Adaylar Trabzon'u konuştu

TRT2'de dün gece Trabzon Belediye Başkan adayları vardı. Trabzon Belediye'si Sosyal Tesisleri/nde yapılan programda, Mithat Bereket'in sorularını yanıtlayan Trabzon Belediye Başkan adayları. ilk kez biraraya geldi. Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğ

Adaylar Trabzon'u konuştu

TRT2'de dün gece Trabzon Belediye Başkan adayları vardı.

Trabzon Belediye'si Sosyal Tesisleri/nde yapılan programda, Mithat Bereket'in sorularını yanıtlayan Trabzon Belediye Başkan adayları. ilk kez biraraya geldi.


Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun katılmadığı programda AK Parti Trabzon Belediye Başkan adayı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, CHP'ye yüklenirken, diğer adaylar hem iktidar partisi olan AK Parti'ye, hem de Trabzon Belediyesi'ni elinde bulunduran CHP'ye ağır eleştiriler getirdi.

Trabzon'un sorunlarının konuşulduğu programda işsizlik sorunu ön planda tutulurken, trafik, doğalgaz, Güney Çevre Yolu, sosyal yaşamdaki eksiklikler tartışıldı.

Canlı yayında yapılan konuşmaların önemli bölümlerini haber61 okurları için derledik:

İşte adayların konuşmaları:


KENDİ BAŞBAKANI İSE YUMURTA ATAN GENCİ NEDEN İŞE ALDI?
AK Parti Trabzon Belediye Başkan adayı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Başbakan benimde başkanım” diyen Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'na öyle bir eleştiri getirdi ki,
Gümrükçüoğlu, “Sayın Canalioğlu, kendi Başbakanı Tayyip Erdoğan'a Tanjant yolunun açılışında yumurta atan genci Trabel'de neden işe aldı o zaman” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın Trabzon Milletvekillerinin desteğini alarak seçim çalışmalarını yürüten Gümrükçüoğlu, bu nedenle kendisine yöneltilen eleştirilere de cevap verdi.
Gümrükçüoğlu, “Kendi siyasi partilerinin adayını desteklemeleri çok doğaldır. Desteklememeleri akla ziyandır. Başbakan aynı zamanda AK Parti'nin de Genel Başkanıdır. Demokrasiyi öğrenin önce. Çok arzu ediyorsa Trabzon Belediye Başkanı Canalioğlu, Deniz Baykal'ı Hamzaçebi'yi ve Mehmet Sevigen'i yanına alsın Trabzon'u dolaşsın destek alsın” dedi.

DSP adayı Zübeyir Şaşmaz'ın 'Farkımız yok' aslında ifadesine ise Gümrükçüoğlu, “Bizim farkımız gece gündüz çalışmak” dedi.

Gümrükçüoğlu, “Belediye işsizliğe çare bulamaz” diyen Şaşmaz'a “Sokaktaki vatandaş Belediye bizim işsizliğimize çare bulabilir mi diye soruyor. İşsizlik dünyanın da Türkiye'nin de Trabzon'un da sorunudur” dedi.

Gümrükçüoğlu DP adayı Süleyman Aydoğdu'nun, “AK Parti gelirse, Trabzon daha çok hizmet alacak ifadeleri resmen şantajdır, tehditdir” ifadelerine ise şu şekilde yanıt verdi;

“Mevcut belediye hangi projeyle iktidarın kapısını çalmıştır. Biz proje üreteceğiz ve destek alacağız diyoruz. Süleyman Aydoğdu, belediye başkanı olursa, iktidarın kapısına gideceğini ve hizmeti almak için uğraşacağını ifade ediyor. Çok doğru söylüyor. Bu şehrin milletvekillerine hiçbir proje getirilmedi. Mevcut belediyenin suların arıtılması için çökertme havuzu ihtiyacı vardı. Para gerekiyordu. 5 trilyon gerekiyor. Bakanlıktan gönderildi bu para. Asıl mesele gezen tozan, belediyeden kurtulmaktır”

Diğer adayların hükümetle ilgili eleştirilerini cevaplamak zorunda kalan AK Parti'nin adayı Gümrükçüoğlu, “Hükümete karşı, soruları savunmak zorunda kaldım. Belediyecilikle ilgili açıklama yapmak isterdim” dedi.

5 YILDA 5 PROJE AÇIKLASINLAR DA GÖRELİM
CHP'ye yüklenen Gümrükçüoğlu, “Sayın Canalioğlu 5 yıldır Trabzon'u yönetiyor. 5 proje getirsinler de görelim, Çocuk parkları ve sabit semt pazarlıkları var sadece. İktidarın yaptığı Karadeniz Sahil Yolu'na tabela asmayı bıraksınlar. 5 tane proje ifade etsinler. Bakın Van Belediyesi 6 bin seyyarın sorunun çözdü. Bizde çözeriz. Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı tebrik ediyorum, 5 bin kombine satmıştır. Belediye Başkanı da reklamını yaptığı 'TS'ye mesajla destek ver' kampanyasından ne kadar kazandı açıklasın” ifadelerini kullandı ve Trabzon'un yetiştirdiği kişilere sahip çıkacağız ama kayınpederimizin büstünü dikmeyeceğiz” dedi.

DP'NİN ADAYI AYDOĞDU, İKTİDARA TRABZON'DAKİ GÖÇ'Ü SORDU…
Demokrat Parti Trabzon Belediye Başkan adayı, Süleyman Aydoğdu, AK Parti iktidarına sorular yöneltti, “Organize Sanayi Bölgelerinin arttırılacağı ifade edilmişti. Milletvekilleri yapılacak demişlerdi ama yapılmadı. Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde 70 tane iş yerinden sadece 10 tanesi çalışıyor. Doğalgaz 2007'de gelecek denilmişti. Hala ses yok. Atasu Barajı'na zaman ayrılmasa 15 yıl sonra su sıkıntısı çekeceğiz. AK Parti, halkımıza iktidar partisi seçimleri alırsa daha fazla hizmet gelir diyorlar. Bu bir tehdittir. İller Bankasından gelecek olan para yasalarla belirlenmiştir. Bu sözlere Trabzon kanmayacak.
1984 yerel seçimlerinde ANAVATAN Partisi'nden Orhan Karakullukçu, seçilmiştir. O zaman iktidar ANAVATAN'dı.
Ondan sonra Trabzon halkı iktidarın tersini yapmıştır. İktidara belediyeyi vermemiştir. Bu şantajı Trabzon halkı yemeyecek, cevabını sandıkta verecek. Kentsel dönüşüm projelerini takdir ediyorum tabi. Bu dönüşüm projelerini Trabzon'un tamamına yayacağız. Trabzon AK Parti'ye büyük bir ekseriyetle desteğini vermiştir ancak bunun karşılığını alamamıştır.
Bakın, 740 bindi Trabzon'un nüfusu, 250 bin kişi göç etmiştir. 6 yıl içerisinde gitmiştir. Çünkü işsizlik var. Doğduğu yeri terk etmiştir Trabzon insanı ekonomik sorunlardan dolayı.
Trabzon Büyükşehir nüfusunu muhafaza ediyordu. Fakat bu da hükümet tarafından unutulan bir konu olmuştur. Türkiye ekonomik krizle karşıkarşıya.
Yarın DP belediyeyi aldığı zaman, hizmet için iktidara gideceğiz. Başbakan benimde başbakanımdır. Bakın AKP'li milletvekillerimiz Trabzon'un hak ettiği hizmetleri almaya cesaret edemiyorlar.
Ben Ankara'nın yollarını aşındıracağım ve hizmetlerin nasıl alındığını iyi biliriz. Ben söz veriyorum Trabzon halkına, bütün Trabzon'u Ankara'ya taşıyacağım. Ben bu hizmetleri alacağım. Makus tarihini yeneceğiz. Güney Çevre Yoluna ihtiyacımız var. Biz müteşebbis bir belediye başkanı olacağız. Yurt dışındaki iş adamlarını buraya getireceğiz. Bütün altyapıyı yapacağız” ifadelerini kullandı.

SADECE KOKLAŞMAKLA OLMAZ, ÖPMEYİ BENDEN İYİ KİMSE BECEREMEZ
Trabzon Belediye Başkan Canalioğlu'nu unutmayan Aydoğdu, canlı yayına katılmayan Canalioğlu'na bakın neler dedi:

“Trabzon son 5 yılını kayıp yıl olarak görüyorum. Yerel yönetimi de 5 yıllık kayıp. Bütün düğünlere cenazelere gidiyor. Bu öpmeyi benden iyi kimse beceremez. Ben herkesin düğününe gidiyorum ama bu zaten olması gereken bir şeydir. Ama belediye başkanlığı için yeterli değildir.
'Seviyorum seni, koklaşalım ama bana sıkıntınla gelme biz böyle koklaşalım sadece' şeklinde bir belediyecilik anlayışı olmaz .
İddiaların ayyuka çıktığı bir belediye meclisi yaşadık biz. Elbette insanlar yaptıklarıyla övünsün ama yapmadıklarını anlatmasın, bu yakışmıyor.
2011 olimpiyatlarına hazırlanmak yerine 2011 anıtı koyuyor başkan. Böyle olimpiyatlara hazırlanmak olmaz.
KTÜ var. Bu öğrencilerin bir çok sorunu var. ulaşım, barınma, sosyal alan. Üniversiteyle şehrin barışması gerekiyor.
Bakın ben engelli babasıyım. Engelli vatandaşların ihtiyaçlarını en çok ben bilirim.
Trabzon bir seyyar ve işporta şehri olmamalıdır. Denizi seviyorum ama denize giremiyorum. Plaj yok, kumsal yok. Bu sorunlar bugüne kadar çözmeliydi” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE'YE TELEFERİK KURUCAĞIZ
MHP'nin Belediye Başkan adayı Cevdet Saral, AK Parti'ye eleştiriler getirirken, “Bakan Özak sanki Ankara'dan geçici olarak görevlendirilmiş gibi gelmiş Trabzon'a seçim çalışması yapıyor.
Bu anlayışla AK Parti'nin adayı, Başbakanla, bakanla olan ahbap-çavuş ilişkisiyle Trabzon'un bütün sorunlarını çözeceğini iddia ediyor. Şimdi özel kişileri mi seçtirilecek yoksa Trabzon mu kendisine bir başkan seçecek.
Trabzon halkı iktidarı AK Parti'ye vermiştir yerel yönetimi başka bir partiye vermiştir.
İktidarın Trabzon'a bakışı bellidir. Trabzon'a bir şey katmamıştır. 6 milletvekili olan Trabzon bu sıkıntıları yaşamamalıydı.
Trabzonlu tehdide ve baskıya boyun eğmeyecektir. Seçimin stresini yüksek tutmak doğru bir yaklaşım değildir. Biz kent bilinci yaratmaya çalışıyoruz.
Trabzon'un eserleriyle kazanımı söz konusu değildir. Tarihi dokular ön plana çıkarılmalıdır.
Boztepe'ye teleferik kuracağız” dedi.

BELEDİYECİLİK GÖNÜL İŞİDİR
Saadet Partisi Belediye Başkan adayı Mahmut Çizmecioğlu ise iktidarın ekonomik politikaları üzerinde durdu. Çizmecioğlu, “Bu ülke çadır devleti değil. Kavramların ne manaya geldiğini bilmeden siyaset yapmak mümkün değildir. Borç alan emir alır. Belediyecilik bir okul işidir, gönül işidir.Barış ve huzur siyasetinin tesis edilmesi için çalışacağız” dedi. Çizmecioğlu, Programa katılmayan Volkan Canalioğlu için ise, “Buraya bir soru işareti koymak lazım” dedi.

DSP Trabzon Belediye Başkan adayı Zübeyir Şaşmaz: “AK Parti altın yumurtlayan tavuğu kesti. Fındık yani. Fındıkta yapılanlarla halkı perişan ettiler. Planları ağaların beylerin istediklerine göre değil yasalara göre yapalım”

ANAVATAN Partisi Trabzon Milletvekili adayı Süleyman Niğdelioğlu: “Temiz bir belediye, temiz bir Trabzon sloganı ile yola çıktık”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset