CHP Anayasa İsteğini Açıkladı

Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Oyan, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ın genel seçimler sürecinde 'uzlaşma arayacağı' yönündeki açıklamalarını yerine getirmesini istedi.Sivil Anayasa tartışmalarıyla ilgili soruları da

CHP Anayasa İsteğini Açıkladı

Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Oyan, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olarak Başbakan Erdoğan'ın genel seçimler sürecinde 'uzlaşma arayacağı' yönündeki açıklamalarını yerine getirmesini istedi.

Sivil Anayasa tartışmalarıyla ilgili soruları da yanıtlayan Oyan, Türkiye'de sivil Anayasa tartışmalarının odağında eskiden CHP'den aday olmuş bir Anayasa profesörünün başlatıcı olmasının kaygı verici olduğunu belirtti. Bir dini benimsemiş olanların, o dinin asli unsurlarından daha çok radikal olmaya çalıştıklarını ve bunu kendilerini göstermek için yaptıklarını ileri süren Oyan, bu ismin önceki çalışmalarının bu çizgide olmadığını söyledi.

Türkiye'de Atatürk ilke ve inkılaplarının Türkiye'nin bağımsızlık ruhuna işaret eden ilkeler olduğunu belirten Oyan, "Bu Türkiye Cumhuriyeti ve Kurtuluş Savaşı'nın çimentosudur. Bunları Anayasa'dan kaldırdığınız zaman Türkiye Anayasası'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğünü koruması zorlaşır ve buna başka talepler girmeye başlar" dedi.

1982 Anayasası'nın askeri bir Anayasa olsa da 1961 Anayasası'nın izlerini taşıdığını ancak, 1961 Anayasası'nın demokratik özelliklerini tırpanladığını ifade eden Oyan, "1961 türü bir Anayasa'ya dönmek konusunda her zaman varız" diye konuştu.

Oyan, CHP'li muhaliflerin açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise bu tartışmaların olağan olduğunu, önceki üç seçimin ertesinde de bu tür tartışmaların yaşandığını söyleyerek, "Ama bugünkü koşullarda, yani CHP'nin mücadele ettiği cephenin genişliği dikkate alınırsa, yani ulusal ve uluslararası bütün güçlerin ki buna medya da dahil AK Parti'ye destek verdiği, buna karşın CHP'nin DSP'den aldığı küçük destek dışında destek görmediği bir ortamda bunların tartışılmasının dikkatle yapılması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Oyan, Türkiye'nin her zamankinden daha çok CHP'ye ihtiyacı olduğunu söyleyerek, CHP'nin bu önemli dönemde görev yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset