Başbakan'ı izleme yasağı

Yıllardır Başbakan Erdoğan'ı takip eden Türkiye'nin önde gelen medya kuruluşlarının muhabirlerine 'Başbakan'ı izleme yasağı' getirildi.

Başbakan'ı izleme yasağı

Yıllardır Başbakan Erdoğan'ı takip eden Türkiye'nin önde gelen medya kuruluşlarının muhabirlerine 'Başbakan'ı izleme yasağı' getirildi.

Tam anlamıyla 'rezalet' olan uygulamanın perde arkasında yapılan haberlere 'gıcık kapma' olduğu ortada.. Diğer yandan belli ki kendisini 'Genel Yayın Yönetmeni' yerine koyan Başbakan hangi muhabirin kendisini takip edebileceğini de kendisi belirlemek istiyor.

Bu arada kendisine yasak gelmeyen bazı gazetelerin 'ses çıkarmayıp', konuyu haber yapmaması da dikkat çekti..

Genelkurmay Başkanlığı'nın akreditasyon uygulamasını yumuşatarak, 'muhafazakar medyayı' da akredite ettiği bir dönemde Başbakanlığın bu uygulaması tepki çekti..

7 GAZETECİYE KART VERİLMEDİ

2003 yılından itibaren kullanılan 'akreditasyon kartlarını' önceki gün yenileyen Başbakanlık, daha önce tüm kurumların bildirdiği şartları tutan muhabir, foto muhabiri ve kameramanlara kart çıkarırken bu kez 7 gazetecinin kartını yenilemedi. Böylece 7 gazetecinin Başbakan Erdoğan'ın programlarını izlemesi yasaklandı.

Yeni kartlarını almak için dün Başbakanlık'a giden gazetecilere 'Size kart çıkmadı' denildi. Kart çıkartılmaması konusunda somut bir gerekçe açıklamayan görevliler, iptal kararın kurumlara değil muhabirlere yönelik olduğunu belirtti. Akreditasyon kartı yenilenmeyen 7 gazeteci, Erdoğan'ın hiçbir programını sarı basın kartıyla bile takip edemeyecek.

KİMLERE YASAK GELDİ ?

Yasak getirilen gazeteciler şunlar:

Vatan Gazetesi: Veli Toprak,

Milliyet Gazetesi: Abdullah Karakuş,

Hürriyet Gazetesi: Turan Yılmaz ve Hasan Tüfekçi,

Star Televizyonu: Fatma Çözen,

Akşam Gazetesi: Ali Ekber Ertürk,

Evrensel: Sultan Özer.

ERDOĞAN, TÜFEKÇİ'Yİ UYARMIŞTI..

Kartları iptal edilen muhabirler arasında AKP'yi 2001 yılından itibaren izleyen muhabirler bulunması dikkat çekiyor.

Bu muhabirler arasında yıllardır Erdoğan'ı izleyen isimlerin olması dikkat çekti. Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa Mahkemesi'nin AKP kapatma davasını görüşeceği günden bir gün önce Çukurambar'daki buluşmasını haber yapan Hasan Tüfekçi, daha sonra Erdoğan'ın hedefi olmuştu.

Erdoğan, gezdiği kitap fuarında Deniz Feneri Derneği'nin standı önünde görüntüsünü almak isteyen Tüfekçi'ye, "Sen çok akıllısın, ben senin aklını biliyorum. Terbiyesizlik, edepsizlik etme, çekil kenara" dedi.

NEDENİ AÇIKLANMADI

Neden kart verilmediği ve akreditasyonun iptal edildiği konusunda ise bilgi verilmedi. Milliyet'in konuyu Başbakanlık kaynaklarına sorması üzerine, "genel bir gözlem" demekle yetinildi. İptallerin gazetelere değil muhabirlere yönelik olduğu ifade edildi.

BASIN KONSEYİ: KEYFİLİK

Basın Konseyi bir bildiriyle gazetecilerin akreditasyonlarının yenilenmemesini 'hukukilik' değil 'keyfilik' ilkesizliği olduğunu bildirdi. Konseyden yapılan açıklamada, "Başbakanı ve Başbakanlık'taki olayları izlemekle görevli 7 meslektaşımıza yönelik bu eylem basına/medyaya tahammülü olmayan kadronun son marifetidir" denildi.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık gelen tepkiler üzerine akşam saatlerinde Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesine "Başbakanlık Muhabirleri Akreditasyon esaslarını" koydu. Akreditasyon iptaliyle ilgili olarak ise "Çalışma usul ve koşullarına uymayan, haberlerinde Basın Meslek İlkeleri ve bu ilkeler çerçevesinde bilgilendirme/doğrulatma kurallarına riayet etmeyen muhabirlerin akreditasyon kartları iptal edilecek ve kendilerine yeni akreditasyon kartı verilmeyecektir" denildi.

CHP'DEN SORU ÖNERGESİ

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Bu muhabirlere eleştirel haber yaptıkları gerekçesiyle akreditasyon kartı verilmediği doğru mudur? Başbakanı izlemek için 'övgü' içeren haberler yapılması gibi bir zorunluluk mu vardır?" diye sordu.

AB, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA UYARMIŞTI

AB Komisyonu'nca geçen günlerde açıklanan AB İlerleme Raporu'nda "basın özgürlüğü"ne ayrı bir bölüm ayrılmış, bazı kurumlarca uygulanan akreditasyon uygulaması eleştirilmişti. Komisyon raporunda, basın özgürlüğüne tam saygı istenmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset