Ak Parti'nin kritik haftası

AK Parti, hakkında hazırlanan kapatma davası iddianamesinin kabul edilmesi sonrası nasıl hareket edeceğine ilişkin stratejik kararını bu hafta verecek. Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişikliği yapmayı planlayan AKP, değişikliğin kap

Ak Parti'nin kritik haftası
AK Parti, hakkında hazırlanan kapatma davası iddianamesinin kabul edilmesi sonrası nasıl hareket edeceğine ilişkin stratejik kararını bu hafta verecek.

Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişikliği yapmayı planlayan AKP, değişikliğin kapsamını, muhalefetle diyalog kurulup kurulmayacağını ve 10. Uyum Paketi'ni daha önce çıkarıp çıkarmayacağını yarın toplanacak Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) belirleyecek.
YOL HARİTASI BELİRLENECEK

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in de aralarında bulunduğu parti yöneticileri, geçen hafta boyunca kapatma davası karşısında belirlenecek yol haritasına ilişkin kapsamlı bir raporu MKYK'ya sunmak üzere çalıştı. Çalışmalara Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de katıldı.

AK Parti'nin MKYK'da masaya yatıracağı konuların başında, anayasa değişikliğinin muhalefetle uzlaşarak gerçekleştirilip gerçekleştirilmeyeceği yer alıyor. Geçen hafta MYK toplantısında, toplumsal gerilimin arttığı belirtilerek tansiyonun düşürülmesi amacıyla muhalefetle diyaloğa geçilmesi gündeme getirilmişti.
ALTERNATİFLİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Karara bağlanacak bir diğer konu da, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıran anayasa değişikliğinin kapsamı olacak. Sadece AKP'nin kapatılmasını önlemeye dönük bir anayasa değişikliğinin süreci daha da zora sokacağı endişesiyle, geniş kapsamlı bir paket masaya getirilecek. AKP'nin alternatifli hazırladığı anayasa değişikliği düzenlemesinin ana eksenini siyasi partilerin faaliyetlerini düzenleyen 68. ve 69. maddelerin değiştirilmesi oluşturuyor. AKP'nin bu düzenlemesi, şiddet ve teröre bulaşma dışında siyasi partilerin kapatılmaması, kesinleşmiş mahkeme kararı aranması ve TBMM'den onay koşulunu içeriyor.
GÜL DOKUNULMAZ KAPSAMINA

AK Parti içinde tartışılan bir düzenleme de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü milletvekillerine benzer dokunulmazlık kapsamına almak. Bu düzenlemenin paket içinde yer alıp almayacağı MKYK'da netleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Siyaset