CHP'de 82. il için başvuru

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan teklife göre, Van'a bağlı Erciş ilçe merkezi, il merkezi olmak üzere, Çaldıran ve Muradiye ilçeleri ile bucak ve köyler bağlanmak

CHP'de 82. il için başvuru

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan teklife göre, Van'a bağlı Erciş ilçe merkezi, il merkezi olmak üzere, Çaldıran ve Muradiye ilçeleri ile bucak ve köyler bağlanmak suretiyle Erciş adıyla bir il kurulacak.

İlde merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları, bu düzenlemenin yayımı tarihinden itibaren geçecek 30 günlük süre içinde ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Erciş'in ihtiyacını karşılamak üzere 1 vali, 3 vali yardımcısı, 1 il hukuk işleri müdürü kadrosu oluşturularak İçişleri Bakanlığına ait ilgili bölümlerine eklenecek. İlde, merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilatla ilgili her türlü atama işlemleri bu düzenlemenin yürürlüğe girişinden itibaren geçecek 60 günlük süre içinde tamamlanacak.

Bu süre içinde yeni kurulan il ve bu ile bağlanan ilçelerde merkezi ve mahalli idarelere ait her türlü iş ve işlemler ile idari ve adli davalar ve bunlara ilişkin bütün iş ve işlemler halihazır bağlılık durumuna göre yürütülecek.
GEREKÇE

Teklifin gerekçesinde, Erciş'te, 23 Ekim günü yaşanan deprem felaketinin Erciş'in il olmasını artık zorunluluk haline getirdiği kaydedilerek, ''Nitekim Van depreminden sonra buradaki çalışmaları yönetmek üzere başka bir ilin valisinin Erciş'te görevlendirilmiş olması bile başlı başına bu gerekliliği gözler önüne sermektedir'' denildi.

165 bin civarındaki nüfusuyla, nüfus yoğunluğu açısından 28 ilden daha büyük bir ilçe olan Erciş'in, İçişleri Bakanlığının belediye sınıflandırmasında 170 bin-200 bin nüfuslu belediyeler arasında sayıldığı ifade edildi.

Gerekçede, şöyle denildi: ''Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğinin yanında depremden önce ulaştığı gelişmişlik seviyesi ile çevresinin çekim merkezi haline gelen Erciş'in depremde uğradığı yıkımı bir an önce tamir edebilmesi için; coğrafi durumu, nüfusu, ekonomik ve sosyal yapısı ile kamu hizmeti gereklilikleri açısından zaten çoktandır hak ettiği il statüsüne kavuşturulması gerekmektedir. Daha önce depremlerde büyük zarar gören Yalova ve Düzce nasıl il statüsüne yükseltildiyse, Erciş'in de bu statüye kavuşturularak bir an önce yeniden imar edilmesi ve kalkınması sağlanmalıdır.

Erciş merkez olmak üzere, Muradiye ve Çaldıran ilçelerini kapsayan, yeni bir il kurulmasıyla, ayrı bir il özel idare teşkilatı da kurulmuş olacak ve hem Van hem de Erciş için temel kamu hizmetlerinin ve yatırımlarının niteliği yükselecektir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset