'Bomba belgeler' elde patlıyor

 Suudi kanalı El Arabiya, Suriye ’de 22 Haziran’da düşen Türk uçağındaki 2 pilotun sağ kurtulduğu ancak Rusya ’nın talimatıyla öldürüldüğü iddiasını da içeren ‘gizli belge’ yayınını sürdürürken ‘SuriyeLeaks’ sızıntısının komplo olduğuna dair kanaat güçlen

'Bomba belgeler' elde patlıyor

 

Suudi kanalı El Arabiya, Suriye ’de 22 Haziran’da düşen Türk uçağındaki 2 pilotun sağ kurtulduğu ancak Rusya ’nın talimatıyla öldürüldüğü iddiasını da içeren ‘gizli belge’ yayınını sürdürürken ‘SuriyeLeaks’ sızıntısının komplo olduğuna dair kanaat güçleniyor. Belgelerin kaynağına dair kuşkular artarken Moskova ’nın ardından Ankara ve Washington da iddiaları ciddiye alınmadığını ilan etti. Kiev yolunda Radikal ’in Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek ’e konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , belgelerin gerçek olmadığı izlenimi edindiklerini belirtti. 
 
‘Ciddiye dahi almadık’ 
Geçmişte de uçağın nasıl düşürüldüğüne dair spekülasyon yapıldığını anımsatan Davutoğlu şunu söyledi: “Uzman kuruluşlarımızın çalışmaları tamamlanıncaya dek bu tür haberlerden uzak durmak lazım. Son haber de bir dalgalanma getirdi. Ancak Genelkurmay, Adli Tıp , Adalet Bakanlığı ’nın yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan durum ortada. Haberin ciddiye dahi almadığımız bir niteliği var. Nihayet şehitlerimizin nasıl öldüğü ortada. Dışarıda öldürülmüş olsa kurşun izi olması lazım, diyelim ki boğularak öldürüldü, o derinliğe indirilmesi, konulması. Bunlar karşılığı olan şeyler değil. Belge diye takdim edilen şey konusunda yaptığımız araştırmada da belgenin Suriye’nin genel yazışma usulüne, hitaplara bakıldığında otantik olmadığı izlenimine vardık. Önemli olan hikâyenin kendisi. Temeli yok.” Davutoğlu, haberin Türkiye -Suriye çatışması yaratma amacıyla ortaya atıldığı iddiası sorulduğunda da “Herhangi bir basın yayın organını da bir provokasyona alet olmakla suçlayamam ama iddiaların bizim tarafımızdan ciddiye alınır bir tarafı yok” yorumunu yaptı. 
Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da “Kesinlikle iddia edilen hususların hiçbirisi doğru değildir” dedi. Bu konuda dezenformasyon yapıldığını söyleyen Yılmaz, konuyla ilgili düzeltme amaçlı açıklama yapmanın bile birilerini incitebileceğini vurgulayıp “Kamu idaresi eksik bilgi verebilir, ancak kesinlikle yanlış bilgi vermez. Gerek Genelkurmay gerek Dışişleri Bakanlığı her ne bilgi verdiyse, bilin ki hepsi doğrudur. Biri diğeriyle çelişen husus da yoktur” diye konuştu. 
 
ABD : Bu yönde bilgi yok 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da pilotların öldürüldüğü iddiası için “Büyük bir komplo teorisi gibi görünüyor’’ dedi. Bir soru üzerine Nuland, “Bizim kanallarımızda hiç bu yönde bilgiler görmedim. Büyük bir komplo teorisi gibi görünüyor’’ yanıtını verdi. Suriye Ulusal Konseyi’nden bir muhalif de Radikal’e belgelerin kaynağına ilişkin ellerinde güvenilir bilgi olmadığını belirtti. 
 
Muhalifler: Kaynak kuşkulu 
Muhalif kaynaklar daha önce Humus ve Halep’te ele geçirilen gizli belgelerdeki dil ve tarzla kıyaslandığında El Arabiye’nin yayımladığı belgelerin gerçek belge olmadığı izlenimi edindiklerini söylüyor. El Arabiye’nin tartışmalı Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Sani’nin BM Genel Kurulu’nda Suriye’ye Arap müdahalesi yapmasının ardından ve Doha’da muhaliflerin planladığı kritik toplantının öncesinde yayımlaması dikkat çekti. Esad rejiminin sonunu getirecek planların tartışılacağı bu toplantıda muhaliflerin alternatif geçiş hükümeti ilan etmesi bekleniyor. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset