Çeşnicibaşı Tartışma Yarattı

Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında görev yaptığı belirtilen Fahrettin Özdemir'in ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün beş doğu iline yaptığı geziye katıldığı bildirilmişti.Cumhurbaşkanı'nın yanında görev yapan “çeşnicibaşı"nın, hem damak zevki

Çeşnicibaşı Tartışma Yarattı

Daha önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında görev yaptığı belirtilen Fahrettin Özdemir'in ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün beş doğu iline yaptığı geziye katıldığı bildirilmişti.

Cumhurbaşkanı'nın yanında görev yapan “çeşnicibaşı"nın, hem damak zevki hem de güvenlik açısından Gül'ün içecek ve yiyeceklerini önceden kontrol ettiği ileri sürüldü.


CHP bunu hem Osmanlı dönemine duyulan özleme hem de korkuya bağlarken, MHP güvenlik gerekçesiyle “çeşnicibaşı"nın gerekli olduğunu vurguladı.

Buna karşılık devlet yöneticilerinin güvenliği konusunda uzman bir isim olan eski Başbakan merhum Bülent Ecevit'in yakın koruması ve DSP İzmir Milletvekili Recai Birgün, böyle bir görevlinin güvenlik açısından bir yararı olmayacağını belirtti.

“ÖYLE ZEHİRLER VAR Kİ"-
DSP'li Recai Birgün, merhum Ecevit'in yanında görev yaptığı dönemde, “çeşnicibaşı" olarak özel bir görevlilerinin bulanmadığını söyledi. Birgün, “Ama bizler, Beyefendinin içeceklerini kapalı olarak kabul ederdik. Yiyecek bir şeyse, dağıtımın yapıldığı yerde bizim personelimiz de bulunur ve herkese dağıtılan yerden alınmasına dikkat ederdi, özel servis kabul etmezdik. Ama her şeyin tadına bakan bir çeşnicibaşımız yoktu" dedi.

Birgün, “çeşnicibaşı"nın bir yararı olacağını da düşünmediğini belirterek şunları söyledi:


“Ben, çeşnicibaşı görevlendirilmesini gerçekçi bulmuyorum. Gerçekten var mı, ondan da emin değilim. Çeşnicibaşının hiçbir faydası olduğunu düşünmüyorum. Günümüzde kullanılan öyle zehirler var ki filmlerdeki gibi hemen düşürmüyor.

Duyduğumuza göre, Orta Asya'da öyle zehirler kullanıyorlarmış ki hangi gün, hangi tarihte etkili olmasını istiyorsa, onun karışımını yapıp veriyor. Üç, beş, bir buçuk yıl sonra etkili olabiliyor. Orta Asya'da bir Başbakanı zehirlediler, yüzü şişti. Bu nedenle çeşnicibaşı gereksiz, faydasız bir şey. Pratikte bir değeri yok."

“ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN"-
CHP İstanbul Milletvekili Ali Topuz, ANKA'ya, AKP'lilerin Cumhuriyet öncesine hayranlık duyan bir ekip olduklarını belirterek, “Çeşnicibaşı, aynı zamanda Cumhuriyet değerlerini kenara itmek için içlerindeki duyguyu ortaya döküyor. Bunların kafaları ileriye değil, geriye dönük. Magazin konusu olarak da etkili bir propaganda yöntemi" dedi.


Topuz, Köşk'te bir “çeşnicibaşı" görevlendirilmesinin bir başka nedeni daha bulunduğunu belirterek şu görüşleri dile getirdi:

“Yaptıklarının hatalı olduğunu ve milletin kendilerinden hesap soracağını bildikleri için içlerine bir korku sinmiş olmalı. Bir insan yanlış yapmazsa, niye korkusu olsun ki? İç dünyalarında böyle hissediyor olmalılar. Allah sonumuzu hayır etsin."

“GENELKURMAY BAŞKANI'NIN KAHVESİ"-
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “çeşnicibaşı" uygulamasının nedeninin güvenlik olduğunu söyledi. Vural, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Güvenlik amacıyla devletimizin çeşitli konularda tedbir öngörmesini tabii görmek lazım. Çeşnicibaşı, tamamen güvenlik amaçlı olmalı. Onun dışında damak zevki için olduğunu düşünmüyorum. Zannederim, bu konuda yıllar önce Genelkurmay Başkanı'nın kahvesiyle ilgili bir olay olmuştu.

Bütün bunları dikkate almak lazım. Güvenlik amaçlı tedbir almakta yarar var. Ama bunun hangi amaçla kullanıldığını bilmiyorum. Daha önceki cumhurbaşkanlarının olduğunu da zannetmiyorum."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler