Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'a gitti! Temaslar 2 gün sürecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9’uncu Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesi’ne katılmak üzere bugün Özbekistan’a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan'a gitti! Temaslar 2 gün sürecek

Erdoğan kritik ziyaret öncesinde açıklamalarda bulundu. "Tahıl krizini nasıl çözdünüz" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu bir lider siyasetidir. Bunun gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik. Özgüven olmasa bunu gerçekleştiremeyiz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar;

Semerkant Zirvesi'nde önemli kararlar alacağız. Küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağız. Türk devletleri arasındaki iş birliğini çok daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. 

"Tahıl sevkiyatı anlaşması uzar mı?" sorusuna Erdoğan şu cevabı verdi;

"Daha önce de ifade ettiğimi gibi bu bir lider siyasetidir. Bunun gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik. Özgüven olmasa bunu gerçekleştiremeyiz. Birbirimize olan saygı bu adımları atmamıza bizi teşvik ediyor. Şu an itibariyle böyle yürüdü. Aramızdaki gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma belki de Sinop'ta nükleer bir adım, savunma sanayide attığımız adımlar birbirimizse saygıyı da teşvik ediyor. Başarılı bir şekilde gerçekleştirdik, takipçisiyiz.

ERMENİSTAN İLE GÖRÜŞMELER
Ermenistan'la en son biz Prag'da görüşmeler yaptık. Kendilerine de çok açık net şunları söyledik. Siz Azerbaycan'la eğer ilişkileri oçumlu istikamette yürütürseniz, Türkiye olarak bizim de Ermenistan'la ilişkilerimiz olumlu yönde ilerleyecektir. Bunu çok açık şekilde kendilerine ifade ettik. Henüz bu aşamaya gelinemedi. Sürekli diasporalar Fransa ve ABD'de aleyhte çalışıyorlar. Bu aleyhte çalışmalar süreci olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz çalışmaları olumlu istikamete döndürecek olan Ermenistan yönetimidir. Bunu başarırlarsa bizim de bakışımız olumlu yönde değişir. Bizler düşman üretmeye değil dost kazanmaya gayret ediyoruz.  

RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI
Arabuluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ne zaman bu iş biter, bunu söylemek akıl karı değil. Herson'la ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar olumlu, önemli bir karar. Temennim odur ki G-20'ye Rusya'dan katılım olacak mı bilemiyorum, katılım olursa görüşme imkanımız olacak. Aksi takdirde telefon diplomasimizi Rusya ile sürdürmeye devam edeceğiz. Temennimiz odur ki; savaşın egemen olduğu dünyadan barışın egemen olduğu dünyaya geçişi sağlayalım.

TEMASLAR İKİ GÜN SÜRECEK
Semerkant’ta iki gün sürecek temaslarda bulunacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, zirve çalışmalarının yanısıra aralarında Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in de bulunduğu liderlerle kili görüşmeler de yapması bekleniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset