Bakan Yardımcılarına 10 bin TL

Halen Başbakanlık müsteşarları 6 bin 500 TL aldığından bakan yardımcısının maaşı 9 bin 750 TL'den az olmayacak.Hükümetin Meclis'ten aldığı yetkiye dayalı olarak çıkarttığı KHK'lar (Kanun Hükmünde Kararname) ile seçimden sonra oluşacak ilk kabine için öngö

Bakan Yardımcılarına 10 bin TL

Halen Başbakanlık müsteşarları 6 bin 500 TL aldığından bakan yardımcısının maaşı 9 bin 750 TL'den az olmayacak.

Hükümetin Meclis'ten aldığı yetkiye dayalı olarak çıkarttığı KHK'lar (Kanun Hükmünde Kararname) ile seçimden sonra oluşacak ilk kabine için öngördüğü yeni yapılanma modeliyle, 'bakan yardımcılığı' statüsü ilk kez devlet yapımıza girecek. Başbakan Erdoğan'ın ifadesiyle, alanında uzman olmak şartıyla ilkokul mezunlarının dahi atanabileceği 'bakan yardımcılığı' modeli, ilk olarak Başbakanlığı döneminde Turgut Özal gündeme getirdi.

Özal'ın 'hayali' olan model, ANAP iktidarı döneminde denendi, her bakan için bir milletvekili 'bakan yardımcısı' olarak belirlendi. Ancak bir süre sonra bakanlıklarda kendilerine oda da tahsis edilen 'bakan yardımcısı' milletvekilleri, bürokratlarla sorun yaşamaya, özellikle kendi hemşehrileri ve yakınlarının iş takibi, işe yerleştirilmeleri gibi konulara odaklı çalışmaya başlayınca, sistem rafa kaldırıldı. 'Bakan yardımcılığı' modeli 2003 yılından bu yana AK Parti'nin de gündeminde.

Ömer Dinçer'in Başbakanlık Müsteşarlığı döneminde mimarlığını üstlendiği Kamu Yönetimi Reformu Kanun tasarısında da 'bakan yardımcılığı" sistemi yer almış, ancak bu tasarıda müsteşarların 'bakan yardımcısı' yapılması öngörülmüştü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ile önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan ilgili KHK'ya göre, Milli Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere 20 icracı bakanlıkta 20 bakan yardımcılığı kadrosu oluşturulacak. Bakan yardımcıları, Bakan'a karşı sorumlu olacak.

Hükümetlerle gelip, hükümetlerle görevleri sona erecek bakan yardımcıları, hükümetin görev süresi dolmadan da görevden alınabilecek. Bakan yardımcılarına en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan ödemelerin yüzde 150'si oranında aynı usul ve esaslar çerçevesinde aylık ücret ödenecek. Bakan yardımcılarına milletvekili maaşına yakın ücret ödenecek. Halen Başbakanlık Müsteşarı'nın çıplak maaşı 6 bin 500 TL. KHK'daki hükme göre, bakan yardımcılarının aylık ücreti en az 9 bin 750 TL olacak. Yani aylık maaşı 10 bin 900 TL olan milletvekillerine yakın ücret alacaklar. Halen 5 bin TL maaş alan bakanlık müsteşarları ile 4 bin 500 TL maaşı olan genel müdürleri de ücret skalasında sollayacaklar.

Yeni kabine ile seri netice alınacak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yeni kabine ve bakan yardımcılığı sisteminin sağlayacağı avantajları şöyle sıraladı; "Yeni kabine ile çok daha seri, pratik, verimli neticeler alınacak. Yeni yapılanmada bakan ve müsteşar arasındaki bakan yardımcılığı istisnai bir memurluk gibi olacak. Üniversite mezunu olma şartı aranmayacak. İlkokul mezunu, ama kendisini ispatlamış bir kişi bakan yardımcısı olabilecek. İlkokul mezunu var, ilkokul mezunu var. Mesela Sabancı ne mezunuydu bilmiyorum, ama üniversite mezunu olmadığını biliyorum. Aynı şekilde merhum Koç, iş dünyasında kendilerini ispatladılar ve dünyada saygın bir yere oturdular. Değişik alanlardan kişiler olabilir. Bakanın müsteşarı idari görevleri yürütürken, siyasi, halkla ilişkiler gibi işlerde de bakan yardımcısı, bakanın verdiği yetkiler çerçevesinde görev yapacak; böylece bakan çok daha rahat ulusal ve uluslararası çalışmalarına koşturacak"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler