Belediye meclisi karar yeter sayısı nedir? Oylama eşit olursa ne olur?

Belediye meclisi toplantıları nasıl gerçekleşir? Karar yeter sayısı nedir, oylama eşit çıkarsa ne olur? Detaylar haberimizde.

Belediye meclisi karar yeter sayısı nedir? Oylama eşit olursa ne olur?

Türkiye'de belediye meclisinin çalışma şekli ile ilgili pek çok soruya yanıt aranıyor.

Belediye meclislerine dair merak edilen konuların başında toplantı ve karar yeter sayısı geliyor. İnternet kullanıcıları, "Belediye meclisi nasıl toplanır? Nasıl karar alır, oylamada eşitlik söz konusu olursa ne olur" gibi sorulara yanıt arıyor.

Belediye meclisinde toplantı ve karar yeter sayısı

Belediye meclisleri, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanmaktadır. Yine katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile de karar alır. Fakat burada bir dipnot düşmek gerekir ki, karar yeter sayısı üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz.

Belediye meclisinde oylama eşit olursa ne olur?

Belediye meclislerinde bir karar almak adına oylama yapılırsa ve oylar eşit çıkarsa, meclis başkanının bulunduğu taraf çoğunluk olarak kabul edilir. Bu durum açık oylamalar için geçerlidir. Eğer gizli oylamada eşitlik çıkarsa, oylama tekrarlanır. Yine eşitlik söz konusu olursa, meclis başkanı tarafından kura çekilir.

belediye-meclisi-1.webp

Belediye meclisinin toplanması için çoğunluk sağlanamazsa ne olur?

Meclisin toplanması için üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlamadığı takdirde başkan; en geç üç gün içinde toplanılmak üzere gün ve saat belirler. (Örnek vermek gerekirse, 50 üyesi bulunan belediye meclisi, 25 üye ile toplanamaz)

Meclisin toplanması için yeterli üye sayısı bulunamamışsa, günü ve saati belirlenen ikinci toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayacak şekilde gerçekleştirilir. Bu toplantında üye tam sayısının salt çoğunluğu aranmamaktadır.

Belediye meclislerinde oy verme; kabul, ret ya da çekimser şeklinde gerçekleştirilir.

Alınan kararlar meclis başkanı ve katip tarafından imzalanmakta olup, bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılmaktadır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset