BDP'den olay yaratacak sözler!

BDP ve DTK'nin Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesine ilişkin düzenlediği 'Demokratik Çözüm Mitingi' Topçu Meydanında yapıldı. 'Özgür irade hapsedilemez, Demokratik Cumhuriye

BDP'den olay yaratacak sözler!

BDP ve DTK'nin Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesine ilişkin düzenlediği 'Demokratik Çözüm Mitingi' Topçu Meydanında yapıldı. 'Özgür irade hapsedilemez, Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Anayasa' ve tutuklu 6 milletvekili ve Öcalan'ın posterlerinin taşındığı mitingine BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Nursel Aydoğan, Altan Tan, Ertuğrul Kürkçü, Gültan Kışanak, İdris Baluken, İbrahim Binici'nin yanı sıra PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, BDP'li belediye başkanları ve çok sayıda partili yöneticinin yanı sıra yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Topçu Meydanı'nda oluşturulan polis noktasından geçen kalabalıktaki bazı kişilerin üzerlerindeki Öcalan posteri baskılı tişört ile 'ı love you Kürdistan' yazılı tişört giymeleri dikkat çekti. Sık sık PKK ve Öcalan lehine sloganların atıldığı mitingde ilk konuşmayı BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürtçe konuşma yaparak başladı.

ARNAVUT VE KOSOVA GİBİ KÜRTLERDE STATÜ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR

Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı mitingde kurulan platformda Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Arnavutlar, Kosovalılar gibi Kürtlerin de bir statü sahibi olmak istediklerini söyledi. Tan, konuşmasında bu mücadelenin tek bir sebebi olduğunu vurgulayarak, "Buradan Ankara'ya mesaj vermek istiyorum. Kürt halkının bir tek isteği var. Tıpkı Arnavutlar gibi, Bosna Hersek gibi, Çerkezler gibi, Çecenler gibi, kendi kimliğiyle var olmak, kendi anadiliyle eğitim yapmak, bir statü sahibi olmak, bir isim sahibi olmak istiyoruz. İşte bu statü sahibi olmaya bölücülük diyorlar. Önümüzde iki yol var ya hakkımızı, hukukumuzu alarak, kardeşçe birlikte yaşayacağız. Veyahut ta bu işin sonu hiç iyi olmayacak" diye konuştu.

YENİ BİR ORDADOĞU KURALIM

Altan Tan, "Kürtlerin kimliğini 80 yıldır inkar eden Kemalistlere sesleniyorum. Gelin kardeşçe yeni bir Ortadoğu kuralım. Hudutlar kalksın, gümrükler kalksın, kardeş, kardeşe hasret kalmasın. Evrensel kurallar içerisinde, evrensel demokrasi çerçevesinde bir demokratik hukuk devleti inşa etmek istiyorsan, o zamanda gel AB kriterlerini uygula Kürtçeyle anadilde eğitim ülkeyi böler deme ayıptır, günahtır, yazıktır. Buradan bazı tarikat ve cemaatlerde sesleniyorum. Eğer gerçekten Müslümansanız, Kürtlerin meşru haklarını tanıyın. Yoksa Allah nezdinde suç işlersiniz. Kenya'da Mozambik'ten Nijerya'da gidip siyahi çocuklara Türkçe öğretiyorsunuz. Nijeryalıları alıyorsunuz, getiriyorsunuz Urfa'ya, zeybek oynatıyorsunuz. Türkçe şiirler okutuyorsunuz. Peki Kürtler kendi topraklarında, kendi dilleriyle eğitim gördüklerinde şiir okudukları vakit bu sizin nerenizi acıtıyor. Bu bir hak ve hukuk mücadelesidir, biz kardeşlik ve birlik istiyoruz. Yeni bir Ortadoğu kurmak istiyoruz. Bütün Mezopotamya konfederasyonunu Allahtan istiyoruz" dedi.

Tan'dan sonra konuşan Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise Hatip Dicle'nin vekilliğinin düşürülüpp yerine Oya Eronat'ın getirildiğini belirterek, "Helal olsun sizlere. Alınan boykot kararında Sayın Abdullah Öcalan'ı bize karşı çıkarmaya çalışıyorlar. Ama aklın yolu birdir. Öcalan da kararımızı onayladı. Bu hareketin başındaki, elbette ki doğru olanı onaylayacaktı. Ne Öcalan ne de biz, haklarımız tanınmadan, direnişimiz ve boykotumuz devam edecek" diye konuştu.

ÖNDER; BİZİ TIRŞIKÇILARLA KARIŞTIRMA

Abdulah Öcalan ve PKK sloganı eşliğinde konuşmaya başlayan Sırrı Süreyya Önder, kendisine sevgi gösterisinde bulunanlara, "Dayanışmanızı, birlik ve beraberliğinizi bir kez daha dosta ve düşmana göstermek için buradayım. Onun için adet olmuş bende gelmişken, bir iki şey söyleyeyim" diye sözlerine başladı. Önder, boykot kararına ilişkin, "Bizim tarihimizde şerefimizi, yoldaşımızı sattığımız görülmüş şey midir. Sayın Başbakan; Bizi yanındaki tirşıkçilarla (yanaşmalarla) karşılaştırma" dedi.

Mitingde daha sonra Siirt Milletvekili Gültan Kışanak ile BDP Genel Başkanı Hamit Geylani konuşma yaptı. "Cumhuriyet tarihi inkar, ret ve şüphe mantığıdır" diyen Geylani, "Türkiye'de Hukuk skandalları had safhaya ulaştı. Son olarak ta Anayasa Mahkemesi'nin ret kararı bir skandaldır. Çünkü hukukun koruyucusu, hukuksuz YSK kararına 'yetkim yok' diyerek cevap verdi" dedi.

Yaklaşık 3 saat süren mitingin ardından kalabalık grup olaysız bir şekilde dağıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset