Akçaabat Belediye Başkanlığı için seçim sonucu tahmini

Akçaabat sustu rakamlar konuştu.

Akçaabat Belediye Başkanlığı için seçim sonucu tahmini

SEÇİME 3 HAFTA KALDI

Çevre Mühendisi olan ve uzun süre işiyle alakalı yürüttüğü saha çalışmalarının yanı sıra Akçaabat Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan, Akçaabat Belediyesi ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği görevlerini 5 yıl süresince başarıyla yürüten, ayrıca görev aldığı komisyonlarda imza attığı çalışmalar bütün kesimler tarafından takdir edilen Osman Nuri Ekim’in Cumhur İttifakı AK Parti Adayı olduğu, mimar Osman Tuğrul Gazi Bayram’ın SP Adayı olduğu, özel okul öğretmeni Ferhat Yanık’ın BTP adayı olduğu, işadamı Osman Akbulut’un İyi Parti Adayı olduğu ve esnaf Okan Koç’un tek bağımsız aday olduğu Akçaabat Belediye Başkanlığı seçimine sadece 21 gün yani 3 hafta kaldı.

Akçaabat Belediye Başkanlığı için seçim sonucu tahmini

AK PARTİ 2 KATLARINDAN FAZLA OY ALDI

Oy kullanan seçmen katılımının yüzde 88,6 olduğu Milletvekili seçiminde 43.818 oy ve yüzde 57 oy oranı ile AK Parti, 10.093 oy ve yüzde 13 oy oranına sahip CHP ile 8.934 oy ve yüzde 11,5 oy oranıyla İyi Parti’nin toplamda oylarının 2 katından fazla oy aldı.
Yüzdeye oranladığımızda ise tek başına bu iki partiye yüzde 32’den fazla oranda fark atmış oldu.

MHP 2 PARTİYİ DE GERİDE BIRAKTI

Rakamlar böyleyken Cumhur İttifakının güçlü ortağı MHP’nin oyunu ve oy oranlarını mevcut istatistiğe eklediğinizde çıkan sonucu da görmekte fayda var. 24 Haziran’da MHP’nin aldığı 10.415 oyla CHP ve İyi Partinin her birinden fazla oy almış olduğunu görüyoruz, oy oranı ise yüzde 13,5 olarak gerçekleşmiş.

CUMHUR İTTİFAKININ EZİCİ ÜSTÜNLÜĞÜ

İttifaklar bakımından sonucu değerlendirdiğimizde ise Cumhur İttifakı’nın açık ara önde olduğu görülüyor. Toplam sonuçlardan gidildiğinde AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın toplam oyunun 54.233 olduğunu görüyoruz. Geçerli 76.795 oyun % 70’ini Cumhur İttifakı almış.

Akçaabat Belediye Başkanlığı için seçim sonucu tahmini

HDP’NİN OYLARI KİME GİDECEK?

Hemen Millet İttifakının rakamsal değerine göz attığımızda Cumhur İttifakı’nın ezici üstünlüğü açıkça görülüyor. Millet İttifakını oluşturan CHP ve İyi Parti’nin oylarının toplamı 19.027, yüzdeler toplamı 24,5 olarak karşımıza çıkıyor.
Aday çıkarmayan ve 24 Haziran’da 444 oy alan HDP’nin oylarının nereye gideceğini ise anlamak zor değil.

DOĞRUYA EN YAKIN ANKET SEÇİMDİR

Siyaset biliminin bir gerçeği var, bu gerçek istatistik ilmiyle de örtüşüyor;  doğruya en yakın anket sonucu, her zaman için yakın tarihte yapılmış ise yapılmış olan o seçimin sonucudur. Tıpkı 8 ay önce gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi ile 3 hafta sonra gerçekleşecek olan 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçiminin kıyaslanabilir olması gibi.

AKŞENER AKÇAABAT’TA PARTİSİNDEN AZ OY ALDI

Öte yandan ilgilenenler için; 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde Recep Tayyip Erdoğan 54.979 oy alarak yüzde 71,7 oy oranına, Meral Akşener 5.770 oyla yüzde 7,5 oy oranına, Muharrem İnce 14.490 oyla yüzde 18,9 oy oranına sahip olmuştu.

Bu verilerde dikkat çeken, İyi Parti Genel Başkanının partisinin oy oranının çok altında kalmış olması. Akçaabat’ta sadece yüzde 7,5 oy oranı yakalayabilen Akşener, almış olduğu oy oranının yarısından fazlası kadar kendi partisinden fark yedi.

Akçaabat Belediye Başkanlığı için seçim sonucu tahmini
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset