CHP'de son dakika kulisleri

 Gürsel Tekin, Burhan Şenatalar, Metin Feyzioğlu, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş, Şafak Pavey Parti Meclisi’ne girecek isimler arasında yer alıyor  CHP’nin 34. Olağan Kurultayı bugün Ankara Arena’da toplanacak. Kurultayın bugünkü bölümünde Kemal Kılıçdaroğlu

CHP'de son dakika kulisleri

 

Gürsel Tekin, Burhan Şenatalar, Metin Feyzioğlu, Fikri Sağlar, Ercan Karakaş, Şafak Pavey Parti Meclisi’ne girecek isimler arasında yer alıyor 

 

CHP’nin 34. Olağan Kurultayı bugün Ankara Arena’da toplanacak. Kurultayın bugünkü bölümünde Kemal Kılıçdaroğlu, genel başkanlığa seçilecek. Kurultayın yarınki bölümünde ise 1282 delege “Yeni CHP’nin Parti Meclisi”ni belirleyecek. Parti Meclisi’nde işçi, işveren, engelli, sanatçı, memur, bürokrat, akademisyen her kesimden alanında uzman isimler olacak. Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi ile seçilecek PM’de kimlerin yer alacağı ise Kılıçdaroğlu’nun bugün de yapacağı görüşmelerle kesinlik kazanacak ve yarın kurultaya sunulacak. Kılıçdaroğlu’nun bugünkü kurultayı 1 olağan, 3 olağanüstü kurultayının ardından 5. kurultayı olacak.

 

CHP, 34. Olağan Kurultayı için tüm hazırlıklar tamamlanırken Kılıçdarolu dün gün boyu bugün yapacağı konuşmasını hazırladı.

 

Kılıçdaroğlu, “özgürlükler”, “demokrasi”, “yargı bağımsızlığı”, “parti içi demokrasi”, “sosyal demokrasi”, “CHP iktidarında yapılacaklar” ve “yerel seçimler” temelli bir konuşma yapacak. Kılıçdaroğlu’nun tek aday olarak girdiği seçimlerde 1282 delegenin tamamının oyunu alarak genel başkanlığa seçilmesi bekleniyor.

 

Liste mesaisi var

 

Kılıçdaroğlu, bugün yapacağı konuşmasının dışında önemli diğer mesaisini ise Parti Meclisi için yürütüyor. PM’ye il ve ilçe başkanlarını almayacak olan CHP liderinin 20’ye yakın milletvekili PM’ye taşıması bekleniyor. Kılıçdaroğlu, listesini yaparken işçi, işveren, engelli, sanatçı, memur, bürokrat, akademisyen her kesimden alanında deneyimli ve uzman isimleri alacak.

 

Dün yakın kurmayları ile akşam saatlerinde biraraya gelerek liste çalışmalarını sürdüren Kılıçdaroğlu’nun, bugün kurultaydan ayrıldıktan sonra da liste çalışması yapması ve son şeklini vermesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun listeyi yaparken bölgesel dengeleri dikkate alacağı ifade ediliyor.

 

Son dakika kulisleri

 

Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi için oluşturacağı anahtar listeyi geniş tutmayacağı, 52 aday, 12’de BYKP (Bilim Kültür Yönetim Platformu) adayı belirleyeceği ifade ediliyor. 12 BYKP adayından en yüksek oyu alan 8’i PM üyesi, 4’ü de yedek PM üyesi olacak. Kılıçdaroğlu listesini yapmadan önce son kez İstanbul, Ankara ve İzmir il başkanları ile görüşecek.

 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesine şu anda görev yapan MYK’nın tamamını alması bekleniyor. MYK’daki isimler şöyle:

 

Nihat Matkap, Erdoğan Toprak, Atila Emek, Gökhan Günaydın, Yakup Akkaya, Faruk Loğoğlu, Birgül Ayman Güler, Mehmet Zeki Gündüz, Faik Öztrak, Ayten Kayalıoğlu, Sencer Ayata, Perihan Sarı, Emrehan Halıcı, Sezgin Tanrıkulu, Bilhun Tamaylıgil.

 

Kılıçdaroğlu’nun bu isimler dışında PM’ye alması beklenen isimler ise şöyle:

 

İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, 10 Aralık Hareketi kurucularından Prof. Dr. Burhan Şenatalar, TBMM İdare Amiri Adnan Keskin, İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, eski Bakan Fikri Sağlar, Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, Ercan Karakaş, Sinop Milletvekili Engin Altay, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Alaaddin Yüksel, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Gençlik Kolları Başkanı Emre Doğan, KAGİDER Başkanı Gülseren Onanç, Gaziantep eski Belediye Başkanı Celal Doğan, Sendikacı Faruk Özdemir, Muhammed Çakmak, Gençlik Kolları eski yöneticilerin Umut Akdoğan, Gençlik Kolları eski genel sekreteri Gül Çiftçi, eski Ankara İl Yöneticisi Ayça Akpek.

 

20 kişilik MYK

 

Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ilk PM toplantısında yetkiyi alıp, kendisi hariç 17 kiş olan MYK’nın üye sayısını 20’ye yükseltebileceği de konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun yaklaşan seçimler öncesi daha geniş bir MYK ile çalışmalarını yürütebileceği ifade ediliyor.

 

Kılıçdaroğlu’nun yeni yapacağı MYK’da, Nihat Matkap, Erdoğan Toprak, Faik Öztrak, Perihan Sarı, Sencer Ayata, Faruk Loğoğlu, Sezgin Tanrıkulu ve Gökhan Günaydın isimleKılıçdaroğlu’nun Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı için, Avukat Saniye Barut veya şu anki MYK üyesi Atila Emek’i düşündüğü belirtiliyor.

 

22 Mayıs 2010 tarihinde 33. Olağan Kurultay ile CHP Genel Başkanlığına seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, bu süreçte PM ve tüzük değişikliklerinin görüşüldüğü 15, 16 ve 17’nci olmak üzere 3 olağanüstü kurultay da gerçekleştirildi. Bugünkü kurultay, CHP’nin 2012 yılı içinde yaptığı 3. kurultayı olacak.

 

İki günde bitmeyecek

 

CHP kurultayında bugün genel başkan seçimi, yarın ise PM seçimi yapılacak. PM seçiminde adayların 500’ü aşması durumunda, delegeler seçim kabininde uzun süreler harcayacağından, seçimin uzun sürmesi, oy sayımının perşembe, hatta cuma gününe sarkması bekleniyor.

 

Kurultaya onlar da geliyor

 

Kurultay hazırlıklarından sorumlu Gürsel Erol, Ankara Arena’da yaptığı açıklamada, 120 STK, 45 diplomat ve 40 sanatçının kurultaya katılımının kesinleştiğini söyledi. Erol, kurultaya katılımcı sayısının 30 bin olarak beklendiği, toplamda bin 200 kişinin görevli olduğunu kaydetti. Erol kurultaya Rahşan Ecevit, Sevinç İnönü, Ali Topuz ve Önder Sav’ın da katılacağını açıkladı. Erol, kurultayın maliyetine ilişkin bir soruya karşılık da, “AKP İstanbul il kongresinin onda biri kadar olduğunu düşünüyorum” yanıtını verdi. CHP Genel Merkezi’nin hazırladığı “görevli kartları”ndan yaklaşık 50’sinin çalındığı ortaya çıktı. Bu olay parti yönetiminde tepkiye neden olurken, bazı kurmaylar, “Korsan görevlilere karşı hazırlıklı olalım, kartları takan kişileri tespit edelim” uyarılarında bulundu. CHP PM’nin en genç üyesi olarak 1.5 yıldır görev yapan Doğa Çiğdemoğlu, dün bir açıklama yaparak, “akademik kariyerini tamamlamak istediğini belirterek, bu dönem PM’ye aday olmayacağını” bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset