Atambayev: Türk birliği kurmalıyız

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, “Ulu Türk kağanlığını kuramasak bile en azından kuvvetli bir Türk birliğini yapmalıyız. Ancak bunun için sadece Türkiye'nin değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de sağlam ve ayakta durması lazım.” dedi.Atambaye

Atambayev: Türk birliği kurmalıyız

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, “Ulu Türk kağanlığını kuramasak bile en azından kuvvetli bir Türk birliğini yapmalıyız. Ancak bunun için sadece Türkiye'nin değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de sağlam ve ayakta durması lazım.” dedi.

Atambayev, TBMM Genel Kurulu'na Türkiye Türkçesi ile hitap etti. Bir kabristanda, birbirlerine sırtını dayayarak düşmanlarına ok atan iki Türk askerinin taşın üzerine çizilmiş resimlerinin bulunduğunu ifade eden Atambayev, ''İşte buna arkadaşların dayanışması denir. İşte bu anlayış ile ulu Türk kağanlığı kurulmuş ve 200 sene ayakta kalmayı başarmıştır. Türk, Türk'ü sırtından vurmaya başladığında o devlet yıkılmıştır. Türk kağanlığının sınırları, Çin Seddi'nden Karadeniz'e kadar uzanıyordu. Türkler Orta Asya'yı fethedişlerinin ardından orada kaldılar ve orayı korudular.” şeklinde konuştu.

"Geçmişe tabanca ile ateş edersen, gelecek sana top ile ateş eder" diyen Atambayev, geçmişin korunması gerektiğini ifade etti. Kırgız askerlerinin, kuşatma sırasında İznik şehrinin kapılarını hiç kimseye açmadığını belirten Atambayev ilginç bir de tarihi bilgiyi paylaştı. Atambayev, Orhan Gazi'nin onbinlerce askeri şehit düştüğünü, ancak onun sadece Kırgız askerleri için türbe inşa ettirdiğini kaydetti.

"TÜRKİYE BİZİM İÇİN GÖKYÜZÜNDE PARLAYAN BİR YILDIZ"

Atambayev, düşman orduları 1919'da Anadolu'yu işgal ettiğinde de başta Kırgızlar olmak üzere diğer Orta Asya halklarının yardım ettiklerini ve 10 milyon altın topladıklarını bildirdi. Atambayev sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu altın bugünün parasıyla milyarlarca dolar olurdu. Ancak dostluğu ve sevgiyi parayla ölçmek olmaz. Türkiye, Kırgızlar için gökyüzünde uzakta parlayan bir yıldızdır. Gökyüzü kapalı olsa bile bulutların arkasında bir yıldızın parladığını biliyoruz, bu yıldız kardeşimiz, arkadaşımız Türkiye'dir.”

Kırgızistan'ı krediler ve maddi destek karşılığında diz üstü çökertmek isteyenler olduğunu dile getiren Atambayev, "Ancak biz Türküz, eski Türküz, hiç bir zaman köle olmayız. Her bir Türk için dik başlı ölmek, diz çöken kölelik yaşamından daha iyidir." diyerek bu tür taleplere boyun eğmeyeceklerini anlattı. İktidarın gücünün sadece halkların güvenine bağlı olduğunu ifade eden Atambayev, eğer güven yoksa, ne tüfek ne tabanca ne top ne tankla iktidarın kurtarılamayacağına dikkat çekti.

"ARAP BAHARI 2010 NİSANINDA ÜLKEMİZDE BAŞLADI"

Atambayev, Türkiye'nin Türk halkları için kutup yıldızı olduğunu söyledi. Atambayev, 'Arap baharının' Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in dediği gibi aslında 2010 yılı nisan ayında ülkesinde başladığını belirterek, Rusya'nın Kırgızistan'ın stratejik ortaklardan birisi olduğunu belirtti. Köleliğin ölümden beter olduğunu, Türkler için cehennem olduğunu ifade eden Atambayev, Kırgızların Türk halklarının en eskisi olduğunu belirtti. ''Türkiye bizim Anavatanımızdır.” diyen Atambayev, “Ancak dostlarım şunları bilelim: Anadolu'ya gelmek üzere atalarımızın yola çıktıkları bir yer var, atalarımız nereden geldi- O da atavatandır, Kırgızistan'dır. Türkiye için bu topraklarda şehit olan atalarımızı unutmayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırgızistan'a ne kadar çok yardımcı olmak istediklerini bildiğini ifade eden Atambayev sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulu Türk kağanlığını kuramasak bile en azından Türk devletlerinin kardeşliğini pekiştirmeliyiz, kuvvetli bir Türk birliğini yapmalıyız. Ancak bunun için sadece Türkiye'nin değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de sağlam ve ayakta durması lazım. Ekonomik yönden gelişmiş ve güçlü devletler olmalı. Sadece bir Türk Cumhuriyeti, Türkiye olursa zor olur.

Genel Kurul Salonuna TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile birlikte giren Atambayev, Çiçek eşliğinde Genel Kurul'dan ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler