BDP'li Kaplan'dan yeni protesto

 AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulunun 15 Mart'a kadar çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine AK Parti, grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Öneride; Genel Kurulun yarın, 4 Şubat Cumartesi, 5 Ş

BDP'li Kaplan'dan yeni protesto

 

AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulunun 15 Mart'a kadar çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

TBMM Danışma Kurulunda uzlaşma sağlanamaması üzerine AK Parti, grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Öneride; Genel Kurulun yarın, 4 Şubat Cumartesi, 5 Şubat Pazar ve 6 Şubat Pazartesi günleri saat 14.00'te toplanarak, aralarında TBMM İçtüzük değişikliği teklifi ile bazı uluslararası anlaşmaların onaylanmasını içeren tasarıların da yer aldığı günlük programın bitimine kadar, ayrıca 15 Mart'a kadar salı günleri 15.00-20.00, çarşamba ve perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışması yer aldı.

Önerinin lehinde konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Nurdan Şanlı, Meclisin sağlıklı ve etkin çalışması için TBMM İçtüzüğü değişikliğinin çıkarılması gerektiğini söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, İçtüzük değişikliği konusunda ''İktidar partisinin bir kibir, meydan okuma içinde muhalefet partilerini teslim almaya çalıştığını'' ifade ederek, ''Benim çalışma şartlarımı bana dayatırsanız bundan hayır çıkmaz. Meclisin daha etkin ve verimli çalışması, halkın beklentilerini karşılayacak çözümlerin hukuku için birlikte çalışılmasını önerdik. Ama bir milim geri adım atmadınız. Muhalefet olarak sizin dayatmalarınıza teslim olmayacağız. Milletin verdiği yetkiyi gasbedemezsiniz'' diye konuştu.

Bakanlar Kurulu sıralarında  oturan bakanlara, ''Hangi önemli düzenlemeyi geçirmek istiyorsunuz da muhalefet size engel oldu?'' diye soran Şandır, AK Parti'nin grup önerisini, ''öfkeyle, cezalandırma usulü, sizi angaryayla sabahlara kadar çalıştırırız inadıyla getirdiğini'' ileri sürdü.

Şandır, ''Muhalefet isterse, bu İçtüzüğün her kelimesinden bir direnme imkanı çıkarır. Bunu gördünüz. İçtüzüğü istediğiniz kadar değiştirin muhalefet söz hakkını her halükarda alır. Bakın 2 gündür tek maddelik bir şey çıkaramadınız. Parlamenter demokratik sistemin işe yaramadığını, Başkanlık sistemine geçmek gibi bir niyeti topluma kabul ettirme gibi bir niyetiniz mi var? Muhalefetin sesini kesmek niyeti taşıyan bu tavrınızı şiddetle kınıyorum. Muhalefetin sesini kısamayacaksınız. Bizimle uzlaşma imkanını kaybediyorsunuz. Bunun adı demokrasi değil, faşizm olur'' diye konuştu.

-''Bu kadar verimsiz çalışma yöntemi olabilir mi?''-

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, İçtüzük değişikliği teklifine karşı ağır ithamlarda bulunulduğunu belirterek, ''Getirdiğimiz teklif diktatörlük ise DSP-MHP-ANAP Hükümetinin İçtüzük değişikliği ne? Orada mutabakat yok. Bugün 'uzlaşmayla getirin' diyenler tarafından çıkarıldı. Biz geldik onu değiştirdik'' dedi.

Canikli, saat 13.00'de çalışmaya başlamalarına rağmen hala gündeme geçilemediğine işaret ederek,   tasarı ve tekliflerin görüşmelerinde muhalefetin konuşmasına itirazları olmadığını, aksine teklifle grup önerilerinde kendi konuşma sürelerini kıstıklarını söyledi.

Kamuoyunda Meclisin ''gece yarısı operasyonları yapmakla töhmet altında kaldığını'' belirten Canikli, ''Bu durumda Meclisi gece çalıştırmayacağız da ne zaman çalışacağız? Bu kadar verimsiz çalışma yöntemi olabilir mi? Muhalefetin  sesini kesmemiz için bir neden yok. İktidara geldiğimiz günden beri Meclis TV bütün çalışmaları canlı veriyordu. Seçimlerde ne oldu? Muhalefetin sabahlara kadar konuşmasının bize en ufak zararı yok'' dedi.

-''Kahrolsun faşizm...''-

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, öneri üzerindeki konuşmasında, Canikli'nin 2001 yılında yapılan İçtüzük değişikliği konusunda doğru bilgi öne sürerek, ''Şimdi aranızda olan bir arkadaşınız o zaman 'bunun arkasındaki akıl, akıl değil. Demokrasiye, sağduyuya inanmayan bir öneri' diyor. Meclise uzlaşma yakışır. Biz onun güzel örneklerini verdik. 2698 maddelik 5 kanunu, 4 günde kabul ettik. Hangi kanunu getirdiniz de engellendi'' diye konuştu. 

 

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da 2001 yılındaki İçtüzük değişikliği görüşmelerinde konuşan Bülent Arınç'ın ''Suskun meclis istiyorsunuz. Takriri sükun getiriyorsunuz. El kaldır indir, bu zillettir. Ham hum şaralop. Bütün makamlar geçicidir. 5 dakikada Beşiktaş,  böyle şey olur mu'' dediğini söyledi.

Kaplan, konuşmasını tamamlarken, elini kaldırarak, ''Siz de şip şak demokrasisini geliştiriyorsunuz. Siz daha ne istiyorsunuz? Milletin iradesini susturamazsınız. Neonazi Meclisi değil burası. Faşizmi getiremezsiniz. Özentilerine lanet olsun. Kahrolsun faşizm. Yaşasın demokrasi, yaşasın halkların kardeşliği'' diye bağırdı.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

-usul tartışması-

Genel Kurulda, grup önerisine geçilmeden önce usul tartışması açıldı. Muhalefet partilerinin grup başkanvekileri, Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın, önerinin okutulmasının ardından usul tartışması açılması önerisine karşı çıktı.

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, kendisinin de İçtüzükte değişiklik teklifi bulunduğunu belirterek, ancak komisyondaki görüşmeler sırasında kendisinin teklifiyle ilgili bir karar verilmediğini savundu. Komisyon raporunun eksik olduğunu ileri süren Genç, geri çekilmesini istedi.

Başkanvekili Mehmet Sağlam, grup başkanvekillerinin konuşmasının ardından, usule aykırı bir tutum olmadığını belirtti.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset