AK Parti'nin Gül için B planı var!

AK Parti'de Gül'ün görev süresi ile ilgili düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nce iptal etmesi halinde nasıl bir yol izleneceği netleşti. Kanun, YSK garanti vermeyince yapılmış.GÖREV SÜRESİ 7 YIL OLARAK YAZILDICumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak

AK Parti'nin Gül için B planı var!

AK Parti'de Gül'ün görev süresi ile ilgili düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nce iptal etmesi halinde nasıl bir yol izleneceği netleşti. Kanun, YSK garanti vermeyince yapılmış.

GÖREV SÜRESİ 7 YIL OLARAK YAZILDI
Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen kanunun YSK'nın 7 yıl konusunda garanti vermemesi nedeniyle yapıldığı ortaya çıktı.

AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nin 7 yıllık düzenlemeyi iptal etmesi halinde Anayasa değişikliği yapmayı planlıyor. Abdullah Gül'ün görev süresini 7 yıl olarak belirleyen kanun Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanuna, 11. cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğu net olarak yazıldı.

YSK GARANTİ VEREMEDİ
AK Parti kurmaylarının, YSK'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2012 mi yoksa 2014 yılında yapılacağı konusunda nabız yoklaması yaptığı öğrenildi. YSK ile yapılan görüşmelerde YSK üyelerinin Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 5 yıl mı 7 yıl mı olduğu konusunda görüş ayrılıklarının olduğu belirlendi.

11 üyeden oluşan kurulun 2012 yılında Çankaya seçimi startı verme ihtimaline karşılık yasaya 7 yıl yazıldı. AK Partili hukukçu bir isim "Biz bu düzenlemeyi YSK'nın önünü kesmek için yaptık" dedi.

B PLANI DA HAZIR
Meclis'te kabul edilen kanunun Gül tarafından onaylanması halinde CHP konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacak.

Anayasa Mahkemesi'nin yasadaki 7 yıl kuralını iptal etmesi halinde ise AK Parti, Anayasa değişikliği yaparak Anayasa'ya geçici bir madde ile Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu yazmayı planlıyor.

Eski cumhurbaşkanları Kenan Evren, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer ile şimdiki cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeniden seçilmesini önleyen düzenlemenin bu isimlerin yeniden aday olup olamayacağına ilişkin tartışmaları sona erdirmek için yasaya konulduğu öğrenildi.

SON TARİH 28 HAZİRAN
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini 2012 yılında yapılabilmesi için YSK'nın 28 Haziran 2012 tarihinde seçim takvimini başlatması gerekiyor. Anayasa Mahkemesi'nin 28 Haziran tarihine kadar karar vermemesi halinde seçimler otomatik olarak 2014 yılına kalacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler