AK Parti'den sürpriz hamle

 TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na "Temel Hak ve Hürriyetler" bölümüne ilişkin önerilerini sunan Ak Parti, sürpriz bir değişikliğe imza atıyor.k Parti, 8 milletvekilinin tutuklanmasına dayanak olan ve devlet bütünlüğü ile laik cumhuriyete karşı işlenen su

AK Parti'den sürpriz hamle

 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na "Temel Hak ve Hürriyetler" bölümüne ilişkin önerilerini sunan Ak Parti, sürpriz bir değişikliğe imza atıyor.

k Parti, 8 milletvekilinin tutuklanmasına dayanak olan ve devlet bütünlüğü ile laik cumhuriyete karşı işlenen suçları düzenleyen “Temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmaması” başlıklı meşhur 14. maddeye önerileri arasında yer vermedi. Yeni Anayasa Ak Parti’nin bu önerisi doğrultusunda yasalaşırsa, tutuklu bulunan milletvekilleri hakkındaki davalar dokunulmazlık kapsamına girecek ve milletvekilleri tahliye edilecek.

83 TAŞIMAZSA TAHLİYE

Ak Parti, ileride dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddenin görüşülürken, 14. maddede geçen şerhleri 83’e taşımazsa yeni anayasa yürürlüğe girdiği gün, milletvekilleri hakkında devam eden davalar dokunulmazlık kapsamına girecek. Yeni anayasa yürürlüğe girdiği tarihde hala tutuklu milletvekili varsa tahliye edilecek.

KAMUDA TÜRBANA VİZE

Ak Parti, ayrıca, Anayasa’nın 70. maddesinde yer alan “Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı” yeniden düzenleyerek, kamuda türbanın yolunu açıyor. 70. Madde’de geçen “hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez” hükmü, kamu hizmetlerinde türbanın önünü tıkayan düzenleme olarak biliniyor. Ak Parti, önerisinde, “hizmete alınmada liyakat dışında hiçbir şart aranmaz” diyerek türban takan kadınların kamuda görev almalarının yolunu açmış olacak. CHP ise mevcut anayasadaki hükmü aynın koruyarak türbana vize vermedi.

ÇİÇEK İNSAN İÇİNE ÇIKAMAZ HALE GELDİK

Çalışmalarına 10 Temmuz’da ara veren Uzlaşma Komisyonu, dün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Çiçek, komisyonun çalışmalarında çok geciktiği için sitemde bulunurken, “Yeni anayasa yapacağız diye aylarca Anadolu’yu ayağa kaldırdık, ama yazım konusunda bir ilerleme sağlayamadık. Bulunduğumuz noktaya bakın, ayıp. Artık insan içine çıkamaz hale geldik” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset