BDP: "Seçime girmeyebiliriz!"

BDP, desteklediği bağımsız adayların YSK tarafından veto edilmesine sert tepki verdi. BDP’liler seçime girmeme seçeneğinin masada olduğuna da vurgu yaptıBDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, kararın izahının olmadığını belirterek, “Bu karar hem hukuk tarihin

BDP: "Seçime girmeyebiliriz!"

BDP, desteklediği bağımsız adayların YSK tarafından veto edilmesine sert tepki verdi. BDP’liler seçime girmeme seçeneğinin masada olduğuna da vurgu yaptı

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, kararın izahının olmadığını belirterek, “Bu karar hem hukuk tarihine hem de siyaset tarihine bir facia olarak geçecektir. Hiç bir izahı olamaz. Çok üzgünüz. Doğrusu böyle olmamalıydı. Yani bu şekilde belden aşağı vurmalarla, bu şekilde gayri hukuki yaklaşımlarla bu işler çözülmez” dedi.

Demirtaş, “Siyasi olarak ince hesaplanmış bir süreçle karşı karşıyayız. Leyla Zanan ve Hatip Dicle’nin hiçbir hukuki sorunu olmadığına dair elimizde mahkeme kararı var. Bir devlet komplosu ve müdahalesi ile karşı karşıyayız. Bölgeyi AKP’yi bırakma çabasıdır” diye konuştu. “Seçime girmeme ve bütün adayları geri çekme dahil bütün alternatifleri tartışacağız” diyen Demirtaş, parlamentonun derhal toplanması gerektiği ve seçimi 15 gün ertelemesi gerektiğini söyledi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı ve Mardin bağımsız milletvekili adayı Ahmet Türk ise, “Türkiye’de eğer böyle bir karar bu şekilde veto ile, bu mantıkla geliştirilirse, bu seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur” dedi. Habertürk’te açıklamalarda bulunan Aysel Tuğluk ise “Kürt sorununun Meclis zemininde çözümü için çaba sarf eden kişilerin veto edilmesi çok vahim bir durumdur. Biz bunu sıradan bir karar olarak görmüyoruz. Siyasal bir karardır” dedi. BDP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak da “Türkiye, Kürtlere siyaset yapma hakkı vermiyor. Bu siyasi bir karardır” değerlendirmesini yaparken, Mersin Bağımsız Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, “YSK’nın daha özgürlükçü bir yorum ile hareket etmesini beklerdim. Hakkımızı ararız, bu burada bitmez” dedi. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise “İlahlar emir verdi YSK buna uygun karar verdi ve Türkiye’yi bir çatışma ortamına sürükleyecek bir karardır” diye konuştu.

‘Alsınlar meclislerini...’

BDP’nin adaylarından Sırrı Süreyya Önder, YSK’nın adaylık iptal kararı için “Siyaset yapmanın meşru zemini sadece Meclis değildir. Alsınlar meclislerini ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bakalım nasıl siyaset ve hangi meşruiyetle yapacaklarmış. Bu benim kişisel fikrim. İttifak oturur, düşünür ve karar verir. Ne derlerse ona uyarız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset