'Bu Dünya AKP'ye kalmayacaktır'

CHP Trabzon İl Başkanı M. Volkan Canalioğlu, engellilerin sorunlarının ancak CHP iktidarında çözüleceğini belirterek, “Sultan Süleyman’a kalmayan bu dünya AKP’ye de kalmayacaktır” dedi.Herkesin birer engelli adayı olduğunu belirten Canalioğlu, engellileri

'Bu Dünya AKP'ye kalmayacaktır'

CHP Trabzon İl Başkanı M. Volkan Canalioğlu, engellilerin sorunlarının ancak CHP iktidarında çözüleceğini belirterek, “Sultan Süleyman’a kalmayan bu dünya AKP’ye de kalmayacaktır” dedi.

Herkesin birer engelli adayı olduğunu belirten Canalioğlu, engellilerin sorunlarının CHP iktidarında çözüleceğini belirterek şunları söyledi:

“3 Aralık günü ülkemizde olduğu gibi, bütün dünyada engelliler günü olarak biliniyor.O gün engelli kardeşlerimizin sorunları değerlendiriliyor. Engelli yurttaşlarımız da sorunlarına çözüm, dertlerine deva arıyorlar. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konuda kararlıyız ve her zaman engelli kardeşlerimizle birlikte olacağız. CHP iktidarında da sorunlarını çözeceğiz. Dünya sağlık örgütü 2008 yılı verilerine göre tüm dünyada yaklaşık bir milyar özel ilgiye muhtaç engelli var. Ne yazık ki, ülkemizle ilgili elimizde yeni veri yok, 2002 yılı itibarıyla yaklaşık 8,5 milyon insanımızın engelli olduğu kayıtlı. Ama bu rakam tam anlamı ile gerçeği yansıtmıyor. Çok daha fazla engelli kardeşimiz sorunlarıyla boğuşuyor. Hem kendileri, hem aileleri çaresizlik içinde, ilgi, katkı ve destek bekliyor. Hepimiz biliyoruz ki, engelli olmak sadece bireysel, kişiyi tek başına ilgilendiren bir sorun değildir. Engelli olmak, Aileyi de, yakın çevresini de her açıdan çok ciddi etkiliyor, yoruyor, yıpratıyor, bunaltıyor. Yine biliyoruz ki, engellilik de farklıdır. Ortopedik, görme, işitme, dil, zihinsel özürlü vb yanında, sürekli hastalık sahibi engelli gurupları da vardır.

Her bir grubun ihtiyaçları da, eğitim, sağlık, istihdam, ulaşım, rehabilitasyon ve bakım gibi konularda karşılaşılan sorunlar da farklı farklıdır. Hepimiz yakın veya uzak çevremize baktığımızda görüyoruz ki, Türkiye’mizin her sorunu gibi, engelli kardeşlerimizin sorunları da AKP iktidarı döneminde artmıştır, ağırlaşmıştır. Ne yazık ki, temel insan haklarına saygılı, fırsat eşitliğine dayalı, her türlü ayrımcılıktan uzak, engellilerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımlarını sağlamaya yönelik politikalar üretilememiştir.Kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerdeki temel anlayış ve yaklaşım “yapmış olmak için yapma”nın ötesine geçememiştir.

5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” 07.07.2005 tarihinde çıkartılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak o süreçte engelli vatandaşlarımızla ilgili yasanın çıkarılması için, konunun gündemde tutulması, Meclis komisyonlarında ve TBMM genel kurulunda görüşülmesi sırasında elimizden geleni yaptık, en büyük katkıyı verdik.

Yasa çıktı, ancak uygulanmasında sorun üstüne sorun yaşandı. Dün ne yapılıyorsa, bugün de o yapıldı. Engelliler camiasında büyük sevinç yaratan yasanın getirdikleri kısmen kağıt üzerinde kaldı, uygulamada hayata geçirilemedi. Yasada açık hüküm olmasına rağmen, özel sektörde %3, kamuda %4 engelli çalıştırma hükmü uygulanamadı. Bugün için kamuda engelli kardeşlerimizin hakkı olan 50 binden fazla memur ve işçi kadrosu boş tutulmaktadır.

Öte yandan, 2006 yılında çıkartılan “Sağlık Raporu Yönetmenliği”nin yarattığı kargaşa nedeniyle engelliler, eğitim, sağlık, ulaşım, emeklilik, sosyal yardım sağlanması, diş tedavisi, araç alımı vb konularında büyük sıkıntı ve mağduriyetler yaşamaktadırlar. Bu gerçekler gösteriyor ki, engellilere ilişkin birçok temel sorun AKP iktidarı döneminde çözülmemiştir, çözülememiştir.

Biz söz veriyoruz, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, engelli kardeşlerimiz toplumda herkesin sahip olduğu haklara eşitlik temelinde sahip olacak, sorunlarını onların örgütleriyle el ele vererek, konuşarak, danışarak planlı ve projeli bir çalışmayla çözecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında devlet engelli yurttaşını yalnız ve sahipsiz bırakmayacak, hiçbir anne ve baba “şayet ben ölürsem çocuğumun durumu ne olacak?” diye tasalanmayacaktır. Sultan Süleyman’a kalmayan bu dünya pervasız, hukuksuz, çözümsüz AKP iktidarına da kalmayacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisinin İl Başkanı olarak diyorum ki, tüm olumsuzluklara rağmen bizler el ele verdikçe, çalıştıkça, AKP’nin ortadan kaldırdığı Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk Devleti yeniden küllerinden doğacak ve CHP iktidarında engellilerin sorunları dahil olmak üzere Türkiye’nin çözülmemiş hiçbir sorunu kalmayacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset