CHP'de çifte Kurultay

1. sinin 26 Şubat'ta yapılacağı belirlenen Genel Kurultay'dan sonra parti içinde ki muhaliflerin isteği doğrultusunda ikinci kurultay 1 Mart tarihinde yapılacak.

CHP'de çifte Kurultay

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, 26 Şubat'ta yapılacak kurultayın, delegelerin çağrıları sonucunda alınmış bir kurultay kararı olmadığını belirterek, "İmza veren arkadaşlarımız haklı olarak (26 Şubat'ta toplanacak kurultay benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor) diyorlar. Burada haklılar O ihtiyacı karşılamak için de farklı bir kurultay yapılabilir" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, genel merkezde Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesinde gazetecilerin 26 Şubat'ta toplanacak olağanüstü kurultaya ilişkin sorularını yanıtladı.

Nihat Matkap, eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı'nın 26 Şubat'ta yapılacak olağanüstü kurultayın genel merkezin belirleyeceği gündemle toplanmasının hukuki olmadığını ileri sürerek, 18 Ocak'ta 362 delegenin imzasıyla yaptıkları kurultay talepli başvurudaki gündemin geçerli olması yönünde yaptığı başvurunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Cumartesi genel başkanımızın kurultay konusunda almış olduğu kararı ben yazılı olarak açıkladım. Eğer o açıklamam dikkatle izlenirse o açıklamam da '2012 Temmuz ayında yapmayı planladığımız tüzük değişikliklerini konu alan kurultayımızı 26 Şubat'ta yapma kararı aldık' dedim. Dolayısıyla 26 Şubat'ta yapılacak bu kurultay o çağrılarla ilişkili olan bir kurultay değildir. 362 arkadaşımızın imzalarıyla çağrılan kurultay, 18 Ocak'ta tarafımıza iletildi ama yaklaşık bundan 1 yıl öncesinden bu yana devam eden tüzüğümüzün bazı maddelerinde değişiklik çalışmalarımız var. Sürekli bu konuyu kamuoyunda konuşuyoruz. Haklı olarak arkadaşlarımız şu endişeye kapılmış; 'Acaba bu 26 Şubat'ta yapılacak kurultay, bu çağrının gereği olan kurultay mı, değil mi?' Ben onu da net olarak aydınlatayım, kesinlikle 362 imzadan etkilenen veya o çağrının gereği olan bir kurultay değil. Bu tamamen genel başkanımızın tüzükten gelen yetkilerini kullandığı, bütün tüzük maddelerimizin ele alınacağı, daha demokratik daha çağdaş bir tüzük elde etmemiz için tüzüğümüzün 54. maddesinde yazılı yetkilerin kullanılarak yapılan bir çağrı bu."

"İlk defa böyle bir çağrı ile karşı karşıyayız"

Bu çağrının gereği olarak Hazırlık Komisyonu'nun kurulacağını, illerden temsilcilerin geleceğini, bugüne kadar genel merkeze ulaşan önerilerin ele alınacağını ifade eden Matkap, "Burada tuhaf olan şu; geçmişte sadece genel başkanların çağrısı veya parti meclisinin çağrısı üzerine neler yapılabilir şeklinde tüzük düzenlemesi olmuş, ilk defa böyle bir çağrıyla karşı karşıyayız, geçmişte 1980 sonrası olağanüstü kurultay çağrıları seçim amaçlı yapıldı, ilk defa tüzük değiştirme amaçlı bir çağrı ile karşı karşıyayız. O nedenle bu tür tereddütler ortaya çıkıyor" dedi.

Hazırlık komisyonunda tüzüğün bütün ihtiyaçlarının görüşüleceğini, yeni önerilerin de komisyona taşınacağını belirten Matkap, "İmza veren arkadaşlarımız haklı olarak diyorlar ki, (Tüzüğümüzün ilgili maddesinde vardır. Benim verdiğim gündeme bağlı kalmalısınız) diyor. (Eğer bu 26 Şubat'ta toplanacak kurultay benim gündeminin dışında bir gündemle toplanıyorsa benim ihtiyaçlarımı karşılamıyor) diyorlar. Burada haklılar aynı düşünüyoruz, bu konuda hiç bir çelişki yok. O ihtiyacı karşılamak için de farklı bir kurultay yapılabilir. Önümüzdeki günlerde bu çağrı da yapılabilir" ifadelerini kullandı.

Bu yılın temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan tüzük kurultayının 26 Şubat'ta gerçekleştirileceğini tekrarlayan Matkap, bu konuda tereddüte neden olacak hiç bir şeyin bulunmadığını belirtti.

Matkap, bir soru üzerine, "İkinci kurultay arkadaşlarımızın bu çağrısı üzerine, bu çağrı yapılsa da yapılmasa da genel başkanımızın çağrısıyla biz 45 gün içerisinde zaten bir kurultay toplamak zorundayız. Biz CHP'nin yöneticileri olarak CHP'yi iktidara getirmek gibi sorumluluklarımız var. Her arkadaşımızın da hakkını, hukukunu korumak gibi bir sorumluluğumuz da var. Biz bu sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğiz" dedi.

Matkap, ikinci kurultay çağrısının ne zaman olacağına yönelik bir soruya da bunun genel başkanın kararına bağlı olduğunu belirterek, "Genel başkanımız bu konuda kamuoyuna da açıklamalar yaptı. Kesinlikle 45 günü geçmeyecek" karşılığını verdi.

Yıldızlı'nın 362 imzayla yapılan başvurunun ardından 45 günlük sürenin başlaması nedeniyle ayrı bir kurultay çağrısı yapılamayacağı yönünde açıklamasının olduğunun hatırlatılması üzerine de Matkap, çağrı için herhangi bir engel bulunmadığını söyledi.

"Bu bir aile meselesi"

Matkap, "Genel başkanın 26 Şubat'ta kurultay çağrısı yapmış olmasının, imza sahiplerinin çağrısını erteletir nitelikte olmadığını da" vurguladı.

İmza sahiplerinin taleplerini karşılayacaklarını belirten Matkap, "Yani iki kurultay mı yapılacak?" sorusu üzerine, "İki de yapılır, üç de yapılır..." dedi.

Matkap, "kayyum uyarıları" olduğunun ifade edilmesi üzerine de "45 günlük yasal süre içerisinde çağrı gereğinin yerine getirilmesi halinde böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını" bildirdi.

Konunun bir "aile meselesi" olduğunun altını çizen Matkap, "Arkadaşlarımız bu çalışmalar sırasında arzu ettikleri değişikliklerin yapıldığını görürlerse, belki yeni bir durum değerlendirmesi yapabilirler, o ayrı bir mesele ona engel bir durum yok. Bizim ailemiz içerisinde her türlü talebi karşılamak gibi sorumluluklarımız var, hiç bir önyargımız yok. Bu konuyu artık tartışma dışında tutmak istiyoruz, uğraşmamız gereken konular var" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset