'CHP Başkan'a bant kabı fırlattı'

TBMM Genel Kurulu'nun öğleden sonra yapılan görüşmelerine gerginlik damga vurdu. CHP'li Engin Altay ile AK parti'li Mehmet metiner arasındaki gerginlik sırasında bazı vekillerin grup sıralarına doğru yürüdüğü görüldü. Yaşanan gerginlik üzerine TBMM Başkan

'CHP Başkan'a bant kabı fırlattı'

TBMM Genel Kurulu'nun öğleden sonra yapılan görüşmelerine gerginlik damga vurdu. CHP'li Engin Altay ile AK parti'li Mehmet metiner arasındaki gerginlik sırasında bazı vekillerin grup sıralarına doğru yürüdüğü görüldü. Yaşanan gerginlik üzerine TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu birleşime ara verdi.

CHP, Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamadığı için eğitimle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine yönelik grup önerisini bugün TBMM Genel Kurul gündemine getirdi. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay,  11 Mart 2012 tarihinin, parlamenter demokratik yaşam açısından ''kara bir tarih'' olduğunu savundu. Altay, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin, Başbakan'ın talimatıyla pazar günü bitirilemediğini, teklifin 6. maddesinden sonra oylanan bütün maddelerinin, yok hükmünde olduğunu ileri sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugünkü konuşmasında ''anladığınız dil'' dediğini ifade eden Altay, ''Anayasa ve TBMM İçtüzüğü bizim anladığımız, kullandığımız tek dildir'' dedi. Altay, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten, kamuoyunun karşısına çıkıp, yaşanan olaylardan dolayı üzüntü duyduğunu dile getirmesini beklediğini belirterek, AK Parti'nin de muhalefetten ve milletten özür dilemesi gerektiğini söyledi.

"ASABIMI BOZMA TERBİYESİZLİK YAPMA..."

Altay'ın, ''İnternette arama ver, Erdoğan, tevhidi tedrisat, Harf Devrimi yaz ne çıkıyor'' sözlerine AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, ''Ne yazıyor, söylesene'' diye tepki gösterdi. Altay da ''Asabımı bozma, terbiyesizlik yapma'' karşılığını verdi.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu ve Metiner, Altay'dan bu sözünü geri almasını istedi. Ancak Altay'ın sözünü geri almaması ve kürsüden ayrılırken, ''İki mislini iade ediyorum'' demesi üzerine tartışma büyüdü. CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş'ün iktidar sıralarına yürümek istemesine, araya giren milletvekilleri engelledi.

Tartışmanın uzaması üzerine Mumcu, birleşime ara verdi.

"İÇTÜZÜĞÜN NERESİNDE KÜRSÜ İŞGALİ VAR?"

Aranın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Altay'ın bir milletvekiline yönelik ağza alınmayacak sözlerini, kendisine iade ettiğini belirtti. Aydın, ''(Anladığımız dil İçtüzük) diyorsunuz, açıp bakın, İçtüzüğün neresinde kürsü işgali var, komisyon başkanlık divanına bir takım cisimler fırlatılır diyor? Eğer siz anamuhalefet olarak 'Meclisi çalıştırmayız' diyorsanız, biz sonuna kadar çalıştıracağız. Teklif, önümüzdeki günlerde de inşallah Genel Kurula gelecek, yasalaştıracağız'' diye konuştu.

Bunun üzerine Altay da ''İçtüzüğün neresinde üyelerin önergelerinin bile işleme alınmadan, söz hakkı tanınmadan, karambole getirip oylama var. Futbolda bile oyuncu düşünce, hakem oyunu durdurmazsa seyirciler hakemi ıslıklıyor. İçtüzüğün neresinde milletvekili yerde yatarken, teklifin oylaması var'' diye karşılık verdi.

Metiner'in kürsüye doğru gelerek söz talebinde bulunması üzerine Mumcu, Metiner'i, parmağını sallayarak konuşmaması için uyardı. Sataşma gerekçesiyle yaptığı konuşmada Metiner, ''Terbiyesize bile terbiyesiz demeyecek kadar terbiyeli insanlarız. Kem söz sahibine aittir. Yavuz hırsız misali her türlü hakareti yapacaksınız, cevap verdiğimizde yeri göğü ayağa kaldıracaksınız'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Metiner'e, ''Ya yazdığınız kitaplardaki gibi olun ya da o kitapları yazmayın'' diye seslendi. AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise ''Altay, Metiner'e 'terbiyesiz' dedi, cevap vermek en doğal hakkı değil mi?'' diye sordu.

"AKLIMA GELECEK EN SON KİŞİ AKİF HAMZAÇEBİ'DİR"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Komisyon Başkanı'nın son derece demokrat bir tavır sergilediğini, bir milletvekilinin 12 saat metinden okumasına sabrettiğini, bunu demokratik hak olarak gördüğünü belirtti. Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Keşke bunlar, komisyonun başladığı günden pazar gününe kadar yaşanmasaydı. Keşke 'bu teklifin görüşmelerini yaptırmayacağız' denmeseydi, keşke kürsü işgalleri yaşanmasaydı, Altay, 'burada kan çıkacak' demeseydi. 50'nin üzerinde CHP'nin komisyon üyesi olmayan milletvekili söz talep edip, adeta komisyonu bloke etmeseydi. Keşke, CHP Genel Başkanı, tüm milletvekillerine işinizi gücünüzü bırakın, komisyona gidin görüşmeleri engelleyin mesajı hiç çekmeseydi.

Bana sorsalardı, 'Komisyon Başkanı'na fiili şiddeti, CHP milletvekillerinden hangisi uyguladı' diye  aklıma en son Akif Hamzaçebi gelirdi. Gözlerimin önünde önce suyu aldı, o yetmedi, İçtüzüğümü attı, -İçtüzük kayıp, sizden bir tüzük alacaklıyım- yarım kilo tutarında bandın kabını komisyon başkanına fırlattı.''

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler