Aygün'ün teröristle şok diyaloğu

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ovacık İlçesi'nden kente dönüşünde PKK'lılarca kaçırıldı.Aracının önü kesilen Aygün 'Birkaç gün bizim misafirimiz olacaksın. Direnmeden bizimle gel' diyen 2 terörist tarafından ormanlık alana götürüldü. Yanında bulu

Aygün'ün teröristle şok diyaloğu

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Ovacık İlçesi'nden kente dönüşünde PKK'lılarca kaçırıldı.

Aracının önü kesilen Aygün 'Birkaç gün bizim misafirimiz olacaksın. Direnmeden bizimle gel' diyen 2 terörist tarafından ormanlık alana götürüldü. Yanında bulunan danışmanıyla temaslarını izleyen muhabir Kadir Merkit ise serbest bırakıldı

Halk ziyaretlerinde bulunmak üzere seçim bölgesi Tunceli'ye giden CHP Milletvekili Hüseyin Aygün, Ovacık İlçesi'nden dönüşünde PKK'lılar tarafından kaçırıldı. Aygün'ün temaslarını izleyen Akşam muhabiri Kadir Merkit olaya dakika dakika tanık oldu.

Hüseyin Aygün'ün içinde bulunduğu araç, dün akşam saat 19.15'te Ovacık-Tunceli karayolunda, şehir merkezine 30 kilometre kala Fırtına Veli çeşmesinde silahlı 2 PKK'lı terörist tarafından durduruldu. PKK'lılar, Hüseyin Aygün'le birlikte muhabirimiz Kadir Merkit ve Aygün'ün danışmanı Deniz Tunç'u silah tehdidiyle araçtan indirdi. Aygün'e 'Birkaç gün bizim misafirimiz olacaksın. Bu örgüt kararı. Direnmeden bizimle gel' diyen PKK'lılara Aygün karşı koydu. Milletvekiliyle PKK'lılar arasında tartışma yaşandı. İşte muhabirimizin tanık olduğu o diyalog:

'MİSAFİRİMİZ OLACAKSIN'

PKK: Bize direnme. Partinin kararı. Birkaç gün bizim misafirimiz olacaksın.

Aygün: Beni tanıyorsunuz. Tunceli milletvekiliyim. Yaptığınız yanlış.

PKK: Geleceksin, yoksa zor kullanırız.

Aygün: Ben sizinle gelmeyeceğim. İsterseniz öldürün. Bugüne kadar Tunceli'nin ve Alevilerin çıkarlarını korumak için çalıştım.

PKK: Direnmemeni söyledik. Bizimle gelmezsen kafana sıkarız.

Aygün: Gelmeyeceğim isterseniz sıkın.

KARŞI ÇIKTI AMA TEHDİT EDİLDİ

Yaklaşık 20 dakika süren bu diyaloğun ardından PKK'lılar, Aygün'ü ormanlık alana götürdü. Bu sırada Kadir Merkit ile Deniz Tunç da Aygün'ün götürülmesine karşı çıkmak istedi. Ancak teröristler ikisini de 'Kafanıza sıkarız. Buradan gidin' diyerek tehdit ettiler. Hüseyin Aygün ormanlık alana götürülürken, Merkit ve Tunç'a dönerek 'Dediklerini yapın. Gidin' diye seslendi. Aygün'le birlikte aracın yanından uzaklaşan PKK'lılar ormanda izlerini kaybettirdiler. 'Belki bırakırlar' diye düşünerek bir süre bekleyen Merkit ile Tunç, Tunceli'ye dönüp olayı emniyete ihbar etti. İki görgü tanığının ifadesini bizzat Tunceli Emniyet Müdürü aldı. PKK, milletvekilinin 'alıkonulduğunu' açıklayarak olayı üstlendi.

KADİR MERKİT'İN İFADESİ

'Hüseyin Aygün, bütün gün Ovacık'ta vatandaşla buluştu. Dönüşte aynı araçtaydık. Fırtına Veli çeşmesine geldiğimizde yolumuz kesildi. Kaçma şansımız olmadığı için durmak zorunda kaldık. Hüseyin Aygün, PKK'lılarla gitmemek için uzun süre direndi. Kendisini neden götürmek istediklerini birkaç kez sordu. Her seferinde verdikleri yanıt, 'örgüt kararı' oldu. Engelleme çabalarımız, tehdit edildiğimiz için sonuçsuz kaldı. Biz direnmeye devam edince bizi de ölümle tehdit ettiler. Aygün bu sırada bizim can güvenliğimizi düşünerek 'Dediklerini yapın' diye bağırdı. Silah tehdidiyle ormanlık alana götürdüler. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bırakılır mı diye biraz bekledik. O bölgede telefonlar çekmediği için kimseye de haber veremedik. Sonra araca binerek Tunceli Emniyet Müdürlüğü'ne gittik. Olanları anlattık.'

3 dakika sonra emniyetteydim 

Eşimin Tunceli'deki ailesini ziyaret için önceki akşam Ankara'dan otobüse bindiğimde, Türkiye'nin gündemine oturan bir olayı canlı tanıklarından ilk öğrenecek kişi olacağım aklımın ucundan bile geçmezdi. 14 saatlik yolculuğun ardından dün sabah Tunceli'ye vardığımda önce gazetemizin Tunceli muhabiri Kadir Merkit'i aradım. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün bölgede olduğunu, onun temaslarını izleyeceğini söyledi. Sonra görüşmek üzere telefonumu kapattım. Saatler 20.30'u gösterirken telefonum çaldı. Karşıdaki kişi Merkit'ti. Titrek bir ses tonuyla 'Hüseyin Aygün'ü kaçırdılar, her şey benim yanımda cereyan etti' diyordu. Bir an şaka yaptığını düşündüm. Ancak Merkit son derece ciddiydi. Nerede olduğunu sordum Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün kapısında bulunduğunu, yanında diğer görgü tanığı olan Aygün'ün danışmanı Deniz Tunç'un olduğunu söyledi. Evden çıkmamla emniyet müdürlüğüne ulaşmam üç dakika sürdü. Kadir biraz sonra vereceği ifadesinde anlatacaklarını önce benimle paylaştı. Birkaç dakikalık görüşmede aldığım notları anında AKŞAM'ın İstanbul'daki merkeziyle paylaştım. Kısa bir süreye sığan bu bilgilendirmenin ardından Kadir Merkit ve Deniz Tunç, tanık oldukları olayı polise ve savcıya anlatmak üzere yanımdan ayrıldılar. Saat gece yarısını gösterdiğinde Merkit ve Tunç'un ifadeleri halen devam ediyordu.

Genel Merkez'de 'olağanüstü' hal

Aygün'ün kaçırıldığı bilgisini alan CHP'de acil durum ilan edildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, genel merkezde Gürsel Tekin, Haluk Koç, Nihat Matkap, Adnan Keskin ve Erdoğan Toprak ile bir araya geldi. Yarın yapılacak olağanüstü TBMM toplantısı, bundan sonra izlenecek hareket planı ve bölgeden gelen haberler değerlendirildi. Milletvekilleri Veli Ağbaba, Müslüm Sarı, İlhan Cihaner, Levent Gök ve Mahmut Tanal'dan oluşan CHP heyeti, gece saatlerinde uçakla Elazığ'a, oradan da karayoluyla Tunceliye geçtiler.

- CHP Sözcüsü Haluk Koç: Türkiye'de ilk defa bir milletvekili teröristler tarafından kaçırılıyor. 

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin: Milletvekilimiz 15 gündür bölgede her milletvekili gibi çalışmalar yapıyordu. Ovacık'tan Tunceli'ye gelirken yanında gazeteci ve danışmanının olduğu araç durdurulup kaçırıldığı bilgisini aldık. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok, yapması gereken devletin kurumlarıdır. Bölge sorunlu ve bilinmezliklerle dolu. Biz sadece bekleyeceğiz. Helin ALP

Saldırı Meclis'in şahsına yönelik

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gelişme üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Gül, 'Çok önemli bir olay' ifadesini kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 'PKK, nasıl bir örgüt olduğunu gösterdi. Güvenlik güçlerimiz çalışıyor' açıklamasını yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik twitter hesabından CHP'li Aygün'ün kaçırılmasını kınarken, AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar kinayeli bir dil kullandı. 

- Ömer Çelik: CHP Milletvekili Hüseyin Aygün'ün PKK'lılar tarafından kaçırılması kabul edilemez. TBMM üyesine karşı bir PKK saldırısı Meclis'e karşı yapılmıştır.

- Şamil Tayyar: PKK CHP'li Hüseyin Aygün'ü misafir etmiş, muhabbetiniz bol olsun, bu millet bu numarayı yemez.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: Bu eylem sadece milletvekilinin şahsına değil, TBMM'nin şahs-ı manevisine yapılmıştır.

- BDP'Lİ Pervin Buldan: Hüseyin Aygün kaçırıldı. Üzgünüm. Salı günü (Yarın) Meclis'i olağanüstü toplamak artık AKP'nin gorevi.

BDP'liler kurtarsın

Terör uzmanı ve Akşam yazarı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan CHP'li Aygün'ün kaçırılmasını 'AKP ve CHP'nin Kürt kökenli milletvekillerine gözdağı mesajı' olarak yorumladı. Arıboğan, devletin pazarlık yapmayacağını, Aygün'ün serbest bırakılması için ise BDP'nin devreye girerek bütün gücünü kullanması gerektiğini vurguladı. Arıboğan, olayla ilgili merak edilen soruları cevapladı:

- Terör örgütü neden adam kaçırır?

Terör örgütleri propaganda yapmak için adam kaçırır, özellikle de uzun vadeli propaganda imkanı açısından devlet görevlilerini seçmeye çalışırlar, burada amaç güç gösterisidir. 

- Neden milletvekili hedefte?

Örgüt daha önce de asker, kaymakam ve öğretmen kaçırmıştı. Devlet görevlilerini seçmelerinin amacı var. Özellikle milletvekili seçerek devletin en üst düzey isimlerinden birini bile hedef yapabildiklerini göstermek istiyorlar. Bir yandan da gözdağı vermeye çalışıyorlar. 

- Rehineleri uzun tutarlar mı?

Kaçırdıkları kişinin kim olduğuna bağlı. Normalde milletvekili kaçırınca uzun süre ellerinde tutmak isterler, ancak bu kez durum farklı... Örgüt ve ona yakın ajanslar olayı 'Gözaltı', 'Alıkonulma' ifadeleriyle açıklıyorlar. Bir süre kendilerinden bahsettirdikten sonra bırakacaklarını tahmin ediyorum. BDP'liler de bundan hiç hoşnut değillerdir. 

- Terör örgütleri rehineleri öldürür mü?

Yerine ve durumuna göre değişir. Burada böyle bir ihtimal bence yok denecek kadar az. Zannederim Aygün'ü kaçırarak AKP ve CHP'deki diğer Kürt vekillere mesaj vermek istiyorlar. 

- Peki şimdi devlet ne yapmalı?

Devlet pazarlık yapmaz. Aksi halde şantaja boyun eğmiş olur. Devlet soğukkanlılıkla vekili kurtarmaya çalışmalı ama burada asıl iş BDP'lilere düşüyor. BDP'liler devreye girmeli bütün güç ve etkinliklerini kullanarak milletvekilini serbest bıraktırmalı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler