Bayraktar'tan önemli açıklama

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet ederek, Makedonya'da yatırım yapan kişilerin bunu aslında 650 milyon tüketiciye ulaştıracaklarını, çünkü Makedonya ile AB arasında serbest ticaret anlaşmaları, diğer Balkan ü

Bayraktar'tan önemli açıklama

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Türk iş adamlarını ülkesinde yatırıma davet ederek, Makedonya'da yatırım yapan kişilerin bunu aslında 650 milyon tüketiciye ulaştıracaklarını, çünkü Makedonya ile AB arasında serbest ticaret anlaşmaları, diğer Balkan ülkeleriyle anlaşmaları bulunduğunu kaydetti.

Gruevski, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) / Türk-Makedonya İş Konseyi ev sahipliğinde düzenlenen çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, sadece ekonomik değil her açıdan Türkiye ile çok iyi ilişkilere sahip olduklarını, iki ülkenin ekonomik ilişkiler açısından büyük potansiyel taşıdığını söyledi.

2010 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 311 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, 2011 yılında bu rakamın 380 milyon dolar olduğunu belirten Gruevski, şunları kaydetti:
''Burada önemle vurgulamak istediğim konu, serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasıdır. Bu anlaşmaya ilişkin çalışmalar benim liderliğimde gerçekleşti. Türk iş dünyası olarak bizim ülkemizde yatırım yapabilirsiniz.

Makedonya'da yatırım yapan kişiler bunu aslında 650 milyon tüketiciye ulaştıracaktır. Çünkü Makedonya ile AB arasında serbest ticaret anlaşmaları, diğer Balkan ülkeleriyle anlaşmaları vardır. Makedonya Cumhuriyeti yatırım yapmak için çok iyi bir ülke. Yatırım konusunda tüm Doğu ve Güney Doğu Avrupa ülkelerinden öndeyiz.

AB ülkelerinden de 19'unun önündeyiz. Sadece 8 AB ülkesi, bizden daha üst sıralarda yer almaktadır. Makedonya hükümeti, özellikle yabancı şirketleri çekmek için iş imkanlarının iyileştirilmesi yönünde çok büyük çaba sarfediyor.''

-Erdoğan Bayraktar-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da yaklaşık 20 yıldır dünya devletler sahnesinde bağımsız ülke olarak kabul edilen Makedonya'yı, barışçıl ve kendi ülkesinin, milletinin refahı ile mutluluğunu artırma çabalarından dolayı tebrik etmek istediğini dile getirdi.

Makedonya'nın özellikle son 10 yıldan beri ülkeyi yatırım cenneti yapma yolundaki gayretleri ve komşu ülkelerle ilişkileri artırma yolundaki çabaların mutlaka meyvesini vereceğini belirten Bayraktar, ''Türkiye olarak tüm Balkanların mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Tüm Baklanlardaki devletlerin barış, kardeşlik içinde yaşaması Türkiye'yi mutlu eder'' dedi.

Erdoğan Bayraktar, Makedonya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin istenilen seviyede olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu:
''Ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından geldiğimiz noktayı kesinlikle yeterli bulmuyoruz. Mutlaka bunu çok ileriye taşımak durumundayız.

Bunun ayak izlerini görüyoruz. Tarım, konut, enerji, altyapı gibi pek çok alanda yaptığımız birliktelikler ilerde çok daha büyük boyutlara taşınacaktır. Bakanlık olarak da gerek çevre gerek şehircilik gerek ikamet konusunda ne gerekiyorsa mevkidaş bakanlarla işbirliği içinde bu çalışmaları daha ileriye taşıyacağız.''

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise Türkiye için Balkanlar bölgesinin özel bir önem kazandığını, Balkanların kalıcı istikrar ve kalıcı barışa kavuşamadan Türkiye'nin istikrar içinde yaşamasının belki de mümkün olmayacağını, bundan dolayı Türk iş dünyası olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.

2000 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşmasından sonra ivme kazanan ekonomik ilişkilerde önemli mesafeler katedildiğini belirten Yırcalı, Makedonya'da 100 civarında Türk şirketinin 180 milyon dolar olan yatırımlarının yakın zamanda 500 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset