Asıl yarış 7 ilde geçecek

29 Mart 2009 Yerel Seçimleri'nde bazı iller büyük bir çekişmeye sahne olacak. Diyarbakır, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Mersin ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri, Trabzon, Çanakkale, Aydın il belediyeleri ile Ankara'nın Çankaya ve İstanbul'un bazı merkez

Asıl yarış 7 ilde geçecek


29 Mart 2009 Yerel Seçimleri'nde bazı iller büyük bir çekişmeye sahne olacak. Diyarbakır, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Mersin ve Gaziantep Büyükşehir Belediyeleri, Trabzon, Çanakkale, Aydın il belediyeleri ile Ankara'nın Çankaya ve İstanbul'un bazı merkez ilçelerde yerel seçimin tam bir 'savaş havası'nda geçmesi bekleniyor.

CHP'NİN YÜZDE 25 HESABI

CHP'nin en büyük hedefi oylarını yüzde 25'in üzerine çıkarmak. MHP ise sadece mevcutları korumayı ve bazı bölgelerde sürpriz yapmayı planlıyor. AK Parti'nin yerel seçimlerdeki hedefi 2004 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 41'lik oy oranının üzerinde oy almak. 22 Temmuz 2007 tarihindeki genel seçimlerde aldığı yüzde 47 oyun üzerine çıkılması yönünde hesaplar bulunmasına rağmen, AK Parti yüzde 41'in altına düşmediği takdirde kendisini başarılı sayacak.

KALE KUŞATILDI

29 Mart yerel seçimlerinde yarışın en kritik geçeceği büyükşehirlerden ikisi Kocaeli ve Gaziantep. 2004 yılında bu iki ili AK Parti'ye kaptıran CHP, yarışa Kocaeli'de eski başkan Sefa Sirmen, Gaziantep'te ise Bayındırlık eski Bakanı Mustafa Yılmaz ile girecek. AK Parti Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile yarışı kaybedeceğine inanmadığı için yeniden aday göstermeye karar verdi.

SAKARYA VE ERZURUM

AK Partİ, İstanbul, Sakarya, Samsun, Erzurum, Kayseri, Antalya ve Konya'da seçimi kazanacağından emin. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in adaylıkları herkesten önce ilan edildi. AK Parti, Sakarya, Erzurum Büyükşehir Belediye başkanları ile yola devam edip edemeyeceğine karar vermeye çalışıyor.

AK PARTİ 7 İLDE FAVORİ

2004 yılındaki yerel seçimlerde 12'si büyükşehir olmak üzere toplam 57 il, 468 ilçe ve 1247 beldede seçimleri kazanan AK Parti, genel seçimlerde birinci olduğu Trabzon, Çanakkale ve Sinop'da il belediyelerini ise CHP aldı. Başbakan Erdoğan, kurmaylarına Trabzon ve Çanakkale'de mutlaka kazanılması talimatını verdi. AK Parti MHP'nin elindeki Niğde, Iğdır, Kastamonu ve Gümüşhane belediyelerine de göz dikmiş durumda. Bu 4 ildeki yarış AK Parti ile MHP arasında geçecek.

Çankaya düşecek mi?

BAZI ilçelerde ise büyükşehirlerden daha ilgi görecek bir rekabet yaşanıyor. Bu ilçelerin başında CHP'nin kalesi olarak gördüğü Ankara'nın Çankaya İlçesi geliyor. CHP mevcut belediye başkanı Muzaffer Eryılmaz'ı yarıştan ekarte edebilmek için hakkında suç duyurusunda bulunarak yarışı daha da kritik bir hale getirdi. Bu suç duyurusu AK Parti'nin işini kolaylaştırmış görünüyor. AK Parti, Çankaya'nın yanı sıra İstanbul'da CHP'nin elindeki Kadıköy, Beşiktaş ve Büyükçekmece'yi de ele geçirmenin yollarını arıyor.

İzmir'de CHP ile AK Parti çekişecek

BAŞBAKAN Erdoğan'ın mutlaka alınmasını düşündüğü bir başka büyükşehir belediyesi ise İzmir. İzmir'deki yarış da AK Parti ile CHP arasında geçecek gibi görünüyor. AK Parti, Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'i kna etmeye çalışıyor. CHP'de Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile katılıp katılmamakta kararsız. CHP; Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterdiği Murat Karayalçın'la yarışa girmeye karar verirken AK Parti, Melih Gökçek konusunda kararını vermiş değil.

Diyarbakır'da AK Parti ile DTP yarışıyor

AK PARTİ, 2004 yerel seçimlerinde ele geçirdiği 12 büyükşehir belediyesini elinde tutmanın yanı sıra DTP'deki Diyarbakır'ı belediyesini almak için uzun zamandan beri hazırlık yapıyor. DTP, Diyarbakır'ı kaybetmemek için adeta olağanüstü hal ilan etmiş durumda. AK Parti'nin sürpriz bir adayla seçimi yarışa çevirebileceği göz ardı edilmiyor. Diyarbakır'da diğer partilerin iddiası bulunmuyor. AK Parti ayrıca 2004 yılında DTP'den devraldığı Siirt, Van, Ağrı ve Bingöl'ü yine almanın yollarını arıyor.

Mersin'de CHP-DTP ittifakı

CHP'NİN elindeki Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışına MHP de iddialı giriyor. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde Mersin'de birinci parti konumuna yükselen MHP; büyükşehirlerden sadece Mersin'de iddialı durumda. Bu gerçeğini farkında olan CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan yoğun bir DTP seçmeninin bulunduğu ilde bu partili alt belediyelerle işbirliği yapmaya başladı. Mersin'de CHP- DTP arasında görülmemiş bir ittifak yaşanıyor.

CHP Büyükerşen'i DSP'den alamadı

DSP'NİN elindeki Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışı ise mevcut Başkan Yılmaz Büyükerşen'in CHP'ye katılmaktan vazgeçmesi dengeleri değiştirdi. 2004 yerel seçimlerinde Eskişehir'de aday çıkarmayarak Büyükerşen'in kazanmasına yardımcı olan CHP'nin bu kez aynı tavrı sergilemeyeceği ve bu ilden aday çıkaracağı belirtiliyor. CHP keza yine Ordu'da DSP'de kalmaya karar veren Seyit Torun'a karşı da aday gösterecek. Maliye Bakanı Unakıtan'ın Eskişehir'de özel olarak çalışmalar yaptığı belirtilirken, Büyükerşen'e verilen desteğin yüzde 46, AK Parti'nin yüzde 44 oranında bulunması yarıştaki dengelerin her an değişebileceğini gösteriyor.

Adana'da üç partili rekabet

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın AK Parti'den istifa edip MHP'den aday olması ile birlikte 29 Mart'ta Adana'da üç parti arasında çekişme olması bekleniyor. Adana'daki meydan savaşı AK Parti, CHP ve MHP arasında geçecek. AK Parti, Aytaç Durak'ın şahsi oylarını dikkate alarak Adana'da iyi bir isimle yola çıkmayı düşünüyor. MHP, kendi oyları ile Durak'ın oylarının birleşmesi halinde yarışta iddialı hale gelmiş durumda. CHP ise Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş'ü aday göstermeye karar verdi. Özgümüş, 55 bin oyu bulunan SHP'nin oylarını da saflarına çekmesi halinde yarışta en iddialı adaylardan biri haline gelebileceğini düşünüyor.

DTP'de Baydemir ile devam

DTP Diyarbakır'da mevcut başkan Osman Baydemir'i yeniden aday gösterecek. Eski DEP milletvekillerinden Selim Sadak, Siirt'ten aday olacak. İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile yine görevden alınan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ın yeniden aday gösterilecekleri öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset