Başbakan Erdoğan Hatay'da

Başbakan Erdoğan'ı, Hatay Havaalanı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ve diğer yetkililer karşıladı.Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji v

Başbakan Erdoğan Hatay'da

Başbakan Erdoğan'ı, Hatay Havaalanı'nda Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç ve diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan da Hatay'a geldi.

Erdoğan, Asi Nehri üzerinde Türkiye ile Suriye tarafından ortaklaşa inşa edilecek Dostluk Barajı'nın temel atma törenine katılacak.

***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Asi Nehri üzerinde temeli atılacak Dostluk Barajı'nın, Suriye ile Türkiye arasındaki dostluk, iş birliği ve güvenlik noktasında en güzel göstergelerden birisini oluşturacağını söyledi.

Erdoğan, Hatay'a hareketinden önce Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, bugün yapacağı Suriye gezisine ilişkin bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, Asi Nehri üzerinde Türkiye ile Suriye tarafından ortaklaşa inşa edilecek Dostluk Barajı'nın temel atma törenine katılmak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Hatay'a gideceklerini söyledi.

Hatay'ın Altınözü ilçesi Ziyaret köyüne giderek, oradan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile görüşmek üzere Halep'e geçeceklerini belirten Erdoğan, temel atma törenini Suriye Başbakanı Naci Itri ile gerçekleştireceklerini ifade etti.

Suriye ile tesis ettikleri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi bünyesinde yürüttükleri çalışmalar çerçevesinde, vizelerin kaldırıldığını anımsatan Erdoğan, Suriye ile Türkiye arasındaki sınırları idari sınırlar haline dönüştürdüklerini, iki ülke halkları arasındaki yapay engellere son verdiklerini belirtti.

Aralık ayında düzenledikleri son toplantıda kararlaştırdıkları en önemli hususlardan birini Asi Nehri üzerindeki Dostluk Barajı'nın temel atma töreninin gerçekleştirilmesinin oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Asi Nehri üzerinde temelini atacağımız Dostluk Barajı, ülkelerimiz arasındaki dostluk, iş birliği ve güvenlik noktasında, en güzel göstergelerden birisini oluşturacaktır. Dostluk Barajı bölgede elektrik üretimini, aynı zamanda tarım alanlarının sulanmasını, bunun yanında taşkınlardan ovayı korumasını aynı zamanda gerekli sulama noktasındaki sıkıntıyı gidermesini sağlayacak olan, her iki taraf için önemli bir adım olacaktır. İki ülke halklarının refahına katkıda bulunacaktır.''

Halep ziyaretinde Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile ikili ilişkileri ve bölgedeki son gelişmeleri gözden geçirme fırsatı bulacaklarını belirten Erdoğan, bu ziyaretin halkların refahı ve bölgedeki barış istikrarı bakımından hayırlı sonuçlar vermesini temenni ettiğini kaydetti.

***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'daki gelişmelere ilişkin, ''Temennimiz odur ki bu öldürmeler, kan durmalıdır'' dedi. Mısır halkının şu ana kadar böyle bir yola tevessül etmediğini belirten Erdoğan, ''Onların elinde silah yoktur. Ama onlara karşı maalesef silah kullanılmıştır. Sayısı şu anda bilemiyorum ama bize geldiği kadarıyla tespit edilen 500 civarında diyorlar. Ama binlerce yaralının olduğu söyleniyor. Bunlar olumlu görebileceğimiz bir yaklaşım tarzı değil. Halka karşı bu yapılmamalı'' diye konuştu.

Erdoğan, Hatay'a hareketinden önce Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ''Hüsnü Mübarek istifa etmedi. Oradaki halklara mesajınız olacak mı? İsrail ve ABD, Mübarek'in politikalarını destekledi. Mübarek'in görevden gitmesi Gazze ablukasını kaldırır mı?'' şeklindeki sorusuna Başbakan Erdoğan, salı günü Mısırla ve Tunus'la ilgili bütün görüşlerini çok detaylı açıkladığını ve bu görüşlerin, partisinde enine boyuna müzakere edilerek gruba getirdiği görüşler olduğunu söyledi.

Bunun üzerine ilave edilecek herhangi bir şey bulunmadığını ifade eden Erdoğan, bu arada ABD Başkanı Barak Obama ile iki kez, bölge ülkeleriyle de görüşmelerinin olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Bizim Mısır'ın içerdeki kararına müdahale gibi bir gayretimiz olamaz. Mısır kendi geleceğini, Mısır halkının demokratik iradesiyle verecek. Biz sadece bunun takipçisi olabiliriz, oluruz. Temennimiz odur ki, Mısır halkının hak ve özgürlükler noktasındaki demokratik iradesi karşılığını bulsun. Bütün derdimiz budur. Bu aynı zamanda bölgenin huzuru ve refahı için çok çok önemli. Çünkü Mısır'ın huzuru, Mısır'ın bu noktada alacağı netice, bölgeyi de çok olumlu şekilde etkileyecektir.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler