Başbuğ'a müebbet istemi

İlker Başbuğ hakkında savcı, 'ağırlaştırılmış müebbet' hapis cezası istiyor.

Başbuğ'a müebbet istemi

İnternet andıcı davası kapsamında tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.

İddianamede tek şüpheli olarak yer alan Başbuğ'un, ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması isteniyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15 gün içinde iddianamenin kabul edilmesi veya reddedilmesi yönünde karar vermesi bekleniyor.

Başbuğ'un ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek'' suçunu işlediği iddia edilen iddianamede, Başbuğ'un, ''silahlı terör örgütü yöneticiliği yapmak'' suçundan 15 ile 22,5 arasında değişen hapisle cezalandırılması da talep edildi.

Kara propaganda siteleri iddiası

6 Ocak tarihinde İstanbul'da gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ'un tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.

Başbuğ, Adalet ve Kalkınma Partisi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı propaganda için internet siteleri kurdurmak ve finanse etmekle suçlanıyor.

Davayla ilgili soruşturma kapsamında ifade veren diğer subaylar, emir-komuta zinciri altında hareket ettiklerini söylemişlerdi.

Söz konusu internet sitelerinin yayın yaptıkları tarihte TSK'nın başında İlker Başbuğ bulunuyordu.

"Andıçta imzam yok"

İddiaları "trajikomik" olarak niteleyip reddeden Başbuğ ise cezaevine götürüldüğü sırada yaptığı açıklamada "Bu andıç bana arz edilmedi. Arz edilse mutlaka üzerinde parafım veya imzam olurdu. Ben bu siteleri kapattıran kişiyim" demişti.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız hazırladığı 39 sayfalık internet andıcı iddianamesi, 15'i tutuklu 29 sanıklı ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' davasıyla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Genelkurmay başkanlığından 2010 yılı Ağustos ayında ayrılan İlker Başbuğ 'Terör Örgütlerinin Sonu' başlıklı bir kitap yazmış ve kitapta Irak'ın işgalinden hemen önce Amerikan ordusuna Türkiye topraklarını kullanma izni vermeyen 1 Mart tezkeresi olayını 'hata' olarak yorumlamıştı.

Başbuğ 27 Mayıs 1960'daki darbenin ardından tutuklanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rüştü Erheldun'dan sonra, cumhuriyet tarihinde tutuklanan genelkurmay başkanlığı görevi yapmış ikinci isim olmuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset