AKP'den MHP'ye 367 Jesti

TBMM'de 4 başkanvekilliği bulunuyor. TBMM İçtüzüğünün 11. maddesine göre, bu başkanvekilliklerinden ikisi "TBMM'de üye tam sayısının salt çoğunluğuna sahip siyasi partiye" veriliyor, diğer 2 başkanvekili de oy oranı en yüksek partiden itibaren dağıtılıyor

AKP'den MHP'ye 367 Jesti

TBMM'de 4 başkanvekilliği bulunuyor. TBMM İçtüzüğünün 11. maddesine göre, bu başkanvekilliklerinden ikisi "TBMM'de üye tam sayısının salt çoğunluğuna sahip siyasi partiye" veriliyor, diğer 2 başkanvekili de oy oranı en yüksek partiden itibaren dağıtılıyor.

Ancak geçen yasama döneminde AKP, bu içtüzük hükmünü farklı biçimde uygulayarak 3 başkanvekilliğini almış, CHP'ye sadece bir başkanvekilliği vermişti. Anavatan Partisi'ne de grup kurmasına rağmen başkanvekilliği verilmemişti.

Aynı uygulamanın bu dönemde de sürdürülmesi halinde bu kez de AKP 3, CHP 1 başkanvekilliği alacaktı. AKP yönetimi, TBMM'ye üç partinin girmesini ve MHP'nin cumhurbaşkanlığında kriz yaratmama yönündeki tutumunu gözönüne alarak başkanvekilliklerinin 2'sini kendisi alacak, 1'ini CHP'ye, 1'ini de MHP'ye verecek.

KAPUSUZ: MHP'YE DÜŞMÜYOR AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Hürriyet'in konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken, MHP'ye başkanvekilliği verilmesine yeşil ışık yaktı. Kapusuz, "Normal koşullarda MHP'ye meclis başkanvekilliği düşmüyor. Ancak biz onlara da bir başkanvekilliği verilebilir mi bunu henüz kendi aramızda ciddi olarak konuşmadık. Konuştuktan sonra bakılır" diye konuştu.

TBMM Başkanlığı da, Meclis'in yeni Başkanlık Divanı'nın dağılımına ilişkin taslak çalışmasının hazırlıklarına başladı. TBMM yönetiminde, 4 Meclis Başkanvekilliğinin yanı sıra, 3 İdare Amiri ve 7 Katip Üyeliği bulunuyor. İdare Amirliklerinin 1'inin AKP, birinin CHP'de olması beklenirken, DTP'de idare amirliği ya da katip üyelikten birini tercih ederek, Meclis yönetiminde temsil edilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler