunları gizlemeye yönelik bir politika sürdürüldü. Bunun sonucunda da bu günlere gelindi" dedi. Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinin ellerindeki geniş olanakları hovardaca harcadığını ileri süren Baykal, "Bu büyük kentlerde olmadık yerlerde olmadık paraların harcandığını bu kentlerin sakinleri çok yakından biliyor. Bu kadar hovardaca, bu kadar israf bu kadar gösteriş harcaması, bu noktaya getirdi" diye konuştu.
Baykal, özellikle turizm yörelerinden programlı elektrik kesintilerine gidildiğini belirterek, bu durumun da turizm olumsuz etkilediğini söyledi. Baykal, "Türkiye'de çok açık bir biçimde elektrik yok, su yok çünkü yatırım yok. Zamanında yatırım yapılsaydı Türkiye'de elektrik de olurdu, su da olurdu" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler